TUGA: Umro Slavoljub Grazdanov
Sveće, Foto: Profimedia

tragične vesti

TUGA: Umro Slavoljub Grazdanov

Legendarni sportista koji je ostvario je značajne rezultate na državnim prvenstvima

Objavljeno: 07:58h

Velikan streljačkog sporta i profesor istorije u penziji Slavoljub Grozdanov preminuo je u 87. godini u rodnom Zrenjaninu.

Grozdanov je preko sedam decenija bio aktivni član Streljačke družine Bečkerek 1825.

Rođen 1935. godine u Zrenjaninu, nakon završetka studija, radio je dve godine u Narodnom muzeju, a zatim do penzionisanja u prosveti i uporedo bio posvećen velikoj ljubavi - streljaštvu.

Streljaštvom je počeo da se bavi 1949. godine, upisom u zrenjaninsku streljačku družinu, a trener mu je bio ugledni pedagog Miša Dimitrijević.

Kao član Streljačke družine Bečkerek 1825, kasnije i kao reprezentativac Vojvodine i Jugoslavije, ostvario je značajne rezultate na državnim prvenstvima.

Slavoljub Grozdanov
Slavoljub Grozdanovfoto: Streljački savez Srbije

Počeo je s gađanjem iz vojničke puške, a potom iz pištolja, vazdušne puške i malokalibarskog oružja.

Godinama je bio jedan od najboljih strelaca Jugoslavije u gađanju vojničkom puškom, a 1977. oborio je državni rekord vojničkom puškom iz ležećeg stava na 300-metarskom strelištu.

Na njegovu inicijativu osnovane su brojne streljačke družine i sportski objekti namenjeni streljaštvu, a uz angažovanje na brojnim školskim olimpijadama, doprineo je značajno da Streljačka družina Bečkerek 1825 decenijama održi kontinuitet uspešnog aktivnog sportskog kolektiva u brojnoj zrenjaninskoj sportskoj porodici i svoje bogato znanje i iskustvo uspešno prenosio mlađim generacijama strelaca.

Komemorativni skup povodom smrti profesora Slavoljuba Grozdanova održaće se u petak, 22. jula, u 11 časova, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, a sahrana je istog dana u 13 časova, na Temišvarskom groblju u Zrenjaninu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.