ESPRESO INTERVJU – MIŠKO RAŽNATOVIĆ: Lojd mi je bio želja, transferi Gurovića i Bogdanovića su bili neuralgični!
Miško Ražnatović, Foto: Starsport©

ekskluzivno

ESPRESO INTERVJU – MIŠKO RAŽNATOVIĆ: Lojd mi je bio želja, transferi Gurovića i Bogdanovića su bili neuralgični!

- Nije realno da se Nikola Jokić, a ni bilo ko drugi vrati u Megu - ističe najpoznatiji evropski menadžer u razgovoru za naš sajt

Objavljeno: 12:39h
Blažo Komnenić

Srpska košarka je iznedrila veliki broj ikona ovog sporta, od samih igrača, preko trenera, pa sve do visokih funkcionera, koji su bili uvažavani na svetskom nivou i koji su ispisali istoriju igre pod obručima. Košarka je, kao i sve, evoluirala i postala potpuno drugačija od vremena kada su Kića, Praja i Moka dominirali ovim prelepim sportom. Moderan svet je stvorio novu funkciju u svetu košarke, a reč je o menadžerima.

Jedan čovek se pobrinuo da Srbija postane prepoznatljiva i poštovana u ovom poslu, bez kojeg današnja košarka ne bi mogla da opstane. Kao što Nikola Jokić pleše po parketima NBA lige, kao što Vasilis Spanulis cepa mrežice sa istim žarom i u 38. godini, a Bobi Marjanović pleni svojom harizmom širom sveta, tako i Miodrag Miško Ražnatović igra svoju igru na košarkaškom tržištu potpuno drugačije i najbolje od svih. Postao je sinonim i prva asocijacija za košarkaškog menadžera, uradio je toliko velikih stvari u svojoj karijeri i izdvojio se kao ubedljivo najpoznatiji i najcenjeniji čovek menadžerskog posla u Evropi.

foto: Starsport©

Nismo ni svesni koliko je naporan posao menadžera, pošto kao nemi posmatraći vidimo samo finalni prozivod u vidu slike sa potpisa ugovora, a ne razumemo koliko borbe i rada je potrebno da bi se neki transfer realizovao. Iako su menadžeri često na udaru javnosti, moramo da razumemo da su oni neophodni za ovaj posao i da jasno razgraničimo da, kao i u svakom poslu, postoje oni dobri i oni koji to nisu. Pedigre koji Ražnatović ima dokazuje da menadžerski rad obavlja na vrhunskom nivou i da je čovek koji je ispisao istoriju evropske košarke po mnogo čemu.

Espreso.co.rs je imao tu sreću da Miško Ražnatović izdvoji vreme za naš sajt.

Svi pričamo o problemima košarkaša i klubova u periodu pandemije, a niko ne govori o tome sa kakvim se problemima suočavaju menadžeri. Kako je koronavirus direktno uticao na Vaš rad?

- Agenti, su se kao i svi drugi po prvi put susreli sa jednom potpuno novom situacijom, i morali su rešavati potpuno različitu vrstu problema u odnosu na one uobičajene. Počev od novacija ugovora, velike želje klubova da obustave plaćanja, takođe i dosta tehničih problema, prvenstveno vraćanja igrača u SAD. Agenti, sa većim pravnim znanjem su se bolje snašli u ovoj situaciji, a ja lično smatram da sam za svoje klijente izvukao i više od maksimuma i vrlo sam zadovoljan, kako je to sve sa naše strane obavljeno. COVID 19 je znatno uticao na rad, najpre zato što se pojavio u period, kada ja obično jako puno putujem i prisustvujem velikom broju najuzbudljivijih utakmica sezone. Tu priliku koristim za pripremu najvažnijih transfera za sledeću sezonu, a koji se uvek bolje pripreme razgovorima uživo. Usled nemogućnosti poslovanja, ostao sam bez vrlo bitnog oružja u pregovorima, i morao sam to raditi na drugi način. Naravno, suočio sam se i sa velikim viškom slobodnog vremena, zbog nedostatka utakmica za gledanje, ali i velikog dodatnog posla oko preugovaranja već potpisanih ugovora – rekao je Ražnatović na početku priče za Espreso.

Da li su se ipak desili neki veliki transferi u ovo doba, što daje nadu igračima da će sa kosarkom sve biti u redu?

- Iskreno veoma sam zadovoljan kako je sve to funkcionisalo i na koji način je odradjeno u jedno ekstremno teškoj situaciji za klubove. Svakako najzvučniji je transfer je bio kapitena CSKA, Kajla Hajnsa u Milano, ali bilo je zaista i mnogih drugih.

foto: Starsport©

Da li je bilo teže doći do vrha ili je teže tolike godine opstajati i biti najbolji u svom poslu?

- Znatno je teže bilo popeti se na vrh. Dugi vremenski period sam čekao, nazovimo to nekim predvorjem i stalno mi je malo nedostajalo da napravim neki veliki transfer. No, kada se to dogodilo, stvari su se promenile i sve je bilo znatno lakše. Ako ste na vrhu bilo čega, i ta pozicija vas ne uljuljka, i ne smanji energiju sa kojom pristupate poslu, niti glad za uspesima, ne postoje razlozi da se na vrhu, kako ste ga nazvali, ne zadržite jako dugo.

Koji Vam je bio najzahtevniji transfer u Zvezdi, a koji u Partizanu?

- Uvek su traumatični transferi kada igrači prelaze iz jednog kluba u drugi, pa je tako i u mom slučaju. Prelazak Luke Bogdanovića i Đure Ostojića iz Crvene zvezde u Partizan, a u drugom smeru prelazak Milana Gurovića, su bili posebno neuralgični. Osim Nemanje Bjelice, za koga ste jednom prilikom rekli da žalite, da li postoji još neki košarkaš koga ste želeli a niste uspeli da postignete saradnju?

- Naravno, dosta je njih sa kojima sam želeo a nisam uspeo da uspostavim saradnju. Lojd iz Crvene zvezde je najsvežiji primer, tim pre što je delovalo da će se ta saradnja ostvariti. Njegova želja da se jednog dana vrati u NBA je presudila da, ipak, odabere agenta iz SAD.

Najdraži menadžerski posao u životu?

- Prelazak Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos.

Kako izgleda rivalitet košarkaskih menadžera? Poštuju li se neka pravila ili se dešava da "kradete" igrače jedni od drugih?

- Rivalitet je jako izražen, kao i u svim drugim poslovima. Međutim, za razliku od nekih drugih sportova, sve to ne prelazi okvire pristojnosti, bez obzira na svakodnevne pokušaje ubeđivanja igrača da promene agenta, što je sastavni deo ovog posla.

foto: Starsport©

Svi mediji su sa oduševljenjem objavili potpisivanje novog ugovora Nikole Jokića sa Megom, a da li je realno da nekada dođe trenutak da se košarkaš Denvera zaista vrati u Megu, na mesto gde je sve počelo?

- Jednu posetu NIkole mojoj kancelarija, iskoristili smo da napravimo šalu kako se Nikola vraća u Megu. Bilo je efektno i svima se ta vrsta humora dopala. Nije realno da se Nikola ni bilo ko drugi vrati u Megu, između ostalog i zbog toga što Mega postoji da bi davala šansu klincima. Povratak Nikole Jokića bi negativno uticao na razvoj nekog novog Nikole Jokića, tako da se to neće dogoditi.

Reki ste pre nekog vremena da vam nedostaje advokatura, pa da li bi se u budućnosti vraćali toj “čistoj advokaturi“ ili je košarka vaša večna ljubav?

- Imam kontakt sa advokaturom, kroz brojne arbitražne postupke u košarci. No, to nije isto, i ne oseća se taj miris i atmosfera sudnice. Nedostaje mi, ali se sigurno neću vraćati, jer nema potrebe za tim.

Na koji advokatski posao ste najponosniji?

- Na samom početku karijere advokata, sa nekih 25 godina, sam imao veoma zahtevan predmet pred Okružnim sudom, i uspeo sam osloboditi mladića, koji je čak 6 meseci proveo u pritvoru. Bilo je to sjajno iskustvo,i obećavajući start. Čak je I Politika Ekspres, dnevna novina, popularna u to vreme, izvestila sa tog slučaja u rubrici Priče iz sudnice.

Igrate li basket u slobodno vreme?

- Veoma retko. Megina novogodišnja utakmica i Evroligina tzv. Celebrity utakmica na Final 4 su neizostavne, i još nekoliko puta basket 1 na 1 sa kćerkom. To je sve od košarke u ovo vreme.

foto: Starsport©

Da li bi Miško košarkaš bolje prošao da je imao Miška menadžera?

- Apsolutno. Neuporedivo bolje, jer sam doneo nekoliko pogrešnih odluka, koje su negativno uticale na karijeru. Nisam imao i nije bilo savetodavaca u to vreme. No, sada kada se okrenem iza sebe, smatram da je sreća da nisam imao nekog MIška uz sebe, jer da sam ga imao igrao bi košarku do 35, 36 ozbiljno, i nikada ne bih postao to što sam sada na ovoj strani košarkaškog terena.

Vidite li potencijal u nekom košarakašu da se bavi menadžerskim poslom posle završene karijere?

- Zaista ima ih dosta, i očekujem da se neki od njih u najskorije vreme i priključi agenciji Beobasket. Ne bih o imenima u ovom trenutku.

Zvezda i Partizan ove sezone?

- Oba tima su sjajna. Nijedan tim mi se ne svidja zbog broja stranaca u sastavima, ali očigledno je da je to neminovnost u današnje vreme. Prednost bih na današnji dan dao crveno belima, najpre zbog premoći koju imaju na trenerskoj poziciji.

Kako gledate na Igora Kokoškova u reprezentaciji Srbije?

- Igora poznajem od 1984, jer smo sticajem okolnosti obojica počeli druženje sa košarkom u tada kultnom voždovačkom klubu, Vojvoda Stepa. Igor je sjajan trener, i nije tipičan protagonist srpske trenerske košarkaške škole, već je više pod uticajem američke košarke. Imajući u vidu da nam je gro reprezentacije u NBA, to je zaista izuzetno dobar spoj i rešenje za našu košarku.

Da li možemo da očekujemo neki veliki transfer u budućnosti, šta se sprema u košarkaškoj kuhinji BeoBasketa?

- U oktobru se nažalost u toj kuhinji ne sprema previše, tako da su lonci i tiganji uglavnom u vitrinama. Sa nestrpljenjem očekujemo draft sledećeg meseca, kako bi planirali dalji nastavak karijere Simanića, Petruševa, Simonovića, Miškovića, Dimitrijevića i drugih….

Bonus video:

(Еspreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.