ŽIVOT PIŠE ROMANE: Hteo je da postane lekar, a sada osvaja medalje i ruši rekorde stare POLA veka!
Elzan Bibić, Foto: YASIN AKGUL / AFP / Profimedia

ponos srbije

ŽIVOT PIŠE ROMANE: Hteo je da postane lekar, a sada osvaja medalje i ruši rekorde stare POLA veka!

Nepoznati detalji o životu srpskog atletičara

Objavljeno:

Srpski atletičar Elzan Bibić osvojio je bronzanu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu.

On je trku na 3000 metara završio na trećem mestu iza Jakoba Ingebrigstena i Adela Mehala.

Bibić je rođen na Pešteru 8. januara 1999. godine, a njegovo bavljenje atletikom došlo je sasvim slučajno.

On je imao veliku želju da bude lekar, zbog čega je i upisao medicinsku školu. Ipak, ubrzo se na nagovor profesora posvetio sportskoj karijeri.

- Ja sam se sasvim slučajno našao u sportu.Trčao sam školski kros, tu me je i trener Rifat Ziljkić pronašao i uveo u svet atletike. Pronašao me je na školskom krosu RTS u Novom Pazaru. Tu je Rifat iz svoje škole izdvojio nekoliko đaka među kojima sam bio i ja. Inače bio sam prva godina Srednje medicinske škole gde je on profesor. I tako sam na njegovu inicijativu trčao kros i bio peti. Dan posle ponudio mi je da treniram atletiku, što sam i prihvatio - otkrio je jednom prilikom Bibić.

On je po prvi put veliku pažnju srpske javnosti privukao 2020. godine kada je srušio rekord star 49. godina. Bibić je trku na 5000 metara završio sa vremenom 13:26.56, što je najbolji rezultat u istoriji Srbije.

- Fantastična trka za mene večeras, osećam se odlično. Oborio sam rekord star 49 godina. Očekivao sam dobar rezultat jer sam došao spreman. Taktika je bila ostati u drugoj grupi koja je bila planirana da se kilometri vežu po 2:37, kada sam prošao prolazno vreme koje je nagoveštavalo na četiri kilometra i osetio da mogu da pojačam, tu sam i osetio da ‘imam’ državni - rekao je tada mladi atletičar.

Osvajanje bronzane medalje u Istanbulu zasigurno je najveći uspeh u dosadašnjoj seniorskoj karijeri momka sa Peštera.

On je još tokom svojih juniorskih dana najavio da ga čeka svetla budućnost. Osvojio je zlato i srebro na Evropskom festivalu mladih 2015. godine, a naredne godine je osvojio je zlato na 3000 metara na Evropskom šampionatu mladih, dok je na EP za atletičare do 23 godine bio treći na trci na 1500 metara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.