NAJLUĐE KOREOGRAFIJE 2017. GODINE: Delije i Grobari bolji nego ikad, ali jedna navijačka predstava će se zauvek pamtiti! (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

SREĆNA ULTRAS GODINA...

NAJLUĐE KOREOGRAFIJE 2017. GODINE: Delije i Grobari bolji nego ikad, ali jedna navijačka predstava će se zauvek pamtiti! (FOTO) (VIDEO)

Berićetna navijačka godina je iza nas... Grobari, Delije, Fratrija, Legijini navijači, Lešinari, ne zna se ko je više pažnje privukao

Objavljeno: 19:01h

Navijački kolorit je nešto što svakoj utakmici daje posebnu čar. Bez navijača nema dobre atmosfere, ponekad ni dobrog fudbala, a koreografije i ostali performansi su oduvek bili nešto posebno.

I ONI SU OD KRVI I MESA! Kako su to povezani Redži Miler i Milan Gurović? Strašna ispovest POPULARNOG ČIČE! (FOTO) (VIDEO)

Espreso je za vas odabrao nekoliko navijačkih koreografija koje su oduzimale dah u ovoj sada već odlazećoj 2017. godini. U pitanju je čitava Evropa, pošto u Srbiji osim Delija i Grobara ostatak navijačke scene uveliko "spava" i ne pridaje toliki značaj ovom "zanatu".

Navijači Majnhajma, kluba koji se takmiči u četvrtoj nemačkoj ligi priredili su svojim fudbalerima 90 minuta za pamćenje i sećanje do kraja života. Oni su na svojoj tribini odradili panoramu grada i sa spuštajućim grbom kluba preko cele tribine upotpunili ovu zaista nestvarnu koreografiju za četvrti rang takmičenja.

Fratrija, iliti navijačka grupa Spartaka iz Moskve imala je tokom meča protiv Tereka ove godine gde je proslavljala prvu titulu posle petnaest godina, čarobno delo na svom stadionu. O ovoj vrsti umetnost ne treba trošiti reči, zato vam poručujemo da uživate u ovom video klipu prepunom navijačke magije i blistavog uma ruskih navijača.

Krajem marta meseca ove godine, Crvena zvezda je ugostila ekipu Spartaka iz Moskve, a navijači ova dva tima su već godinama u bratskim odnosima. Delije su za ovaj meč spremile koreografiju u kojoj je učestvovao ceo stadion. Ovaj emotivan prizor vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim, a navijači ova dva kluba su po ko zna koji put pokazali kolika je ljubav između Rusije i Srbije.

Verovatno i najbrutalnija navijačka koreografija ikada nam dolazi iz Poljske, tačnije Varšave. Pristalice Legije istakle su uoči utakmice protiv Astane iz Kazahstana poruku koja je odmah skrenula pažnju cele Evrope. Formiravši veliku poljsku zastavu i brojke "1944", navijači Legije podsetili su na pretposlednju godinu Drugog svetskog rata i na Varšavski ustanak, podignut 1. avgusta 1944, sa ciljem da se taj grad oslobodi od nemačke okupacije. Prednji deo koreografije slikovito je pokazao šta se tih dana, nedelja i meseci događalo u Varšavi. Prizor nemačkog vojnika, koji u jednoj ruci drži glavu deteta, a u drugoj pištolj, zatekao je sve, dok je utisak "pojačao" zvuk sirene. "Tokom Varšavskog ustanka Nemci su ubili 160.000 ljudi. Hiljade među njima bila su deca", bilo je napisano na poruci ispod tribine. Posle završetka ustanka, Adolf Hitler izdao je naređenje da se Varšava sravni sa zemljom, pa su nemačke snage bacačima plamena i artiljerijom sistematski uništile više od 85 odsto grada.

Evo i Grobara na našoj listi! Navijači Partizana su u avgustu igrali svoj meč protiv Olimpijakosa, što bi u navijačkom svetu moglo da se poredi sa Večitim derbijem zbog netrpeljivosti Gejt 7 i Grobara iz već svima poznatih razloga. Kartoni preko celog stadiona, i "poenta" na Jugu zaledila je krv u žilama igrača Olimpijakosa, dok je glavna parola bila "Vaš put se ovde završava". Nažalost, grčki tim je prošao dalje, izbacivši Partizan, ali ova koreografija će se zasigurno godinama prepričavati iznova i iznova.

Ostrvski navijači od zakona Margaret Tačer i nisu toliko aktivni na polju ukrašavanja tribine, ali ovo što su napravili Seltikovi fanovi zaista ostavlja bez teksta. Na meču između Seltika i Hartsa ove godine, ceo stadion je bio u znaku tradicionalne zelene boje, a razlog za ovu svečanost bilo je obeležavanje pola veka od finala Kupa šampiona u Lisabonu gde je Seltik preko Intera došao do najvažnije titule u fudbalu, prvaka Evrope!

Lešinari, srpska navijačka grupa koja dolazi iz Banjaluke, a klub za koji navijaju Borac se takmiči u ligi Bosne i Hercegovine. Grupa je krajem novembra proslavila čak 30 godina postojanja, i za tu priliku "ofarbala" tribinu svojim crveno-plavim bojama. Šetalica preko celog sektora, i parola koja ubada u centar. Neka me gaze, neka me tuku, ja volim Borac i Banjaluku. Naravno, na ćiriličnom pismu.

Ovo je naš izbor koreografija ove 2017., malo više po nekakvoj sentimentalnoj vrednosti za ove navijače i klubove, nego po nekoj brutalnosti. Ako se vi dosetite neke koju smo možda slučajno (ili namerno) izostavili napišite nam u komentarima.

BONUS VIDEO: Nagrada za zvezdaša godine otišla je ekipi navijača koji su organizovali akciju pomoći klubu "doniraj i dominiraj"

(Nikola H.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.