OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)
Foto: Profimedia/Nebojša Mandić/Filip Plavčić

Dobrodošli u zemlju košarke!

OVDE SE KOŠARKA PRENOSI SA OCA NA SINA: Ćalci su kidali kako igraju, a kakvi su im bili naslednici? (VIDEO)

Srbija je zemlja u kojoj je košarka usađena u genima i talenat se prenosi s kolena na koleno
Objavljeno: 22:48h

Srbija je zemlja košarke! Krilatica hiljadu puta ponavljana, ali nekako se uvek ispostavi i kao istinita, jer nije stvar samo u uspesima i trofejima, nego u genima.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Jednostavno, na ovom prostoru se rađaju ljudi sa nasleđenim košarkaškim talentom, pa zato i ne čudi što je bilo dosta slučajeva u kojima smo imali čitave košarkaške porodice.

Iver ne pada daleko od klade: Očevi su nekada žarili i palili NBA ligom, a sada to rade sinovi! (VIDEO)

Zato smo i odlučili, da slično kao što smo uradili sa očevima i sinovima u NBA, pre nekoliko nedelja, sada isto uradim i sa tatama i naslednicima u Srbiji.

1. SREĆKO I MARKO JARIĆ

foto: Saša Pavlić Koky

Postoji veliki broj poznavalaca košarke koji tvrde da je tata bio bolji igrač, a Duda Ivković je rekao da je najtalentovaniji košarkaš koga je ikada trenirao. Bio je mozak Radničkog sa Crvenog krsta kada je taj tim vodio jednu do glavnih reči na ovim prostorima, a posle je u Šibenki uz njega stasavao Dražen Petrovi i doneo je titulu tom timu. Mesta u nacionalnom timu nekadašnje Jugoslavije za njega nije bilo, jer je istovremeno tu bio i Moka Slavnić koji je imao prednost.

Đurđević za Espreso posle pobede Partizana: Nismo igrali samo protiv Napretka! (VIDEO)

Ni sin Marko nije bio ništa manje uspešan. Posle Crvene zvezde, Peristerija, Fortituda i Virtusa sa kojim je pokorio Evropu, otišao je u NBA i ostvario zapaženu karijeru. Najbolje partije je pružao u Klipersima, a igrao je i za Minesotu i Memfis pre povratka u Evropu, gde je još nosio dres Reala i Montepaskija. Sa reprezentacijom je osvojio evropsku i svetsku titulu.

2. VLADIMIR I RASTKO CVETKOVIĆ

Legendarna osmica Crvene zvezde u kojoj je proveo čitavu igračku karijeru i sa kojom je osvojio jednu titulu i nacionalni kup, a redovno je bio najbolji strelac tima. Drži četvrti po redu rezultat u istoriji po broju koševa na jednom meču - 57 protiv Ivangrada, a u jednoj sezoni je imao neverovatna prosek od 34,3 poena po meču. U reprezentativnom dresu će se uvek pamtiti njegova dva slobodna bacanja protiv SSSR-a kojima je doneo prvu olimpijsku medalju Jugoslaviji u istoriji 1968. godine, a pored srebra u Meksiku, ima još dva takva odličja sa Svetskih prvenstava i jedno sa Evropskih šampionata.

foto: Beta/Branislav Božić

Njegovi naslednik Rastko nije uspeo da nadmaši oca, iako je stigao čak i do NBA, gde je jedne sezone igrao za Denver, a sa Crvenom zvezdom je osvojio titulu 1993. godine. Igrao je još u AEK-u, Šopronu, Honki i Belenenšešu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.