BARKLI: Harden je uzeo novac, poslao sve u pakao i odbio da igra, Simons radi isto! Takvi će nas dovesti do lokauta
Foto: AP

NBA

BARKLI: Harden je uzeo novac, poslao sve u pakao i odbio da igra, Simons radi isto! Takvi će nas dovesti do lokauta

Legenda lige progovorila je o čudnim potezima Hardena i Simonsa

Objavljeno: 15:44h

Čarls Barkli je uveren da gazde timova neće zaboraviti samovolju izuzetno plaćenih igrača

Plate igrača u NBA iz sezone u sezonu vrtoglavu rastu. Stigle su do 50.000.000 dolara godišnje za one najbolje, ili bolje rečeno najplaćenije, a ta suma je do pre samo pre deceniju i po bila nedohvatljiva za budžete timova. Što je zanimljivije, stručnjaci predviđaju da će i dalje rasti, bar do leta 2024. godine kada ističe aktuelni Kolektivni ugovor između NBA i Unije igrača potpisan 2017.

A tada bi moglo da dođe do nove obustave rada od strane poslodavaca, u narodu poznatije kao lokaut. Ne, nije zbog toga što vlasnici NBA i timova nemaju novca. Naprotiv, njihove kase su sve punije. Čak im je pandemija korona virusa finansijski napravila štete tek kao sezonski grip, dok se uveliko pripremaju za novi ugovor o TV pravima koja bi mogli da prodaju čak i do 8.000.000.000 dolara po sezoni, za razliku od aktuelnog prema kome dobijaju 2.400.000.000.

Pa gde je onda problem? Legendarni Čarls Barkli smatra da je u samim igračima koji očigledno ne znaju da cene dobijeno, ali ne i na terenu zarađeno...

"Džejms Harden je uzeo svoj novac, poslao sve u pakao i odbio da igra. Sada Simons radi isto. Ovo je strašno. Sada dajete igraču 150.000.000 (dolara), a čim je nečim nezadovoljan, vi ste prepušteni njegovoj (ne)milosti. Ovo je loše za ligu. Vlasnici neće zažmureti pred ovim. Pregovori za sledeći kolektivni ugovor biće veoma napeti. Ne sumnjam da će doći do štrajka ili lokauta", rekao je Barkli.

Čarls Barkli
foto: AP

Podsećanja radi, Harden nezadovoljan odlaskom generalnog menadžera Derila Morija i trenera Majka Dantonija u periodu između dve sezone, nije se pojavio na otvaranju trening kampa Hjustona u jesen 2020, iako je prema ugovoru koji mu je garantovao platu od 41.254.920 dolara te sezone bio obavezan. Jednostavno, tražio je razmenu. Rakete nisu imale kud, pa su ga "lansirale" u Bruklin početkom januara 2021.

Slično se ponašao i Ben Simons. Kritike za loše igre u plej-ofu koje je podgrevao očajnim slobodnim bacanjima u finalu Istoka, toliko su ga pogodile da nije imao želju da podigne telefionsku slušalicu kada su ga saigrači saigrači zvali na zajedničku večeru, a kamoli da dođe na otvaranje trening kampa za ovu sezonu, iako je bio u obavezi da to učini prema ugovoru koji mu garantuje ove sezone 33.003.936 dolara. A kada se konačno pojavio, ponašao se kao "slučajni prolaznik"...

Dakle, biće zanimljivo kako će se gazde NBA timova ponašati kada se pojave na razgovorima o novom Kolektivnom ugovoru.

Inače od osnivanja NBA, četiri puta se desila obustava rada. Prvi je 1995. godine trajala tri meseca, ali nije ugrozila sezonu, kao i 1996. kada je bila samo nekoliko časova: Međutim dve godine kasnije sezona je zbog šestomesečnog neslaganja igrača i gazdi, počela tek početkom februara (1999) zbog čega je bila skraćena na samo 50 mečeva u regularnom delu. Slično je bilo i 2011. kada su se dve strane posle pet meseci uslaglasile, što je na kraju dovelo do skraćivanja sezone na 66 ligaških mečeva.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.