BOJKOT DELIJA ZBOG MUSLIMANA U ZVEZDI! Srpski biser je upravo zato pobegao u Partizan, a nije jedini koji je morao da strepi! (FOTO) (VIDEO)
Navijači Crvene zvezde na utakmici protiv Sparte Prag, Foto: Dado Đilas

istorija

BOJKOT DELIJA ZBOG MUSLIMANA U ZVEZDI! Srpski biser je upravo zato pobegao u Partizan, a nije jedini koji je morao da strepi! (FOTO) (VIDEO)

Da li će zaista doći do bojkota navijača Crvene zvezde malo je verovatno, a Espreso vas je ovim tekstom podsetio na sve bitne događaje na relaciji navijača i muslimanskih sportista u crveno-belim dresovima

Objavljeno: 21:16h

O dolasku Alena Omića u Crvenu zvezdu se prethodnih dana mnogo pisalo zbog njegove veroispovesti i stava Delija da samo srpski igrači i oni koji nisu muslimani mogu da nastupaju u našem najvećem klubu kako u košarci tako i fudbalu.

foto: AP

Kako će Delije dočekati Omića čak i posle njegove izjave da je ateista i da ga priče o veri ne zanimaju videćemo u petak u Hali Pionir protiv Olimpijakosa, a da to nije prvi put da se pominje priča o bojkotu muslimanskih igrača vas podsećamo u ovom tekstu.

foto: Fonet

Poznato je da Delije najveći "pik" imaju na Novi Pazar i Fenerbahče, i ti mečevi su uvek puni nacionalističkog naboja. Gostovanja u Novom Pazaru su godinama bila zabranjena navijačima Zvezde zbog rizika od izazivanja opšte opasnosti i mnogo većih nereda. Prvo gostovanje u Pazaru sa Delijama bilo je tek 2014. godine, a pri dolasku Zvezdinih navijača ceo stadion je krenuo da zviždi i pogrdnim pesmama "dočekuje goste". Ni navijači Zvezde nisu ostali dužni tada, kao ni na nekoliko sledećih dolazaka u Novi Pazar.

Već godinama unazad postoji taj problem za igrače koji oblače dres sa crveno-belim bojama, a kao najveći utisak ostavio je dolazak bosanskog košarkaša Elmedina Kikanovića - 2007. godine. Tihi bojkot je prerastao u zvaničan tog 21. novembra 2007. godine u meču ULEB Kupa protiv Dinama iz Moskve kada je grupa Delija pri Kikanovićevom ulasku u igru okrenula leđa terenu i krenula da skandira "Uprava napolje".

foto: Saša Pavlić Koky

Od tog meča pa sve do 2011. godine Delije se nisu pojavljivale u Hali Pionir, a zanimljivo je da je Kikanović jedno vreme bio i kapiten kluba sa Malog Kalemegdana. Inače, u Zvezdi je pre Kikanovića čak 10 godina nastupao Zufer Avdija, košarkaš muslimanske veroispovesti i jedan je od najboljih košarkaša u istoriji tima sa Malog Kalemegdana.

Dolazak Mirnesa Šišića u zimu 2009. odjeknuo je kao bomba na Severu. Slovenački reprezentativac i tadašnji fudbaler Olimpijakosa rođen u Mostaru je na nagovor tadašnjeg sportskog direktora Ilije Ivića došao u Crvenu zvezdu, ali najvatrenije pristalice su bile odlučne u nameri da bojkotuju utakmice fudbalskog kluba zbog tog poteza uprave, ali je na kraju ipak odlučeno da se "progleda kroz prste" pošto je klub te godine bio u jednoj od najvećih kriza u svojoj istoriji.

foto: Print Screen Youtube

Zvezda je kraj sezone završila na trećem mestu iza Partizana i Vojvodine, a Mirnes Šišić je napustio Ljutice Bogdana i nastavio svoju karijeru što dalje od Beograda.

foto: Print Screen Youtube

To nije jedini muslimanski fudbaler koji je nastupao za klub sa Marakane. Četiri godine ranije, iz OFK Beograda je stigao Ardijan Đokaj fudbaler koji je rođen u Prištini, a tokom njegovog boravka u Ljutice Bogdana nije bilo problema, a upravo je Đokaj bio na korak od junaka prvog Zvezdinog proleća u Evropi, prvi put posle 1992. godine, ali je Strazbur postigao dva gola i "probudio" Zvezdu koja je već sanjala svoj san.

Sanibal Orahovac je u eri Slavoljuba Muslina i Zorana Filipovića bio član Crvene zvezde, ali nije bio preterano korišćen fudbaler. Verovatno ga se niko ne bi više ni sećao da nema tako zvučno ime koje je paralo uši navijača Zvezde.

Prošle godine je praktično sve bilo dogovoreno sa mladim fudbalerom OFK Beograda Arminom Đerlekom koji je jedan od najvećih talenata srpskog fudbala. Čak se po forumima povela priča kako bi odmah mogao da bude bačen u vatru i postane prvotimac, ali ista ta vatra je bačena na njega i njegovo poreklo. Musliman rođen u Novom Pazaru nije potpisao za klub iz Ljutice Bogdana i nekoliko meseci kasnije potpisao za najvećeg rivala - Partizan. Trenutno se nalazi blizu prvog tima crno-belih i imaće priliku da pokaže svoj nesumnjivo veiki kvalitet.

foto: Print Screen Youtube

Fudbaleri koji su nosili dres srpskog kluba iz Beograda su još: Sead Sušić, Refik Šabanadžović, Elvir Bolić, Enes Bešić, Husref Musemić, Miralem Zjajo...

Da li će zaista doći do bojkota navijača Crvene zvezde malo je verovatno, a Espreso vas je ovim tekstom podsetio na sve bitne događaje na relaciji navijača i muslimanskih sportista u crveno-belim dresovima.

BONUS VIDEO: Ibrahimović nahvalio Srbina! A evo i zašto:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.