DEJVIS RAZNEO NAGETSE NA OTVARANJU FINALA: Jokića sputale sudije i Hauard! Lejkersi smazali Denver za 1-0 u seriji
Foto: EPA/Erik S Lesser

NBA, plej-of

DEJVIS RAZNEO NAGETSE NA OTVARANJU FINALA: Jokića sputale sudije i Hauard! Lejkersi smazali Denver za 1-0 u seriji

Pa, osim onih prvih 12 minuta, možemo reći da tim srpskog košarkaša nije imao apsolutno nikakvu šansu u ovom meču

Objavljeno: 05:43h

Lejkersi su smazali Denver za doručak u prvom meču finalne serije Zapadne konferencije. Nagetsi su pretrpeli poraz 126:114 u uvodnom meču od prvog favorita za šampionski prsten.

Hteli mi to da priznamo ili ne, s obzirom na navijačke sklonosti ka Nagetsima, "jezerdžije" nisu dale ni promil šanse timu iz Kolorada u ovom prvom meču, u borbi za mesto u velikom finalu.

Za početak četa Majkla Melouna apsolutno nije imala nikakvo rešenje za Entonija Dejvisa koji je radio u napadu šta god je hteo, a potom, ušla je u problem kada je Nikola Jokić već sredinom druge četvrtine ušao u problem sa ličnim greškama.

foto: EPA/Erik S Lesser

Ono na šta se nije računalo jeste da će Dvajt Hauard potpuno poremetiti srpskog košarkaša koji je bio lider Nagetsa tokom celog plej-ofa. Uostalom, dovoljno je reći dok Hauard nije bio na terenu Jokić je za 11 minuta postigao isto toliko poena, a ulaskom Hauarda na teren odmah je zaradio 3 lične greške.

Prevedeno to ovako laički, jednostavno Nagetsi nisu mogli da odgovore na snagu i atleticizam Lejkersa.

foto: EPA/Erik S Lesser

Ući u trku sa Lejkersima i igrati protiv njih na koš više, to je igra u kojoj ste osuđeni da izgubite i tako su Nagetsi i prošli. Krenuli su jako, u trku i na fiziku sa njima, a to im se nikako nije isplatilo na duže.

Trajalo je koliko je moglo, celu jednu četvrtinu, onu uvodnu dok su imali svežinu, pa su mogli u napadu da pariraju, jer su na odbranu potpuno zaboravili. Uostalom jesu postigli 38 poena za prvih 12 minuta, ali su zato primili 36. Previše.

foto: EPA/Erik S Lesser

I to je počelo da im se obija o glavu već od starta druge deonice, jer su Lejkersi tada posegli za svojom "dužom" klupom koju imaju i naravno za svežinom, jednostavno takav su tim, mogu da igraju 48 minuta u istom ritmu, dok Nagetsi koji su se iscrpili u polufinalnoj seriji protiv Klipersa to ne mogu da izdrže.

I bivalo je vidljivo odmah na početku druge četvrtine, serija "jezerdžija" 12:1, pa onda se na to nadovezuju dva uzastopna faula u napadu dosuđena Jokiću (prvi možda i jeste, drugi nije bio), pa onda odmah posle toga i tehnička greška za Mareja u napadu zbog prigovora i Denver se našao u velikom problemu. Tri glavna igrača (Jokić, Marej i Milsep) su imali po 3 faula, a tek je bio ukupno 18. minut utakmice.

foto: EPA/Erik S Lesser

Zbog toga je Meloun morao da izvuče svu trojicu svojih najvećih aduta i nije ih vraćao nazad u igru, iako je do tog momenta igra "zlatnog grumenja" mnogo zavisila od Jokića (11 poena) i Mareja (15 poena).

I kad je već tako krenulo da se razvija, onda je Frenk Vogel znao šta mu je činiti. Naredba je bila "sad svojom snagom i fizikom udrite po drugom timu Nagetsa", i to se sprovodilo u delo na terenu, nije bilo nikoga ko može da čuva Dejvisa, a Lebron je poslovično koristio svoje fizičke predispozije, pa se može reći da su se Nagetsi još i dobro držali na poluvremenu iako su primili 70 poena.

foto: EPA/Erik S Lesser

A onda je u nastavku utakmice bilo klasično kažnjavanje grešaka. Svaki put kad Denver nije iskoristio svoju šansu da uhvati rezultatski priključak, bivao je kažnjen i to brutalno.

Najbolji primer uostalom je bio kada je Jokić pronašao asistencijom samog Milsepa, a on promašio zicer pod košem, da bi na drugoj strani usledila trojka, druga uzastopna koja ne pravi samo rezultatsku razliku, već i ubija protivnika.

foto: EPA/Erik S Lesser

Uostalom, Lejkersi su odlično naučili lekciju od svojih gradskih rivala Klipersa, Nagetsi su najopasniji u trećoj četvrtini, a to su u ovom meču igrači u zlatno-ljubičastim dresovima sprečili bez previše muke. Doduše, i posao im je bio olakšan jer je Jokić odmah na početku drugog poluvremena zaradio četvrtu ličnu grešku.

Vrlo brzo je sve bilo rešeno, jer koliko god se Jokić opterećen faulovima trudio na jednoj strani, na drugoj je Dejvis cepao odbranu Denvera kao da je od paučine, a lopte koje je dobijao od Ronda su imale oči (o tome smo pričali u najavi meča). Sve u svemu Nagetsi su za 3 četvrtine primili preko 100 poena i gubili preko 24 razlike i bilo je već tada jasno da nemaju šta da traže u ovom susretu.

foto: EPA/Erik S Lesser

Poslednja deonica je bilo klasično odrađivanje posla, Majkl Meloun je izveo Jokića, Mareja i sve svoje glavne igrače van igre, pomirivši se da je ovaj meč izgubljen, pa onda da ih makar odmara i sačuva im svežinu za narednu utakmicu.

Što se statistike tiče, Nikola Jokić je meč završio sa 21 poenom, 6 skokova i 2 asistencije za minuta u igri. Pored njega, istakao se i Džamal Marej sa 21 poenom. Dvocifren je još bio samo Majkl Porter Džunior sa 14 poena

foto: EPA/Erik S Lesser

U Lejkersima bez svake sumnje prvo ime Entoni Dejvis sa 37 poena, 10 skokova i 4 asistencije. Krucijalne role rekli bismo pripadaju Dvajtu Hauardu koji je postigao 13 poena, ali i fantastičan doprinos u odbrani, kao i Kentavijusa Koldvel-Poupa koji je iskočio u napadu sa 18 poena. Lebron Džejms je postigao 15 poena uz 12 asistencija.

Naredni meč se igra u noći između nedelje i ponedeljka od 1.30 posle ponoći.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.