NOVI SELEKTOR SRBIJE OŽENIO POZNATU ODBOJKAŠICU: Ko je Đovani Gvideti koga Turci OBOŽAVAJU? (FOTO)
Đovani Gvideti, Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

zanimljiva priča

NOVI SELEKTOR SRBIJE OŽENIO POZNATU ODBOJKAŠICU: Ko je Đovani Gvideti koga Turci OBOŽAVAJU? (FOTO)

Srbija ekspresno dovela novog selektora

Objavljeno: 19:54h

Novi selektor ženske odbojkaške reprezentacije Srbije je Đovani Gvideti, a Italijan ima zavidnu trenersku karijeru.

Burno je ovih dana u odbojkašom svetu, pa je viđena "razmena" selektora između Srbije i Turske.

Čini se da je odlazak Danijelea Santarelija bio neočekivan jer on nije ostao na klupi tima ni godinu dana, ali, nećemo mnogo žaliti.

Gvideti je trener još od 1994. godine kada je karijeru počeo u domovini u Specanu. BIo je ptoom trener Vićence, Ređo Emilije, Modene Kijerija, a od 2008. je trener Vakifbanka. Radi se o najmoćnijoj ekipi u Turskoj i ekipi koja je pod Gvidetijem osvojila pet puta Ligu šampiona, sedam puta tursku ligu i četiri puta šampionat sveta za klubove.

Đovani Gvideti
Đovani Gvidetifoto: EPA-EFE/Adam Warzawa POLAND OUT

Sa tom stavkom u biografiji Gvideti je definitivno trenutno jedan od najtraženijih i najboljih trenera u ženskoj odbojci, a sa druge strane i za njega će sigurno biti izazov da radi sa reprezentacijom koja je svetski prvak i pred kojom su novi veliki izazovi na Olimpijskim igrama i Evropskim prvenstvima.

Gvideti je inače oženjen odbojkašicom Bahar Toksoj koja je bila u njegovom timu Vakifbank i u turskoj reprezentaciji, piše Sportklub.

On dobro poznaje srpske odbojkašice jer je radio u Vakifu sa Jovanom Brakočević, Majom Ognjenović, Milenom Rašić i Jelenom Nikolić. Kroz Vakif su godinama prolazile razne svetske zvezde turske i međunarodne odbojke, ali Gvideti je posebno poznat i po tome što ima trenerski veliki rivalitet sa bivšim selektorom Srbije Zoranom Terzićem.

Veliki njihov duel bio je u finalu Evropskog prvenstva 2011. godine kada je Srbija dobila Nemaču 3:2 u Beogradu. 2017. su u borbi za broznu Terzićeve igračice opet bile bolje od Gvidetijevih Turkinja, a poraz koji je najviše zaboleo Tursku bio je 2019. u Ankari kada je u Srbija u finalu dobila 3:2. Takođe se desio i susret 2017. na Evropskom prvenstvu ali u polufinalu gde je opet Terzić bio uspešniji.

Terzić i Gvideti su rivalitet preneli i u tursku ligu jer je Zoran od 2018. godine trener Fenerbahčea. Tu je nešto uspešniji Đovani jer je njegov Vakif bio bolji od Fenera u poslednje dve finalne serije 2021. i 2022. godine. Vakif je u polufinalu Lige šampiona bio takođe bolji prošle sezone od Fenera, dok je i prošlogodišnji Kup Turske takođe dobio Vakif protiv Terzićevog Fenera.

(Espreso/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.