CEPANJE HRVATSKE ZASTAVE I PREKID PRIJATELJSTVA: Na današnji dan pre 30 godina Vlade Divac je "ugasio" Jugoslaviju!
Foto: Printscreen/Youtube/Baloncestoyugoslavo

godišnjica

CEPANJE HRVATSKE ZASTAVE I PREKID PRIJATELJSTVA: Na današnji dan pre 30 godina Vlade Divac je "ugasio" Jugoslaviju!

Godinama kasnije pričalo se da je Divac gazio hrvatsku zastavu,zbog čega njegov veliki prijatelj Dražen Petrović posle toga i početka rata više nije razgovarao s njim

Objavljeno: 10:14h

Pre verovali ili ne tačno 30 godina tadašnja košarkaška reprezentacija Jugoslavije postala svetski je prvak u Argentini.

Ekipa pod patrolom Dušana Ivkovića je bez većih problema treći put postala svetski prvak u košarci na 11. svetskom šampionatu. Prvi put je osvojila titulu 1970. u Ljubljani, a drugi put 1978. u Manili.

Kraj meča za zlatnu medalju je obeležio i incident kad je Vlade Divac oteo zastavu sa "šahovnicom" hrvatskom emigrantu koji je došao sa namerom da provocira.

Godinama kasnije pričalo se da je Divac gazio hrvatsku zastavu,zbog čega njegov veliki prijatelj Dražen Petrović posle toga i početka rata više nije razgovarao s njim.

Njihov odnos, tačnije prestanak bilo kakvog odnosa između Divca i Petrovića, u stvari je ispao tada primere svega onoga što se događalo u to vreme na nivou društva i čitave države i između dva naroda u stvari.

foto: Printscreen/Koš magazin

Dražen je poginuo u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 1993. godine, a Vlade je još jednom sa Jugoslavijom bio prvak sveta.

U celu polemiku uključio se i Dino Rađa koji je stao na stranu Divca i slikovito objasnio njegov čin.

- Da je meni u ono vreme neko došao sa srpskom zastavom, ja bih isto uradio. Mnogi bi hteli izbrisati istoriju, ali to se ne može tek tako gumicom izbrisati. Neke stvari su zapisane u knjigama i to ne treba brisati. Ja sam neke najveće uspehe ostvario u toj državi - rekao je Rađa.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.