"KAD SE IGRA BEZ PRITISKA, LEPE STVARI MOGU DA SE URADE!" Crnogorac Nemanja Radović za Espreso pred Mundobasket
Nemanja Radović u dresu reprezentacije Crne Gore, Foto: NIKOLA KRSTIC / Belga Press / Profimedia

EKSKLUZIVNO IZ MANILE

"KAD SE IGRA BEZ PRITISKA, LEPE STVARI MOGU DA SE URADE!" Crnogorac Nemanja Radović za Espreso pred Mundobasket

Složio bih se sa tobom da možda ove godine imamo i najbolji roster. Navijaćemo za Srbiju kao što sam siguran da i oni navijaju za nas, rekao je kapiten španske Mursije između ostalog za naš portal

Objavljeno:
Veljko Petrović

Svetsko prvenstvo u košarci u Japanu, Filipinima i Indoneziji igra se od 25. avgusta do 10. septembra.

Naravno da će sve oči ljubitelja igre pod obručima biti uprte u nacionalni tim Srbije, ali još dve zemlje iz bivše Jugoslavije igraju na Mundobasketu.

Horhe Garbahosa sa peharom Svetskog prvenstva
Horhe Garbahosa sa peharom Svetskog prvenstvafoto: EPA/ROLEX DELA PENA

U pitanju su Slovenija i Crna Gora, a mi vam za portal Espreso donosimo ekskluzivni intervju iz Manile, prestonice Filipina.

Razgovor smo vodili sa Nemanjom Radovićem (31), reprezentativcem i šuterom Crne Gore i kapitenom španske Mursije.

Nemanja Radović
Nemanja Radovićfoto: Nikola Krstic / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sokolovi" su 2019. godine prvi put igrali na planetarnoj smotri, a sada su u D grupi sa Meksikom (25. avgust), Egiptom (27. avgust) i Litvanijom (29. avgust).

* Kakav je osećaj nositi dres reprezentacije na tri velika takmičenja zaredom?

- Pa odigrao sam Svetsko u Kini pre četiri godine, prošle godine Evropsko i sad opet Svetsko. Uvek je ponos igrati za svoju reprezentaciju a pogotovo na ovako velikim takmičenjima. Pre 4 godine smo prvi put u istoriji bili na Svetskom prvenstvu i sigurno da je bilo posebno. Mi smo veoma mala zemlja i svako pojavljivanje na velikim takmičenjima znači puno. Ja sam ponosan što sam deo ove priče i što imam priliku da zastupam reprezentaciju - počeo je Radović priču za portal Espreso.

Nemanja Radović (levo) na Evropskom prvenstvu na meču Nemačke i Crne Gore
Nemanja Radović (levo) na Evropskom prvenstvu na meču Nemačke i Crne Gorefoto: Tilo Wiedensohler / imago sportfotodienst / Profimedia

* Deluje da Crna Gora nikada nije imala jači roster. Vi nastupate u španskom prvenstvu 10 godina, tu su naravno Dubljević i Vučević kao predvodnici, imate spoj mladosti i iskustva. Kakvi su Vam ciljevi, šta biste smatrali za uspeh na Mundobasketu?

Nemanja Radović (desno) na Evropskom prvenstvu na meču Belgije i Crne Gore
Nemanja Radović (desno) na Evropskom prvenstvu na meču Belgije i Crne Gorefoto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

- Složio bih se sa tobom da možda ove godine imamo i najbolji roster. Van toga mislim da je hemija koju gradimo zadnje dve tri godine vrhunska, volimo da igramo zajedno i to je najvažnije. Ovo leto nam se priključio i Vučević i mislim da smo uspeli sve da ukomponujemo kako treba, imamo dobru igru ispod koša, ali i na niskim igračima. Za nas bi sigurno uspeh bio da prođemo prvu grupu, a ako uspemo to onda dalje da vidimo dokle možemo da doguramo - rekao je Radović za portal Espreso.

Nemanja Radović
Nemanja Radovićfoto: Nikola Krstic / Alamy / Alamy / Profimedia

* Mnogi Vas vide kao iznenađenje iz senke. Kako gledate na to "zvanje?"

- Pa sigurno da prija, mi nemamo nikakav pritisak. Naše samo pojavljivanje na Svetsko prvenstvo je velika stvar za našu zemlju. Samim tim kad se igra bez pritiska i kad je dobra atmosfera lepe stvari mogu da se urade, možda uspemo nekoga da iznenadimo i provučemo se što dalje. Na ovakvim turnirima veliki faktor igra sreća, i ako se poklope neke stvari i imamo naš dan, možemo da se takmičimo sa dosta reprezentacija - istakao je Radović za portal Espreso.

Nemanja Radović (levo)
Nemanja Radović (levo)foto: Vostárek Josef / ČTK / Profimedia

* Šta očekujete od "orlova?" Mnogo otkaza selektoru Pešiću.

- Srbija je košarkaška zemlja. Istina da je bilo dosta otkaza selektoru Pešiću, ali ko god da se odazove od tih momaka mislim da tu ima mnogo talenata i opet je ozbiljna reprezentacija. Dosta momaka tu dobija prvi put šansu i mislim da će iz te želje napraviti dobar rezultat. Bogdanović će morati da ponese veliki teret igre, ali dosta igrača može da mu se pridruži i da odigra na ozbiljnom nivou. Navijaćemo za njih kao što sam siguran da i oni navijaju za nas - poručio je Radović za portal Espreso.

Nemanja Radović (levo) na meču kvalifikacija za Mundobasket između Portugala i Crne Gore
Nemanja Radović (levo) na meču kvalifikacija za Mundobasket između Portugala i Crne Gorefoto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

* U Španiji ste od 2014. godine. Da li je nekada bilo ponude Crvene zvezde ili Partizana? Kakvi su Vam ciljevi i planovi u skorijoj budućnosti?

- Jeste u Španiji sam poslednjih 10 sezona. Pre Španije dok sam bio u Megi bilo je neke priče za Partizan, ali na tome je ostalo, nije bilo konkretne ponude. Ovo leto sam produžio ugovor na još dve godine u Mursiji i sad za sad sam skoncentrisan da ih odradim na najbolji mogući način. Kapiten sam u toj ekipi i na putu da srušim sve klupske rekorde. Došao sam u neke igračke godine kad baš uživam u igri i lepo mi je. Pored toga mislim da je španska liga jedna od najlepših liga za igranje, a i sam život u Španiji je prelep tako da mi je sigurno cilj da se zadržim što duže tu - zaključio je Radović za portal Espreso.

Bonus video:

00:38

NOVI PROBLEM ZA PEŠIĆA, ALI TU SU I LEPE VESTI! Jaramaz otpao sa spiska za Mundobasket, ali su se ovi momci priključili Orlovima!

(Espreso/Veljko Petrović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.