Tužan dan u životu svakog Delije: Zar je već prošlo 15 godina? (FOTO)
Foto: Kk Crvena Zvezda

pionir košarke

Tužan dan u životu svakog Delije: Zar je već prošlo 15 godina? (FOTO)

Nebojša Popović preminuo je 20. oktobra 2001. godine u Beogradu. Prošlo je 15 godina od smrti čoveka koji je osnovao KK Crvena zvezda
Objavljeno: 18:13h

Komemoracija povodom 15 godina od smrti Nebojše Popovića, jednog od tvoraca jugoslovenske košarke i Crvene zvezde, održaće se u 11 časova u prostorijama Košarkaškog saveza Srbije, a okupljanje na grobu rodonačelnika košarke i osnivača KK Crvena zvezda zakazano je za 13 sati.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

KK Crvena zvezda se na ovaj način seća Dr. Nebojše Popovića. Odlomak iz knjige „Džez basket" autora i poznatog košarkaškog novinara Aleksandra Miletića pod nazivom „NEBOJŠA" posvećen je ovom velikanu jugoslovenskog i srpskog sporta.

Delovi tog poglavlja, govore o tome ko je, i kakav čovek je bio Dr. Nebojša Popović…

foto: Kk Crvena Zvezda

NEBOJŠA

„Bio sam bogat – poznavao sam Nebojšu."

Ivan Menini,

predsednik Fibe, 2001.

- Da nije bilo Nebojše Popovića, pitanje je da li bi bilo jugoslovenske košarke onakve kakvu je znamo, najbolje košarke koja se na svetu ikada igrala posle američke. Kada sam pripremao jedan od mnogih košarkaških kataloga, zamolio sam Boru Stankovića da ga pogleda pre no što ode u štampu i da eventualno iznese primedbe. Kazao je samo ovo: „Sve je u redu, samo, ako možete, promenite redosled Nebojšine i moje fotografije. Stavite Nebojšu gore, a mene dole, jer njemu je mesto iznad svih nas.

- Šta posle toga reći o nekome koga dugogodišnji komandant svetske košarke, čovek kome su se klanjali na svih pet kontinenata, stavlja bez razmišljanja iznad sebe.

Rođen je 8. februara 1923. u Irigu, kao najmlađe, treće dete iz braka šumarskog inženjera Nikole i Đurđice. Imao je dve sestre, Ranku i Bojanu. Krstio ga je otac Borislava Mihajlovića Mihiza, prota Gojko Mihajlović. Pošto mu je otac bio državni činovnik, često su se selili, od Srema, preko Bačke i Banata, do granice s Italijom. Živeli su u Doroslovu, Apatinu, Deliblatu, Karlovcu, Novom Vinodolskom, Senju i Sušaku, iz kojeg su stigli u Beograd 1939. i tu se skrasili. Naredne godine je završio Treću mušku gimnaziju, sa 17 godina i četiri meseca, kao najmlađi maturant u Jugoslaviji.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.