NJIH IMA DOVOLJNO ZA JEDNU PETORKU! Ko su naturalizovani stranci koji bi mogli da OBUKU DRES SRBIJE!
Svetislav Pešić, Foto: Starsport©

selektor na slatkim mukama!

NJIH IMA DOVOLJNO ZA JEDNU PETORKU! Ko su naturalizovani stranci koji bi mogli da OBUKU DRES SRBIJE!

Poslednji koji je dobio srpski pasoš bio je Kori Volden. Svetislav Pešić je rešio da računa na strance.

Objavljeno: 19:26h

Pred novu reprezentativnu pauzu, nakon što je objavio širi spisak igrača koji će biti deo tima, selektor Srbije Svetislav Pešić istakao je da ne bi imao ništa protiv toga da u budućnosti dres srpske reprezentacije ponesu i naturalizovani stranci, a njih ima dovoljno za jednu petorku.

Iako je srpska košarkaka uvek važila za rasadnik sjajnih igrača, dok su selektori imali slatke muke koga da pozovu, prema rečima legendarnog Pešića taj trend polako pada.

U ženskoj košarci imamo primer Ivon Anderson, sjajne košarkašice koja na poziciji plejmejkera odlično diriguje igrom srpske reprezentacije, a u prošlosti je srpski dres nosila i Danijel Pejdž.

1 / 6 Foto: Starsport©

Poslednji košarkaš koji je dobio srpski pasoš bio je Kori Volden. On je u sezoni 2019/20 nosio dres Partizana, a državljanstvo Srbije je dobio tokom mandata u Crvenoj zvezdi, 2021. godine pred Kup Radivoja Koraća. Epizoda kombo beka među crveno-belima nije dugo trajala, pošto je leta 2021. godine prešao u minhenski Bajern. On ove sezone u Evroligi pod komandom Andree Trinkijerija postiže 10 poena po meču.

Godinu dana ranije, pasoš je dobio i Kevin Panter, tada košarkaš crveno-belih, a sada crno-belih. On je takođe dobio državljanstvo pred završnicu Kupa, koji je i "rešio" svojim faulom u napadu, odgurnuvši Markusa Pejdža prilikom demarkacije. Sjajni bek je između dva mandata u Beogradu nosio i dres Milana, a on je možda i najozbiljniji kandidat za potencijalno mesto u reprezentaciji.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

Već pomenuti Markus Pejdž dobio je srpski pasoš 2019. godine. On je, uz Adina Vrabca (pasoš dobio 2016. godine) koji je u međuvremenu igrao za reprezentaciju Bosne i Hercegovine i nema pravo nastupa za srpsku reprezentaciju, jedini košarkaš koji je državljanstvo dobio tokom mandata u Partizanu. Pejdž je prethodnog leta napustio Partizan, a trenutno nastupa u Francuskoj ligi za Orlean gde beleži 9,8 poena po meču.

Godinu dana pre Pejdža, srpske papire dobio je Dilan Enis. Sadašnji bek Gran Kanarije sezonu 2017/18 započeo je kao košarkaš Mege, da bi nakon odličnih igara prešao u Crvenu zvezdu početkom decembra 2017. godine. Kao što je to praksa, pasoš je dobio pred početak Kupa Radivoja Koraća kako se ne bi ubrajao u strance.

1 / 2 Foto: Marina Lopičić

Čarls Dženkins je takođe jedan od stranih košarkaša koji su postali "Srbi", ali on u ovom trenutku nema klub, pa i ne predstavlja potencijalno pojačanje za srpski nacionalni tim.

Među prvima koji su dobili srpski pasoš našao se, sada već košarkaški penzioner, Demarkus Nelson. On je nakon dve godine provedene u Crvenoj zvezdi dobio državljanstvo Srbije, ali je tog leta napustio crveno-bele i prešao je u Panatinaikos.

Espreso/Telegraf


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.