PRVI ODLAZAK NA SEVER! Neki navijači u plavim dresovima, velike petarde i smrt Slobodana Miloševića! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Dado Đilas

PISMO ČITAOCA

PRVI ODLAZAK NA SEVER! Neki navijači u plavim dresovima, velike petarde i smrt Slobodana Miloševića! (FOTO) (VIDEO)

Komad papira koji je zaslužan za mnoga poznanstva za ceo život, mnoga putovanja, radosti, a mnogo više tuge...

Objavljeno: 21:09h

Navijači u Srbiji su već decenijama među najaktivnijim u Evropi, a svakako se i veoma poštuju na Starom kontinentu. Što zbog navijačkih aktivnosti, što zbog humanitarnog rada, a i zbog bratstva sa drugim grupama. Na našu adresu stigao je jedan tekst koji govori o začetku navijačkog života mladića koji je sebe pronašao u ovom svetu, a mi ga prenosimo u celosti.

"Pubertet k'o pubertet... Promene raspoloženja, nerealna očekivanja, ali tog martovskog dana je taj isti pubertet doprineo tome da se opredelim za u to vreme jedan ne baš toliko popularan i odobravan način života. Navijački.

Kao svi dečaci u tinejdžerskim godinama fudbal je bio nešto bez čega ne bih mogao da zamislim svoj dan. Trenirajući fudbal, pomalo razočaran u trenerovu odluku da ne budem među igračima koji konkurišu za tim te subote, umno poražen i razočaran, odlučih da ne odem pravo kući i tugujem, već se sa 100 dinara u džepu koje sam imao za nekakav doručak pre utakmice zaputim na Marakanu. Sam, prvi put bez ćaleta, ne znajući ni kako se dolazi do tamo, ali hajde ti objasni napaljenom klincu da je bolje da ode kući, pita da li uopšte sme da ide na utakmicu sa svojih 13 godina... Pubertet je ovoga puta onaj đavo na ramenu što ti govori stvari koje ne treba da radiš.

foto: Dado Đilas

Sećam se, tog dana je umro Slobodan Milošević, kao da je to neka stvar... za par sati igra Zvezda protiv Rada. Za mene je to bila vest veća od bilo koje druge. Za divno čudo kevina reakcija na moj odlazak na utakmicu je bila u fazonu "nisi ti čitav", što mi je olakšalo u smislu da neće biti klasičnih držanja lekcija kad se vratim.

Zvezda angažovala ozbiljno pojačanje iz Švajcarske! (FOTO)

Karta za Sever - 100 dinara, a taj komad papira čuvam i dan danas. Komad papira koji je zaslužan za mnoga poznanstva za ceo život, mnoga putovanja, radosti, a mnogo više tuge... No, to sada nije bitno, bitan je mali beogradski derbi i to da ću se u ponedeljak ponosno hvaliti po školi gde sam bio u subotu.

Ulazak na tribinu, i spuštanje niz betonske stepenice, za mene je bilo kao ulazak u neku drugu dimenziju iz koje neću poželeti da izađem, kao droga koja ne želim da prestane da me radi... I dalje nije prestala.

MARAKANA JE SAGRAĐENA NA PREVARU: Krcun je slagao Tita i komuniste, a skupu cenu je platio najveći zvezdaš od svih! (FOTO)

Polupopunjen Sever, prekoputa neki navijači u plavim dresovima i plavim obeležjima, čije ime naravno tada nisam znao, a pravo da vam kažem nije me ni interesovalo. Pesme koje nisam imao prilike da čujem ranije, jer je internet kao i kompjuter za mene bio misaona imenica, baklje koje se pale na bukvalno dva minuta, i neki dimovi koji zaklanjaju sunce koje na trenutke obasja stadion. Teren se praktično ni ne vidi, a utakmica zbog koje sam došao pala je u drugi plan, jer se moje oduševljenje navijačima nije moglo opisati rečima.

Stidljivo stajavši po strani, na momente plašljivo poskočivši na zvuke velikih petardi, za koje sam kasnije saznao da se zovu topovski udari, oduševljeno sam posmatrao na hiljade grla koje kao roboti u isti glas pevaju pesme svom klubu. Kako je utakmica tekla, naučih i ja nekoliko pesama, ali kroz glavu su mi prolazile eventualne kevine reči koja bi mi skoro sigurno rekla "ovo možeš da naučiš za minut, a za školu te boli uvo" uz neizostavno coktanje.

foto: Beta

Tih 90 minuta mi je prošlo prebrzo, kao vožnja u luna-parku, a ti bi još, pa se treskaš i lupaš patikama o pod kako bi iščupao svojima i zadnji dinar. Ali, strpi se, za dve nedelje je tvoja simpatija opet tu, opet ćete se gledati u oči, ti i ona. Tada sam znao šta će biti moj hobi, čemu ću da posvećujem svoje slobodno vreme koga sam imao u izobilju, i šta će mi biti na prvom mestu... Da, na prvom mestu. Iznad škole, devojčica, ma iznad svega.

foto: Saša Pavlić Koky

Navijački svet nije teško razumeti, to vam je kao sa devojkom - iz simpatije se rađa zaljubljenost, iz zaljubljenosti to pređe u ljubav, a iz ljubavi prerasta u naviku i nešto bez čega ne možeš da zamisliš svoj dan, a posebno vikend. A navike treba negovati.

Ako ikoga uopšte zanima, Zvezda je taj meč pobedila 2:0.

Nastaviće se..."


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.