ŠTA JE ARKAN REKAO O HRVATIMA POSLE TUČE NA MAKSIMIRU: Engleski novinar otkrio potpuno nepoznat detalj!
Arkan, Foto: Profimedia

NOVO OTKRIĆE

ŠTA JE ARKAN REKAO O HRVATIMA POSLE TUČE NA MAKSIMIRU: Engleski novinar otkrio potpuno nepoznat detalj!

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige vodio je novinar i Aleksandar Holiga koji je naglasio da se u knjizi Mils nije bavio samo reprezentativnim fudbalom i uticajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao celu bivšu Jugoslaviju

Objavljeno:

Profesor moderne evropske istorije na Univerzitetu istočne Anglije u engleskom gradu Noriču Ričard Mils predstavio je u utorak u Zagrebu svoju knjigu "Fudbal i politika u Jugoslaviji" u kojoj tvrdi da je na prostorima bivše države ovaj sport uvek bio puno više od igre, te da se preko njega najbolje može shvatiti šta se u 20. veku događalo na ovim prostorima.

Mils je godinama proučavao fudbalske prilike i procese na području bivše Jugoslavije smatrajući da će upravo tako, preko fudbala, najbolje shvatiti šta se u 20. veku događalo na tim prostorima.

Na temelju desetogodišnjeg terenskog istraživanja, u sklopu kojeg je neko vreme radio i živeo u Novom Sadu, te proučavanja arhivske građe u Beogradu, Zagrebu i Splitu, pa preko razgovora s brojnim učesnicima događaja napisao je knjigu koja je osvojila prestižnu nagradu Lord Aberdar za najbolju knjigu o istoriji sporta 2018. godine.

- Na prostorima bivše Jugoslavije fudbal je uvek bio puno više od igre. Od nastanka jugoslovenske države nakon Prvog svetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih fudbal je bio tesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, (navodna prim.aut.) autoritativna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko fudbala iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvest - rekao je Mils predstavljajući svoju knjigu.

Željko Ražnatović Arkan
Željko Ražnatović Arkan foto: Dado Đilas/EPA/Dragovejnovic

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige vodio je novinar i Aleksandar Holiga koji je naglasio da se u knjizi Mils nije bavio samo reprezentativnim fudbalom i uticajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao celu bivšu Jugoslaviju da shvati šta se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili i te kako važni u svojim sredinama.

Mils je potanko analizirao decenije jugoslovenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na terenima i oko njih, pa iznosi činjenice i događanja vezanih uz učešće jugoslovenske reprezentacije na Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak fudbalera Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih fudbalera u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro poznati okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 1990. godine.

- Na naslovnoj stranici hrvatskog prevoda moje knjige nalazi se legendarna fotografija u kojoj Zvonimir Boban nogom napada tadašnjeg policajca i za mnoge to simbolizira početak rata u Hrvatskoj premda su te godine svi srpski klubovi učestvovali u prvenstvu. Na toj utakmici je bio i vođa navijača Crvene zvezde Arkan koji je kasnije u jednom intervjuu rekao da je tada shvatio da će ustaše početi da kolju srpske žene i decu - rekao je Mils i zaključio da fudbal na ovim prostorima često nije bio "ogledalo društva" nego je u mnogim slučajevima i najavljivao događaje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.