HRVATA 30, DELIJA 200! Najveća navijačka tuča ikada - snimak koji otkriva uvertiru raspada Jugoslavije!
Foto: Printskrin

sećanje

HRVATA 30, DELIJA 200! Najveća navijačka tuča ikada - snimak koji otkriva uvertiru raspada Jugoslavije!

Bio je to "Dan sigurnosti"...

Objavljeno:

Čuveni sukob između zagrebačkih "Bed blu bojsa" i navijača Crvene zvezde na "Maksimiru" poznat je širom sveta. Ali, malo ljudi zna šta se dešavalo pre nego što je taj nikada odigrani meč između Dinama i beogradskog kluba koji je sledećeg leta postao prvak Evrope - trebalo da počne.

Neki će večno govoriti da je ta utakmica, neodržana usled ogromnih incidenata na tribinama i na terenu, bila neposredni povod za raspad Jugoslavije. Neki će, međutim, govoriti da je raspad počeo iz sasvim drugačijih razloga, a da su neredi bili samo odraz tadašnje situacije u društvu, nabijene nabujalim emocijama, orkestriranim ili ne.

Ali, jedno je sigurno. Taj 13. maj, 1990. godine će se pamtiti.

Na internetu se sada pojavio snimak od 14. maja 1990, na kome, pomalo neverovatno s današnje medijske tačke gledišta - uz neverovatnu količnu psovki, uvreda... Akteri čuvene tuče govore šta se tokom dana dešavalo u Zagrebu, šta "sigurno sledi", ali i kako će "ipak, zajedno navijati za Jugoslaviju na predstojećem Mundijalu":

Taj derbi je, gle apsurda, trebalo da se odigra na Dan sigurnosti Ali, sigurnosti nije bilo. Tuča hrvatskih i srpskih navijača, pa onda i intervencija milicije, doveli su do toga da se atmosfera u državi dovede do usijanja. Mada, i nije bila daleko od toga.

"Već u osam ujutro počele su tuče oko Maksimirske šume. Delija je tada bilo oko 200, a nas tridesetak", govorio je član BBB-a "Zujo". A onda su se desile još neke tuče, pa još nekoliko incidenata, a zatim i haos na stadionu.

Bio je to, rekosmo, "Dan sigurnosti".

Koliko je toga dana bilo bezbedno, govore brojni povređeni, neki lakše, ali neki i teže - jedan čovjek je četiri puta uboden nožem i izgubio je dve litre krvi, a jedan član BBB je upucan.

Sećanje na Maksimir ostaje. Možda najviše - kao opomena. Snimak koji je pred vama je samo bacio svetlo na ono što je - tek sledilo.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.