PARTIZAN PRED GROBARIMA BRANI TVRĐAVU: Željko ima recept za nastavak serije, Huventud zna gde da traži svoje šanse!
Foto: Starsport©

evrokup

PARTIZAN PRED GROBARIMA BRANI TVRĐAVU: Željko ima recept za nastavak serije, Huventud zna gde da traži svoje šanse!

Oči ljubitelja košarke širom Evrope uprte su u duel koji će odigrati Partizan i Huventud

Objavljeno: 17:32h

Večeras od 20:30h u dvorani "Aleksandar Nikolić" izabranici Željka Obradovića biće na najtežem ispitu od početka sezone jer im u goste dolazi izuzetno neugodna ekipa Huventuda.

Duel dva nekadašnja prvaka Evrope i jedine dve ekipe uz Lokomotivu koje ne znaju za poraz u grupi A po mnogo čemu je poseban.

O španskom košarkaškom gigantu...

Partizanov današnji protivnik osnovan je davne 1930. godine i uz Real Madrid jedini je klub iz Španije koji nikada nije ispao iz ACB lige! Nekadašnji najveći rival "Kraljevskog kluba" osam puta je bio šampion ACB lige, četiri puta osvajač nacionalnog kupa i dva puta najbolji tim superkupa Španije. Od međunarodnih trofeja ima osvojena dva Kupa Radivoja Koraća, FIBA Evrokup, ULEB kup i pomenutu Evroligu iz 1994. godine.

KK Huventud
foto: Profimedia

Klub je kroz istoriju često menjao hale, od čega je ova u kojoj danas nastupa svakako najmodernija ako se uzme u obzir činjenica da je u nju uloženo oko 35 miliona evra. Huventud nastupa u dvorani sa drugim najvećim kapacitetom u Evrokupu (trenutni učesnici) - 12 760 mesta. Ispred hale u Badaloni samo je Štark arena veća sa 18 360 mesta.

Partizan i Huventud imaju tradiciju međusobnih susreta dugu gotovo pedeset godina!

Prva od ukupno petnaest utakmica ova dva kluba odigrana je davne 1974. godine u tada međunarodnom Kupu Radivoja Koraća. Crno-beli su trijumfovali u prvom meču rezultatom 82:75 u ,,Hali sportova" i tako došli korak bliže plasmanu u polufinale pomenutog takmičenja. Huventud je u revanš meču odigranom u Badaloni slavio 83:87, ali zbog lošije koš razlike ekipa iz Španije završila je svoje učešće u Kupu Radivoja Koraća, dok su košarkaši Partizana preko Jugoplastike stigli čak do finala gde su ubedljivo poraženi u dvomeču od Kantua.

Košarka
foto: Profimedia

Beogradski crno-beli četiri godine kasnije ponovo su ukrstili koplja sa Huventudom, ovoga puta u polufinalu Kupa Radivoja Koraća. Po gotovo istom scenariju kao iz sezone 73/74, Partizan prolazi u finale zahvaljujući boljoj koš razlici gde ga čeka tada izuzetno moćna sarajevska Bosna. Košarkaši Partizana došli su do velike pobede (igrao se samo jedan meč) i prvog osvojenog Kupa Radivoja Koraća u sada već bogatoj istoriji kluba.

Tradicija se nastavlja i u sezoni 1980/81 gde Partizan ponovo igra sa ekipom iz Španije u Kupu Radivoja Koraća i ponovo prolazi dalje zahvaljujući boljoj koš razlici.

Crno-beli svoj prvi trijumf u Badaloni upisali su u sezoni 1983/84 kada su slavili rezultatom 80:75 i tako jasno stavili do znanja da na kraju nijanse u kvalitetu uvek odlaze u korist Partizana. Beogradskom klubu ovo je bilo četvrto uzastopno izbacivanje Huventuda u direktnim duelima za prolaz dalje.

ZLATNA 92' ,,Nemojte se ljutiti što sam zaćutao za trenutak..."

Tri utakmice koje su Partizan i Huventud odigrali u sezoni 1991/92 zauvek će ostati u lepom sećanju svim "Grobarima". Huventud je na domaćem terenu savladao crno-bele rezultatom 75:72 u okviru grupne faze Kupa evropskih šampiona (Evroliga), da bi zatim ekipa iz Beograda koja je tada zbog sankcija nastupala u Fuenlabradi uzvratila udarac trijumfom pred "domaćim španskim navijačima" rezultatom 76:75.

Nastavak priče svima je već dobro poznat...Pomenuti klubovi odigrali su istorijski meč finala Evrolige u Istanbulu 1992. godine, kada se trojkom Saše Đorđevića u poslednjim sekundama utakmice ekipa Partizana popela na krov Evrope!

Bila je to prva od devet osvojenih Evroliga za Željka Obradovića koji je samo dve godine kasnije titulu prvaka Evrope doneo upravo u Badalonu sa ekipom Huventuda.

Novija istorija...

Stari rivali susreli su se prvi put nakon tog duela tek u sezoni 2006/7 kada su gosti iz Badalone rutinski savladali Partizan u oba meča grupe B u Evroligi. Crno-beli su prvo savladani u Beogradu 83:74, da bi nedugo zatim bili deklasirani u Španiji rezultatom 82:51.

KK Huventud
foto: Starsport©

Poslednje utakmice ova dva kluba odigrane su prošle sezone. Prvi meč domaći su nakon preokreta rešili u svoju korist rezultatom 85:82, da bi se Partizan nedugo zatim revanširao u Beogradu 78:75.

Od petnaest duela, osam je pripalo crno-belima, a sedam Huventudu koji će zasigurno večeras pokušati da poravna ukupni rezultat.

Pred večerašnji duel...

Partizan će pokušati i večeras da upiše novu pobedu pred "krcatom" dvoranom "Aleksandar Nikolić" i tako ostane jedini neporaženi tim u Evropi, ali da bi do toga došlo mora se naći rešenje za pojedine sjajne igrače Huventuda. Tu pre svega mislim na dvojac sa bogatim iskustvom - Tomića i Ribasa koji su definitivno prve zvezde tima iz Badalone. Partizanu od početka sezone "duva promaja" u reketu tako da će fokus Željka Obradovića sigurno biti na tome kako zaustaviti Antu Tomića. Veliki izazov biće ovo za mladog Balšu Koprivicu koji će imati zadatak da čuva jednog od nekada najboljih centara u Evropi.

KK Partizan
foto: Starsport©

Nije Huventud sedeo skrštenih ruku nakon što ih je napustio Dimitrijević na kraju sezone, pa su ekspresno našli zamenu u vidu bivšeg igrača Valensije, Vivesa. Pomenuti plejmejker uz Basasa sigurno će predstavljati ozbiljnu pretnju za crno-bele sa pozicije jedan, na šta se od prvog minuta mora odgovoriti agresivnim odbranama pre svega Madara i Avramovića. Uz Ribasa na bekovskim pozicijama gosti imaju i dobro poznatog Brendona Pola, sjajnog šutera koji poseduje bogato evroligaško iskustvo na kojeg bi takođe trebalo posebno obratiti pažnju.

KK Partizan
foto: Starsport©

Partizan zbog domaćeg terena i dobre forme u kojoj se nalazi sigurno da ima ulogu blagog favorita. Ukoliko pre svih Panter i Ledej "isporuče" svoje poene u meri u kojoj su navikli "Grobare", uz naravno sve agresivniju odbranu koju Željko forsira kod igrača biće to veliki korak ka trećem vezanom trijumfu u Evrokupu, odnosno devetom u sezoni ako se uzmu u obzir sva takmičenja.

ZANIMLJIVOSTI...

Neki od igrača koji su nosili dres oba kluba bili su: Nikola Lončar, Uroš Tripković, Milan Gurović i Zoran "Moka" Slavnić koji je bio i igrač i trener oba tima.

Najvećom trenerskom "ikonom" u istoriji i Partizana i Huventuda smatra se sadašnji trener crno-belih, Željko Obradović, koji je u Beograd 92' i u Badalonu 94' doneo trofeje Evrolige.

Za kraj bih izdvojio i najavu gostujućeg tima pred večerašnji susret gde upravo u prvi plan stavljaju legendarnog trenera uz opis: ,,Postoje istorijski momenti koji se nikada ne zaboravljaju - mi smo uspeli da ih napravimo sa njim kao trenerom. Uvek ćeš biti referent, Željko!"

(Espreso/Igor Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.