OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)
Foto: Profimedia/Nebojša Mandić/Filip Plavčić

Dobrodošli u zemlju košarke!

OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)

Srbija je zemlja u kojoj je košarka usađena u genima i talenat se prenosi s kolena na koleno
Objavljeno: 22:48h

Srbija je zemlja košarke! Krilatica hiljadu puta ponavljana, ali nekako se uvek ispostavi i kao istinita, jer nije stvar samo u uspesima i trofejima, nego u genima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jednostavno, na ovom prostoru se rađaju ljudi sa nasleđenim košarkaškim talentom, pa zato i ne čudi što je bilo dosta slučajeva u kojima smo imali čitave košarkaške porodice.

Iver ne pada daleko od klade: Očevi su nekada žarili i palili NBA ligom, a sada to rade sinovi! (VIDEO)

Zato smo i odlučili, da slično kao što smo uradili sa očevima i sinovima u NBA, pre nekoliko nedelja, sada isto uradim i sa tatama i naslednicima u Srbiji.

1. SREĆKO I MARKO JARIĆ

foto: Saša Pavlić Koky

Postoji veliki broj poznavalaca košarke koji tvrde da je tata bio bolji igrač, a Duda Ivković je rekao da je najtalentovaniji košarkaš koga je ikada trenirao. Bio je mozak Radničkog sa Crvenog krsta kada je taj tim vodio jednu do glavnih reči na ovim prostorima, a posle je u Šibenki uz njega stasavao Dražen Petrovi i doneo je titulu tom timu. Mesta u nacionalnom timu nekadašnje Jugoslavije za njega nije bilo, jer je istovremeno tu bio i Moka Slavnić koji je imao prednost.

Đurđević za Espreso posle pobede Partizana: Nismo igrali samo protiv Napretka! (VIDEO)

Ni sin Marko nije bio ništa manje uspešan. Posle Crvene zvezde, Peristerija, Fortituda i Virtusa sa kojim je pokorio Evropu, otišao je u NBA i ostvario zapaženu karijeru. Najbolje partije je pružao u Klipersima, a igrao je i za Minesotu i Memfis pre povratka u Evropu, gde je još nosio dres Reala i Montepaskija. Sa reprezentacijom je osvojio evropsku i svetsku titulu.

2. VLADIMIR I RASTKO CVETKOVIĆ

Legendarna osmica Crvene zvezde u kojoj je proveo čitavu igračku karijeru i sa kojom je osvojio jednu titulu i nacionalni kup, a redovno je bio najbolji strelac tima. Drži četvrti po redu rezultat u istoriji po broju koševa na jednom meču - 57 protiv Ivangrada, a u jednoj sezoni je imao neverovatna prosek od 34,3 poena po meču. U reprezentativnom dresu će se uvek pamtiti njegova dva slobodna bacanja protiv SSSR-a kojima je doneo prvu olimpijsku medalju Jugoslaviji u istoriji 1968. godine, a pored srebra u Meksiku, ima još dva takva odličja sa Svetskih prvenstava i jedno sa Evropskih šampionata.

foto: Beta/Branislav Božić

Njegovi naslednik Rastko nije uspeo da nadmaši oca, iako je stigao čak i do NBA, gde je jedne sezone igrao za Denver, a sa Crvenom zvezdom je osvojio titulu 1993. godine. Igrao je još u AEK-u, Šopronu, Honki i Belenenšešu.

3. GORAN I IGOR RAKOČEVIĆ

Tata je igrao od 1969. do 1979. godine u Crvenoj zvezdi, i važio je za jednog od najboljih defanzivaca na ovim prostorima. Sa crveno-belima je osvojio Kup pobednika kupova 1974. godine, jednu titulu i tri domaća Kupa, a stariji ljubitelji pamte njegovu fantastičnu partiju protiv Real Madrida u četvrtfinalu Kupa šampiona kada je postigao 20 poena.

Ovde bismo mogli reći da je sin nadmašio oca, jer je Igor postao legenda ovdašnje košarke. Sa Zvezdom u kojoj je počeo sa 16 godina da igra u senirskom timu ima jednu titulu i sa ekipom Budućnosti još jednu. Proveo je jednu sezonu u Minesoti, a onda se vratio među crveno-bele. Potom slede godine uspeha u Španiji, gde je sa Taukeramikom uzeo triplu krunu, a igrao je još u Realu i Pamesi. Odigrao je i sezonu u Montepaskiju i uzeo i italijanski šampionat. Za reprezentaciju Jugoslavije osvojio je Evropsko prvenstvo i Mundobasket uz brojne medalje u mlađim kategorijama.

Bio je jedan od najboljih evropskih šutera 21. veka, a tri puta mu je pripadalo priznanje najboljeg strelca Evrolige i jednom je izabran u idealnu petorku.

4. SVETISLAV I MARKO PEŠIĆ

KAKVA TEKMA? STRAŠNA TEKMA! Leonardo i Stevanović režirali triler u Humskoj! (FOTO) (VIDEO)

Pešić senior je bio strašan igrač, a postao je kasnije pakleni trener. Krenuo je iz rodnog Pirota, preko Partizana, pa do Bosne gde je bio jedan od udarnih igrača moćne ekipe koja je uzela prvenstvo, kup i Kup evropskih šampiona 1979. godine.

Kao trener je doveo Nemačku do titule prvaka Evrope 1993. godine, a sa Jugoslavijom je ponovio taj uspeh 2001. i uz to osvojio i Svetsko prvenstvo 2002. usput pobedivši "drim tim" na njegovom terenu. Na klupskom planu je sa Albom osvojio Kup Radivoja Koraća, sa Barselonom Evroligu, a sa Đironom FIBA Evrokup. Nacionalne titule bolje da i ne brojimo, a trenirao je i Lotomatiku, Crvenu zvezdu, Valensiju, a poslednji angažman je imao u Bajern Minhenu.

Marko nije imao toliko zapažene rezultate, a veći deo karijere je proveo u Albi za koju je igrao u dva navrata i osvajao trofeje. Igrao je i u Iraklisu, Kelnu i Lotomatiki. On se opredelio da igra za nemačku reprezentaciju sa kojom je osvojio srebro na Evropskom prvenstvu 2005. i bronzu na Svetskom šampionatu 2002. godine.

5. DRAŽEN I DAVORIN DALIPAGIĆ

Legendarni jugoslovenski košarkaš koji je počeo da igra košarku tek sa 18 godina, ali ga to nije sprečilo da postane najbolji strelac u istoriji Partizana sa ukupno 8.278 poena, što je 33,7 po meču. Igrajući za Veneciju je postigao 70 poena na meču protiv Virtusa, a bio je jedan od prvih igrača sa ovih prostora koga su želeli NBA timovi. Igrao je još i za Veronu, Udine, Real Madrid i Crvenu zvezdu.

U selekciji Jugoslavije je činio udarni trio sa Mokom Slavnićem i Draganom Kićanovićem, a osvojio je tri zlata na Evropskim prvenstvima, zlato, srebro i bronzu na Olimpijskim igrama i ista ta odličja uz još jednu bronzu na planetarnim smotrama. Tri puta je bio najbolji igrač Evrope i član je Kuće slavnih u Springfildu.

Njegov sin Davorin bio je daleko daleko od nivoa koji je on postavio. Sa Partizanom je osvojio jednu titulu, a igrao je još za Atlas, Krku, APOEL, AEL...

6. SLAVIŠA, JOVAN I BALŠA KOPRIVICA

Slaviša je legenda Partizana za koji je igrao u tri navrata i sa kojim je uspeo 1992. godine da osvoji Kup evropskih šampiona, a uz to ima i 2 šampionata i 1 kup. Promenio je dosta timova, a između ostalih nastupao je za OKK Beograd, IMT, Beobanku, Solnok, Ural Jekaterinburg...

Najstariji sin Jovan je krenuo iz Beopetrola, da bi potom prešao u Crvenu zvezdu za koju je igrao 4 godine. Košarkaški put ga je potom vodio u Panelinios, pa Igokeu, Ergonom, Politehniku, Krivbaš i na kraju je karijeru završio u OKK Beogradu sa nepunih 30 godina. Očekivalo se mnogo više od njega s obzirom da je pokazivao veliki talenat u juniorskim danima.

I najmlađi Balša reklo bi se da je pokupio sve najbolje od košarke iz porodice i predstavlja budućnost srpske košarke. Ima 16 godina i igra za Floridu gde ima impozantnu statistiku sa preko 25 poena po meču i uglavnom dvocifrenim brojem skokova. Za njega se otimaju već najjači američki koledži, a inače je u Srbiji prošao mlađe kategorije Superfunda i Partizana.

7. BOBAN I VLADIMIR JANKOVIĆ

Miloš Teodosić je najbolji igrač Evrolige! Ovo što je on uradio, nikome nije pošlo za rukom! (VIDEO)

Nažalost, preminuli Boban Janković nije dočekao da vidi kako njegov sin stasava u odličnog košarkaša. Prepoznatljiv po svojoj kovrdžavoj frizuri, Boban je preminuo 2006. godine posle mnogo godina borbe nakon što je ostao paralizovan zato što je iznerviran odlukom sudije udario glavom u konstrukciju koša. To se dogodilo u njegovoj prvoj inostranoj sezoni, u Panioniosu, gde je samo nastavio sa briljantnim partijama koje je pružao u Crvenoj zvezdi. U Zvezdi i tokom jedne sezone u Vojvodini je bio fantastičan, a od uzleta do košarkaških visina ga je samo odvajao njegov nestašni temperament koji ga je na kraju i koštao karijere.

Njegov sin Vladimir je krenuo njegovim stopama i započeo karijeru u Grčkoj, baš u Panioniosu, a potom je jednu sezonu proveo na pozajmici u Megi. Odlične igre po povratku u Grčku tokom četiri sezone su mu donele poziv Panatinaikosa za koji je igrao tri godine i osvojio prvenstvo i tri kupa. Ovog leta je potpisao za Valensiju, ali je poslat u Aris na pozajmicu.

Odabrao je da igra za grčku reprezentaciju i u mlađim kategorijama se baš naosvajao medalja, ali nije uspeo da se nametne za nastup na velikom takmičenju u seniorskom timu.

8. MIROSLAV I MARKO PECARSKI

Miroslava Pecarskog se sećaju navijači Partizana kao igrača koji je izvodio sjajna zakucavanja i sa klubom igrao na fajnal-foru Kupa evropskih šampiona i osvojio Kup Radivoja Koraća i Jugoslavije. Inostranu karijeru gradio je u Grčkoj i Francuskoj, noseći dresove Arisa, Panatinaikosa sa kojim je osvojio Evroligu, Panioniosa, a potom Kantua i Šolea.

Njegov sin Marko preti da premaši ne samo njega, nego i najveće srpske košarkaše svih vremena. Pretalentovani centar Mega Leksa je bio gost Džordanovog kampa, a prošlog leta je odvaljivao vršnjake u dresu reprezentacije Srbije.

Evo dva primera - Francuzima je ubacio 38 poena i imao 13 skokova na prijateljskom turniru, a Srbiji obezbedio opstanak u A diviziji na Evropskom prvenstvu kada je Poljacima dao 45 poena i 19 puta bio najviši u skoku. Brutalno!

9. LJUBISAV, UROŠ I MARKO LUKOVIĆ

Kompletna košarkaška porodica, od oca Ljubisava koji je igrao u IMT-u, pa sve do dvojice sinova. Uroš je od ove sezone član Partizana, a prethodnih sezona je pružao odlične igre nastupajući za makedonske timove, Kumanovo i MZT. Karijeru je počeo u Torlaku, bio u FMP-u, a posle transfera u Saragosu je imao peh da slomi nogu, pa je morao sve iz početka.

Mlađi Marko je krenuo iz Mege, pa je 2014. godine prešao u Trir, pre dolaska u MZT u kome je nastupa zajedno sa bratom Urošem. Odigrao je sjajnu prošlu sezonu što mu je donelo poziv Krke iz Novog Mesta.

10. DRAGAN I DUŠAN ŠAKOTA

Dragan Šakota čitavu igračku karijeru proveo u IMT-u, a u istom klubu je počeo svoju sjajnu trenersku karijeru i doneo najveći uspeh osvajanjem Kupa Jugoslavije 1987. godine. Potom je bio trener Zadra, Cibone i istovremeno pomoćnik u reprezentaciji Jugoslavije.

U Grčku je otišao 1990. godine u PAOK i sa njima odmah osvojio Kup Evrope, potom je usledilo vođenje Apolona, Iraklisa, Peristerija, Arisa, sve do dolaska u AEK sa kojim je 2002. godine uspeo da prekine dominaciju Olimpijakosa i Panatinaikosa i osvoji prvenstvo, što mu je donelo poziv u Pirej. Nakon toga je bio trener Crvene zvezde, pa reprezentacije Srbije 2006. godine, Fortituda, Trabzona, Antalije i prošle sezone ponovo AEK-a.

Njegov sin Dušan Šakota je imao sreće da je od starta seniorskog staža radio sa Željkom Obradovićem u Panatinaikosu i osvojio je dve Evrolige, a kasnije je igrao u Panioniosu, Skavoliniju, Ostendeu, Jeniseju, Varezeu, a trenutno je član AEK-a i kapiten tog tima.

11. BRATISLAV I ALEKSANDAR SAŠA ĐORĐEVIĆ

Čitavu igračku karijeru je proveo u Radničkom sa Crvenog krsta i tu počeo mnogo slavniju trenersku karijeru, čiji je vrhunac bila titula sa Crvenom zvezdom 1972. godine kada je sa klupe predvodio generaciju Kapičića, Simonovića, Slavnića, Cvetkovića... Uz to vodio je Maribor, Limoža, Al Vasla...

foto: Saša Pavlić Koky

Ipak, njegov najveći uspeh je sin Aleksandar, koji je ikona srpske košarke i miljenik čitave nacije - to je bio i kao igrač i sada kao selektor Srbije sa kojom je već osvojio dve srebrne medalje, na Olimpijskim igrama i Mundobasketu.

A kao igrač šta je uradio za to bi nam trebalo baš, baš mnogo. Počevši od recimo one trojke u poslednjoj sekundi kojom je doneo Partizanu titulu evropskog šampiona, onda svih klupskih uspeha sa Olimpijom iz Milana, Fortitudom, Barselonom, Realom, Skavolinijem i opet Olimpijom, a uz to bio je i u Portlandu gde nije dobio pravu šansu. Sa reprezentacijom je kao igrač vladao Evropom i svetom, ima tri zlata sa Eurobasketa, jedno Svetsko i srebro na Olimpijskim igrama.

Jedan je od najboljih evropskih plejmejkera u istoriji.

(U. Marijanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.