"SVE IMA ROK TRAJANJA, PA I FENOMEN SRPSKI VATERPOLO!"
Dejan Savić, Foto: Starsport©

kapa dole!

"SVE IMA ROK TRAJANJA, PA I FENOMEN SRPSKI VATERPOLO!"

Uspehe koje je Savić ostvario sa selekcijom Srbije je teško nabrojati

Objavljeno: 12:23h

Dejan Savić je posle deset godina napustio selektorsko mesto u vaterpolo reprezentaciji Srbije.

Savić (47) preuzeo je Delfine 2012. kao naslednik Dejana Udovičića. Od tada je beležio sjajne rezultate koji ga stavljaju u red najuspešnijih selektora našeg tima u istoriji.

Predvodio je reprezentaciju do osvajanja dva olimpijska, tri evropska i jednog svetskog zlata, uz najsjajnije odličje na Svetskom kupu, čak šest u Svetskoj ligi i jedno na Mediteranskim igrama.

Dejan Savić
Dejan Savićfoto: Profimedia

Ukupno 14 zlata i dve bronze uzeo je Savić sa selekcijom Srbije tokom protekle dekade.

Niz trofeja počeo je 2013. osvajanjem Svetske lige u Čeljabinsku. Godinu kasnije na tron se popeo na tri takmičenja - Evropskom prvenstvu u Budimpešti, Svetskoj ligi u Dubaiju i Svetskom kupu u Almatiju.

Jednako plodonosna bila je i 2015. kada je Srbija uzela zlato u Svetskoj ligi u Bergamu i na Svetskom prvenstvu u Kazanju.

A šta tek reći za 2016. koja će ostati zapisana u anale našeg vaterpola? Delfini su došli do zlata na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, Evropskom prvenstvu u Beogadu i Svetskoj ligi u Huižou.

Vaterpolo reprezentacija Srbije, Andrija Prlainović, Filip Filipović, Gojko Pijetlović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić, Stefan Mitrović vaterpolista
foto: Starsport©

Tokom 2017. okitili su se najsjajnijim odličjem u Svetskoj ligi u Ruzi i bronzom na Svetskom prvenstvu u Budimpešti, dok su 2018. ponovo bili najbolji na Evropskom prvenstvu u Barseloni, te došli do bronze na Svetskom kupu u Berlinu i zlata na Mediteranskim igrama u Taragoni.

Godina 2019. donela je „samo“ zlatnu medalju u Svetskoj ligi u Beogradu, pre nego što je stavljena kruna na fantastičnu generaciju u vidu odbrane zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. Odlaskom Savića sa klupe Srbije okončana je jedna epoha kakvu će biti izuzetno teško ponoviti. Ali, na novim generacijama je da pokušaju da dostignu visine koje je definisao sjajni stručnjak.

Jednom prilikom je nekadašnji selektor dobio zanimljivo pitanje:

Ima li fenomen "srpski vaterpolo" ograničen rok?

- Sve ima rok trajanja. Sad je samo pitanje na koji način to može da se odloži. Nemamo prave aditive - rekao je Savić u jednom intervjuu.

(Espreso/Sportal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.