NAVIJAČI SARAJEVA MALTRETIRALI NOVINARA I DRŽALI GA KAO TAOCA: Traži se reakcija Evrope i UEFA!
Navijači Sarajeva, Foto: Printscreen/Youtube

strašne stvari

NAVIJAČI SARAJEVA MALTRETIRALI NOVINARA I DRŽALI GA KAO TAOCA: Traži se reakcija Evrope i UEFA!

Neverica u komšiluku

Objavljeno:

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara osudila je danas pretnje smrću novinarima i uredništvu portala Radio Sarajevo i njihovim porodicama, koje su im uputili navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, i pozvalo rukovodstvo tog kluba i Fudbalskog saveza BiH da "preduzmu sve mere protiv agresivnih fudbalskih navijačkih grupa i pojedinaca".

Iz Platforme su naveli da nije prvi put da u Bosni i Hercegovini fudbalske navijačke grupe "maltretiraju novinare nakon njihovih izveštaja sa sportskih događaja ili nakon objavljivanja kritičkih članaka o navijačkim grupama i njihovim članovima".

- Ovaj napad smatramo brutalnim kršenjem prava na slobodu izražavanja i ugrožavanje bezbednosti novinara i redakcije Radio Sarajevo, kao i neprimereni čin nasilja navijača FK Sarajevo nad više medija u BiH - rekla je generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić a prenela Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara.

Navodeći da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava, iz Regionalna platforme su najavili da će od "svih evropskih institucija" i UEFA tražiti da intervenišu u vezi sa pretnjama novinarima Radio Sarajeva kao i u ostalim slučajevima napada na slobodu medija i bezbednost novinara u Bosni i Hercegovini i ostalim državama Zapadnog Balkana.

Podseća se da je do incidenta došlo nakon što su portal Radio Sarajevo i deo ostalih medija u BiH objavili da je navijač FK Sarajevo osuđen na pet godina zatvora u Belorusiji zbog posedovanja kokaina.

Grupa navijača FK Sarajevo došla je 27. septembra ispred redakcije Radio Sarajevo, gde su maltretirali autora tog teksta i držali ga kao taoca duže od dva sata preteći da će ubiti i njega i njegovu porodicu, tražili su da se ukloni članak sa internet sajta Radio Sarajevo i prisiljavali ga da zove ostale medije u Bosni i Hercegovini i da od njih traži da odmah uklone sporni članak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.