FREDI HAUS ZA ESPRESO: Mogli smo da osvojimo Evroligu, ali sam se povredio! Voleo bih da postanem TRENER PARTIZANA
Foto: Starsport©

INTERVJU

FREDI HAUS ZA ESPRESO: Mogli smo da osvojimo Evroligu, ali sam se povredio! Voleo bih da postanem TRENER PARTIZANA

Legendarni košarkaš crno-belih govorio je za naš portal o karijeri, životu i igranju u Beogradu, trenerskim ambicijama...

Objavljeno: 14:56h

Mnogo je stranaca prošlo kroz Partizan u poslednje dve decenije, ali malo je onih o kojima će generacije "Grobara" pričati i sa užitkom se prisećati njihovih izdanja u crno-belom dresu.

Kada se govori o Amerikancima, pored Mekejleba, Kamingsa i Palasija jedno od imena koje svakom navijaču Partizana izmami osmeh na lice jeste ime Fredija Hausa. U Beograd je stigao "tiho", bez iskustva igranja u Evropi, ali samo dve sezone bile su mu potrebne da postane ljubimac "Grobara" i stekne zvanje jednog od najboljih stranaca koji su zaigrali u crno-belom dresu.

Fredi Haus
foto: Starsport©

Za naš portal govori devetnaest godina nakon što je prvi put stigao u prestonicu Srbije i obukao dres našeg najtrofejnijeg kluba.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa Partizanom, koji mu je ujedno bio i prvi evropski klub, Fredi odgovara:

Igrao sam za Atlantu gde su procenili u jednom trenutku da sam prekobrojan i rešili da prekinemo saradnju. Nedelju dana nakon što sam postao slobodan igrač usledio je poziv Partizana.

Hausu je ovo bilo prvo igračko iskustvo u Evropi, ali ne i životno. Na pitanje kako se privikao na život ovde, odgovara da za razliku od mnogih Amerikanaca nije imao baš nikakvih problema.

Lako sam se navikao na život u Evropi. Moj otac je radio u vojsci, tako da smo živeli u Nemačkoj osam godina.

Čovek koji je sa klupe vodio trofejnu generaciju Partizana, Duško Vujošević, ostao je u lepom sećanju našem današnjem sagovorniku. Fredi je Beograd napustio "bogatiji" za dve titule YUBA lige u dobroj meri zahvaljujući legendarnom treneru crno-belih.

Dule je sjajan tip. Pustio me da igram košarku kakvu volim. Nije me nikada ograničavao, dozvoljavao mi je da dosta šutiram. Čovek mi je jednostavno omogućio da imam slobodu u igri i na tome ću mu zauvek biti zahvalan.

Dve sezone nastupao si pred "Grobarima" koji važe za jedne od najvatrenijih navijača na svetu. Kakvo mišljenje imaš o njima?

Najbolje moguće, naravno.

Fredi Haus
foto: Starsport©

Tih godina u redovima Partizana vladala je dobra atmosfera, pa nas je interesovalo da li si ostao u kontaktu sa nekim od bivših saigrača?

Da, jesam. Čujem se i danas sa par igrača iz te generacije.

Nismo mogli, a da se ne dotaknemo legendarnog repera Grua u čijem je spotu za pesmu "Stara škola, nova škola" jedan od učesnika bio i Haus. Fredija su teško pogodile užasne vesti o preranom odlasku ikone rep scene na ovim prostorima, pa je rešio da otkrije za naš portal u kakvom sećanju mu je ostalo prijateljstvo i saradnja sa Daliborom:

Gru je zaista bio neverovatan čovek. Jedna prilično kul osoba sa sjajnim smislom za humor. Bili su to nezaboravni razgovori o muzici po ceo dan

Sedamnaest godina po odlasku iz Beograda, tvrdi kako želja za povratkom na ove prostore barem turistički i dalje postoji.

Iskreno, veoma mi nedostaje Beograd. Nadam se da ću doći uskoro kako bih tom prilikom mogao uživo da pogledam utakmicu ili dve mog Partizana.

Fredi Haus
foto: Starsport©

U skladu sa tim pitali smo našeg sagovornika da li žali zbog toga što se nije vratio u Partizan za vreme aktivnog igranja i tako u crno-belom dresu završio bogatu karijeru.

Iskreno, nije mi žao što se nisam penzionisao kao igrač Partizana. Ne žalim ni za čim. Osećam se loše samo zbog toga što sam polomio ruku te sezone i na neki način ostavio ekipu bez moje pomoći. Voleo bih da mogu da vratim vreme i da ispravim to. Znam da smo te sezone mogli da osvojimo Evroligu!

Povratak Željka Obradovića u Partizan jedan je od poteza koji su obeležili leto iza nas u evropskoj košarci. Haus ističe za naš portal kako je zadovoljan zbog toga što se Žoc vratio na mesto uspeha:

Zaista se trudim da gledam mečeve crno-belih kad god mogu. Željko je sjajan trener – odličan za posao, što bi se reklo!

Fredi Haus
foto: Starsport©

U skladu sa tim, zanima nas tvoj mišljenje može li Željko da vrati Partizan u Evroligu?

Verujem da je doveo prave igrače koje će uklopiti u svoj prepoznatljivi sistem. Ako sve bude funkcionisalo kako treba, vratiće crno-bele u sam vrh.

Za kraj razgovora, kao novopečenog trenera morali smo da pitamo Fredija da li bi možda voleo da se oporoba u toj ulozi na klupi crno-belih.

Naravno da bih voleo da postanem trener Partizana. Napravio bih stručni štab sastavljen od ljudi iz Amerike i Evrope – tako bih stvorio dobru “kulturu“ i sjajnu stvar za tim.

(Espreso/Igor Pavlović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.