OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)
Foto: Profimedia/Nebojša Mandić/Filip Plavčić

Dobrodošli u zemlju košarke!

OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)

Srbija je zemlja u kojoj je košarka usađena u genima i talenat se prenosi s kolena na koleno
Objavljeno: 22:48h

5. DRAŽEN I DAVORIN DALIPAGIĆ

Legendarni jugoslovenski košarkaš koji je počeo da igra košarku tek sa 18 godina, ali ga to nije sprečilo da postane najbolji strelac u istoriji Partizana sa ukupno 8.278 poena, što je 33,7 po meču. Igrajući za Veneciju je postigao 70 poena na meču protiv Virtusa, a bio je jedan od prvih igrača sa ovih prostora koga su želeli NBA timovi. Igrao je još i za Veronu, Udine, Real Madrid i Crvenu zvezdu.

U selekciji Jugoslavije je činio udarni trio sa Mokom Slavnićem i Draganom Kićanovićem, a osvojio je tri zlata na Evropskim prvenstvima, zlato, srebro i bronzu na Olimpijskim igrama i ista ta odličja uz još jednu bronzu na planetarnim smotrama. Tri puta je bio najbolji igrač Evrope i član je Kuće slavnih u Springfildu.

Njegov sin Davorin bio je daleko daleko od nivoa koji je on postavio. Sa Partizanom je osvojio jednu titulu, a igrao je još za Atlas, Krku, APOEL, AEL...

6. SLAVIŠA, JOVAN I BALŠA KOPRIVICA

Slaviša je legenda Partizana za koji je igrao u tri navrata i sa kojim je uspeo 1992. godine da osvoji Kup evropskih šampiona, a uz to ima i 2 šampionata i 1 kup. Promenio je dosta timova, a između ostalih nastupao je za OKK Beograd, IMT, Beobanku, Solnok, Ural Jekaterinburg...

Najstariji sin Jovan je krenuo iz Beopetrola, da bi potom prešao u Crvenu zvezdu za koju je igrao 4 godine. Košarkaški put ga je potom vodio u Panelinios, pa Igokeu, Ergonom, Politehniku, Krivbaš i na kraju je karijeru završio u OKK Beogradu sa nepunih 30 godina. Očekivalo se mnogo više od njega s obzirom da je pokazivao veliki talenat u juniorskim danima.

I najmlađi Balša reklo bi se da je pokupio sve najbolje od košarke iz porodice i predstavlja budućnost srpske košarke. Ima 16 godina i igra za Floridu gde ima impozantnu statistiku sa preko 25 poena po meču i uglavnom dvocifrenim brojem skokova. Za njega se otimaju već najjači američki koledži, a inače je u Srbiji prošao mlađe kategorije Superfunda i Partizana.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.