GDE JE BOGDAN, TU JE I FRKA! Protesti, neredi, divljanja i pučevi PRATE SRBINA kao zla kob! (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen/Youtube/EPA/Tolga Bozoglu/Erik S Lesser/John G Mabanglo

kao neki maler

GDE JE BOGDAN, TU JE I FRKA! Protesti, neredi, divljanja i pučevi PRATE SRBINA kao zla kob! (VIDEO)

Kao neka zla kob prate Bogdana Bogdanovića kroz karijeru razni neredi, protesti i politička previranja koja se dešavaju u gradovima u kojima on igra

Objavljeno: 13:54h

Kakve veze imaju Bogdan Bogdanović i haos koji se dogodio u SAD u sredu?!

Nemaju ama baš nikakve, ali opet može se reći da je srpski košarkaš na neki način čovek koji najavljuje velika politička previranja, proteste, demonstracije i nerede.

Sad se sigurno pitate o čemu mi to?! Međutim, posmatrajući poslednjih godina sve što se dešavalo ne možemo da kažemo da Bogdanovića prati neki baksuzluk da se uvek na neki način nađe u centru zbivanja nekih političkih i socijalnih događaja koji često eskaliraju u velike sukobe.

Bogdan Bogdanović
foto: Profimedia

Krenimo od 2012. godine kada je sadašnji as Houksa bio tek mladi košarkaš koji je krčio svoj put u timu Partizana i borio se za veću ulogu u timu, koju će naposletku i dobiti kao lider crno-belih.

A te godine su u Srbiji izbili veliki protesti koji su trajali od 17. novembra do 10. decembra i izbili su povodom potpisivanja sporazuma o granici između Srbije i Kosova i Metohije, odnosno postavljanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, kao i zbog oslobađajućih presuda u Haškom tribunalu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Draženu Markaču, kao i komandantu terorističke OVK-a, Ramušu Haradinaju.

Tih skoro mesec dana su u Beogradu, ali i drugim srpskim gradovima organizovani mitinzi i protesti koje su organizovali kako desničarske organizacije i desničarske političke stranke, ali i studenti.

Na kraju tim protestima ništa nije dobijeno, odnosno, okončani su bez ikakvog efektnog rezultata.

Četiri godine kasnije, Bogdanović je bio zvezda turskog Fenerbahčea i njihov najbolji igrač. A baš u pauzi između dve sezone, u julu 2016. godine u Turskoj je izveden neuspešni pokušaj državnog udara i svrgavanja s vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Dva dana su takoreći trajali sukobi na ulicama turskih gradova između "zaverenika" predvođenih pobunjenim delom vojske i policije, kao i Erdoganovih pristalica i onih koji su protiv njega.

Državni udar je naposletku bio neuspeo, Erdogan je povratio kontrolu nad zemljom i tako je i dan-danas predsednik države.

Manje od dve godine kasnije, Bogdanović je igrao svoju prvu NBA sezonu, nosio dres Sakramento Kingsa i u toku drugog dela sezone upravo ispred hale tog tima, pred utakmicu dogodio se incident i izbili su neredi.

Policajac je ubio nenaoružanog mladog Afroamerikanca Stefona Klarka (22) i to u dvorištu kuće njegovih bake i deke, što je izazvalo opštu pometnju u Sakramentu, pa je narod izašao na proteste. To je izazvalo da i blokiraju ulaz u halu pred meč Kingsa i Atlante, pa je nastao opšti haos.

Taj događaj je upravo bio jedan od onih koji su inicirali pokret "Black lives matter" koji postoji danas i koji se bori pre svega za rasnu, versku, socijalnu i svaku drugu jednakost, kako u SAD, tako i širom sveta.

I na kraju stižemo i do onoga što se dešavalo 6. januara ove godine, tačnije u sredu, pre svega u Vašingtonu, ali i u Atlanti, baš u gradu u koji se preselio Bogdanović prošlog leta.

Osim haosa koji su Trampova pristalice izazvale u prestonici SAD, nereda, nasilnih demonstracija, sukoba sa policijom, upadom na Kepitol hil, haos se dogodio i u Atlanti.

Tamo su naoružane Trampove pristalice se okupile ispred sedišta vlade savezne države Džordžija. U Džordžiji su dan ranije održani izbori za dva mesta u Senatu SAD od kojih zavisi da li će gornji dom Kongresa SAD u naredne dve godine kontrolisati demokrate ili republikanci.

Ipak, za razliku od onoga što se događalo u Vašingtonu ispred i u zgradi Kongresa SAD, u Atlanti nije bilo toliko nasilja i nije bilo žrtava.

Dakle, kada se pogleda ovako, možemo čak i reći da našeg Bogdanovića prati neka "crna kob" da čovek gde god da ode da igra tamo izbiju neki neredi i žestoki sukobi na ulicama.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.