HRVAT NAPAO ZEMLJAKE: "Branite 'naše dečke' koji SEJU NASILJE... A gde su prava Srba, migranata i žena koje MLATE?"
Navijači Dinamo Zagreba, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

uvek sindrom žrtve

HRVAT NAPAO ZEMLJAKE: "Branite 'naše dečke' koji SEJU NASILJE... A gde su prava Srba, migranata i žena koje MLATE?"

"Nad fudbalskim huliganima nariče se kao i svojevremeno nad hrvatskim optuženicima u Haškom sudu, kao i pred hrvatskim sudovima, a da se pritom nikada nisu spominjale njihove žrtve"

Objavljeno: 13:37h

Lopta ne prestaje da se kotrlja, ali u regionu se još raspreda o divljanju navijača Dinamo Zagreba u Atini, kada su udruženi sa huliganima Panatinaikosa ubili jednog fana AEK-a.

Dok iz Hrvatske uglavnom krive sve druge za ovo i traže zaštitu nasilnika iz redova Bad Blue Boys-a, ima ipak i glasa razuma.

Tako je novinar portala 24sata.hr, Tomislav Klauški, napisao opširan tekst u kom je "opleo" po zemljacima zbog činjenice da brane prava onih koji ugrožavaju prava svih drugih grupacija.

Dotakao se Klauški i Srba i migranata i žena i homoseksualaca i politike... Od starta je krenuo oštro:

- Impresivno je na primeru uhapšenih huligana u Grčkoj pratiti sve veću posvećenost hrvatskih građana, pa i dela političke scene, ljudskim pravima, vladavini prava, poštenom sudskom sistemu, taktičnom postupanju policije... Posvećenost kakvu nije bilo moguće videti u mnogim drugim slučajevima.

Pogotovo kod onih društvenih grupa koje ti isti huligani napadaju, kojima prete, protiv kojih huškaju, s kojima se obračunavaju.

"Molimo Vas da koristite politički uticaj Vaše funkcije kako bi oni imali pravično suđenje i tretman koji u najvišoj meri štiti njihova ljudska prava", stoji u pismu koje su roditelji uhapšenih BBB-a poslali premijeru Andreju Plenkoviću.

Nažalost, u previše navrata imali smo prilike na javnoj sceni, na utakmicama, na transparentima, na društvenim mrežama, videti kako ti pripadnici Bad Blue Boys-a, ali i drugih navijačkih grupa, gledaju na ljudska prava Srba, pa čak i "srpske dece", kojima prete i na čije vešanje pozivaju. Međutim, možemo otići i dalje od ovoga - sugeriše autor pa nastavlja podsećajući na prava manjina u Hrvatskoj:

Bed Blu Bojsi
foto: Printskrin

Koliko se sada zazivaju ljudska prava u slučaju hrvatskih uhapšenika, toliko se iz tih istih političkih i društvenih krugova ne mogu čuti apeli za ljudska prava nacionalnih manjina, seksualnih manjina, prava migranata i stranih radnika u Hrvatskoj, za prava žena u hrvatskom društvu, a onda i za ljudska prava onih koji su ideološki na suprotnoj strani.

Roditelji uhapšenih huligana, naravno, učiniće sve što mogu kako bi se izborili za povratak svoje dece iz grčkog zatvora. Ali ova grčka avantura naterala je brojne saveznike navijačkih grupa i huligana da posegnu za vrednostima koje im inače nisu visoko na listi prioriteta.

Radi se, naravno, o političkoj desnici koja govori o ljudskim pravima kad su "naši dečki" u pitanju, pa makar se radilo o dečkima koji su sejali nasilje po Atini, ali nikada o grupama koje su žrtve tih huligana.

Navijači AEK-a, Navijači AEK-a iz Atine
foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Klauški se dotakao i nasilja nad ženama.

- Recimo, o ženama na koje je praktično otvorena "sezona lova" kroz klečatelje koji muškarce pozivaju na "muževnost", a žene na pokornost, što onda rezultira nasiljem nad ženama: kroz šamaranje konobarice od strane HDZ-ova načelnika ili prebijanje službenice koja je od šefa tražila povišicu.

Ili kroz ubistvo žene u Gradačcu za koju su mnogi spremni utvrditi da je velikim delom sama kriva za to što ju je snašlo.

Zašto Bed Blu Bojs nisu sami krivi za ono što ih je snašlo u Grčkoj? - pita se autor pa pominje migrante i Nepalce:

- Nadalje, iz krugova koji brane ljudska prava BBB-a ne govori se o pravima Srba, o pravima migranata koje je premlaćivala hrvatska policija i na koje su huškali desničarski mediji, niti o pravima Nepalaca koji su sve češće meta rasističkih i huliganskih napada.

A nije se ustajalo ni u odbranu ljudskih prava Hrvata u Zambiji za koje se tvrdilo da su transrodne osobe i kroz priču o "švercovanju dece" zapravo zameralo što u hrvatsku državu dovode afričku decu.

Isti Marin Miletić koji sada brani huligane u grčkom zatvoru, nije branio ljude koji su završili u zambijskom kazamatu jer su želeli da usvoje decu. A ne da mlate tuđu decu.

1 / 6 Foto: Profimedia

Klauški onda navodi staru taktiku - predstavu žrtve.

- Nad fudbalskim huliganima nariče se kao i svojevremeno nad hrvatskim optuženicima u Haškom sudu, kao i pred hrvatskim sudovima, a da se pritom nikada nisu spominjale njihove žrtve. Ni civili, ni starci, ni žene, ni deca, a ni ratni zarobljenici koje je jedan od hrvatskih osuđenika zavezane postreljao na Koranskom mostu.

Naravno, često su optuženike promovisali u žrtve.

I kao što se govorilo da hrvatski vojnik ne može počiniti ratni zločin, tako se sada kreira stav da hrvatski huligani ne mogu biti krivi za krvavi obračun s grčkim suparnicima. I oni se predstavljaju kao žrtve.

Žrtve grčkih huligana, žrtve grčke policije, žrtve grčkog pravosuđa, grčkih sudova, grčkih "ekstremista i dilera" u njihovim zatvorima.

Čak je i predsednik Zoran Milanović dobio packu od grčkih tužitelja i sudija zato što je doveo u pitanje pravičnost i pravednost grčkog pravosudnog sistema.

Navijači Dinamo Zagreba
foto: Profimedia

I tako, sva pitanja, sve teme i svi problemi koji muče hrvatsko društvo, a na koje deo građana, politike i javnosti uporno ostaje indiferentan, sada su odjednom zauzeli središnje mesto i postali strahovito bitni kod zaštite uhapšenih hrvatskih huligana.

A važan je i vladajućoj politici: ipak huligana na predstojećim izborima ima više nego uhapšenika iz Zambije.

Nakon svega, bilo bi zaista korisno da svi oni koji danas zazivaju ljudska prava BBB-a to isto učine i u zaštitu onih koje BBB napadaju i kojima prete. Ali i da to učine u zaštitu svih drugih društvenih grupa čija ljudska prava se ugrožavaju, dovode u pitanje ili naprosto ignorišu.

Isto važi i za promociju naše vladavine prava, našeg sudstva, naše policije, naših institucija, u trenutku dok se izražava velika zabrinutost za stanje tih vrednosti u Grčkoj.

Možda ova borba za huligane i njihova prava izrodi makar neki dobar efekat na domaćem planu. Poput, recimo, izraza solidarnosti Torcide uhapšenim Bad Blue Boys-ima. Pa neka zajednički ubuduće promovišu ljudska prava svih, a ne samo sebe - završio je autor.

Bonus video:

00:47

ZAŠTO SU NAVIJAČI DINAMA MOGLI NESMETANO DA PROĐU ALBANIJU I CG? Karan analizira: Potpuno su povezani sa hrvatskim strukturama

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.