ODŽO, NAŽALOST, NIJE JEDINI: Ovi zvezdaši su tragično umrli - bili su premladi za ono što im se desilo!
Crveno-bele tragedije, Foto: Starsport©, Printscreen

TEŠKA STRANA SPORTA

ODŽO, NAŽALOST, NIJE JEDINI: Ovi zvezdaši su tragično umrli - bili su premladi za ono što im se desilo!

Ovih sedam događaja ostaće crnim slovima upisano u istoriju ne samo Crvene zvezde, već i srpskog sporta generalno

Objavljeno:

Svet sporta u neverici je ispratio informaciju o smrti Majkla Odža, a prerani odlazak doskorašnjeg centra crveno-belih nije jedina tragedija koja je pogodila crveno-belu porodicu. Ovih sedam događaja ostaće crnim slovima upisano u istoriju ne samo Crvene zvezde, već i srpskog sporta generalno, podseća Glas javnosti.

1. oktobar 2001 - Vladimir Dimitrijević

Fudbaleri Crvene zvezde pripremali su se za odlazak na turnir u Japanu, kada je prvog dana oktobra pri kraju lakšeg treninga Vladimir Dimitrijević, 20-godišnja mlada nada kluba iz "Ljutice Bogdana", izgubila svest. Dimitrijević je ubrzo prebačen u bolnicu, ali lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

U njegovu čast održava se turnir za mlađe kategorije.

22. decembar 2001 - Jovan Gojković

Karijeru je gradio počeo u dresu Borca iz rodnog Čačka, potom je pojačao Čukarički, da bi, pošto je obukao dres Crvene zvezde, Gojković postao jedan od najvažnijih igrača. Posle tri godine u crveno-beloj opremi, karijera ga je odvela u grčki Iraklis, ali je sjajna karijera prekinuta u 26. godini, kada je pri povratku iz Stare Pazove kod Geneksa na Novom Beogradu izgubio kontrolu nad automobilom i udario u stub. Povrede su bile takve da je lekarska ekipa mogla samo da konstatuje smrt, piše Glas javnosti.

28. jun 2006 - Slobodan Boban Janković

Janković je za Zvezdu odigrao 326 utakmica, postigao 3.481 poena, nakon čega je otišao u Panionios. Tokom utakmice protiv Panatinaikosa 29. aprila 1993. godine nakon jedne sudijske odluke u afektu je glavom udario u konstrukciju koša, nakon čega je pao na parket. Analize su pokazale da će Janković ostati paralizovan do kraja života, a preminuo je 28. juna 2006. godine.

26. maj 2015 - Žoao Lukaš

Žoao Lukas je u Crvenu zvezdu stigao iz Boaviste u junu 2007. godine, i bespoštednom borbom uspeo da se izbori za posebno mesto u srcima navijača. Po ugovoru trebalo je da u dresu Zvezde provede tri godine, a onda je 17. marta javnost šokirala vest da je Portugalac doneo odluku da se povuče nakon što su doktori utvrdili da ima velike probleme sa srcem. A onda je 26. maja 2015. godine Lukaš napustio svet u svojoj kući u Portu. Imao je 35 godina.

3. jul 2015 - Goran Gogić

Kada su 28. avgusta Predrag Rajković i Goran Gogić predstavljeni kao novi fudbaleri Crvene zvezde, navijači su bili oduševljeni parafom mlađanog čuvara mreže, dok je dolazak njegovog saigrača iz Jagodine prošao nekako tiho. A onda je Gogić stupio na teren. Uneo je mirnoću vezni red, a fantastičnom partijom na 145. večitom derbiju (2. novembar 2013) i definitivno je zacementirao mesto u srcima navijača Crvene zvezde. Iz Beograda je zajedno sa kumom Đorđem Rakićem otišao put Kine i zadužio opremu Đingdaoa.

Onda je došao kobni 3. jul 2015. godine. Gogić i Rakić su nakon treninga ušli u autobus, kada je veznom fudbaleru iz Vrbasa pozlilo. Gogić je kolabirao, a uprkos naporima Rakića, koji je odmah započeo masažu srca, kao i lekarskog tima, momak koji je osvojio šampionsku titulu sa Crvenom zvezdom pre dolaska u Kinu je po dolasku u bolnicu preminuo.

28. jun 2018 - Goran Bunjevčević

Crvena zvezda je u večeri između 19. i 20. maja slavila šampionsku titulu, ali je naredno jutro obeležila loša vest, pošto je javljeno da je nekadašnjem kapitenu crveno-belih pukla aneurizma. Bunjevčević je operisan, i prve prognoze su bile da će se oporaviti, ali je 28. juna sportski direktor reprezentacije Srbije izdahnuo u svojoj 45. godini.

Oni su izbegli tragediju

Lista je mogla da bude još duža, ali su Zvonko Milojević i Ognjen Kuzmić izbegli najgore nakon što su doživeli saobraćajne nezgode. Kuzmić se brže od očekivanog oporavio, pa će biti u ekipi košarkaške sekcije naredne sezone, dok je Milojević, nakon što je u njegov audi udario kamion, 12 dana proveo u komi uz brojne teške povrede. Od svega se oporavio, ali ga je prelom kičme vezao za kolica u kojima je 48-godišnja legenda crveno-belih i dan danas.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Priredio: Glas javnosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.