VIDI GA KOLIKI JE, SIGURNO JE ZDRAV: Kardiolog nam otkriva što sve više sportista umire i šta je glavni uzrok tome!
Foto: Starsport©

in memoriam

VIDI GA KOLIKI JE, SIGURNO JE ZDRAV: Kardiolog nam otkriva što sve više sportista umire i šta je glavni uzrok tome!

Pojavila se i informacija da je Odžo bolovao od koronavirusa pre mesec dana...

Objavljeno: 16:25h
Nikola Husein

Vest o smrti Majkla Odža pogodila je celu Srbiju u petak oko podneva...

Mladi košarkaš koji je delovao kao čovek u punoj snazi, izgubio je život u svojoj 27. godini na treningu u Beogradu.

Kako se saznaje, uzrok smrti bio je srčani udar, a po informacijama do kojih smo došli pominje se i to da je Odžo pre mesec dana bolovao od koronavirusa.

Košarkaš je do poslednjeg dana života bio član Crvene zvezde, međutim, karijeru bi verovatno nastavio u nekom drugom klubu, pošto nije bio u planovima Saše Obradovića za narednu sezonu.

Povodom tragične vesti i sve češće smrti mladih ljudi na sportskim igralištima, kontaktirali smo poznatog kardiologa KBC-a, dr. Sinišu Pavlovića koji nam je ukratko dao odgovore na neka pitanja vezana za ovaj slučaj.

Za početak, koji je glavni uzrok ovakve smrti, pošto smo svedoci da se iz godine u godinu povećava broj preminulih sportista?

- Jako je teško utvrditi, to je medicinski fenomen. Poznato je da najviše smrti sportista se dešava u Italiji, a neka istraživanja su došla do saznanja, da je za takav ishod najviše kriva "hipertrofična kardiomiopatija". Da objasnim, to je primarno oboljenje srčanog mišića koje se karakteriše simetričnom ili asimetričnom hipertrofijom miokarda leve komore bez prisustva neke druge sistemske ili srčane bolesti koje može da izazove hipertrofiju miokarda leve komore.

Smatrate li da se doktori koji se bave pregledom igrača, dovoljno posvete njima i detaljno obavljaju preglede ili mislite da to kod nas i nije baš tako?

- Znate kako, na običnom pregledu, taj nedostatak ako uopšte i postoji i ne može da se vidi. Potrebno je veoma detaljno posmatrati preko ultrazvuka, ali magnetna rezonanca je najbolje rešenje i daće vam sve informacije bez greške jer ona ima uvid u sve srčane zone i daće vam pravu sliku o eventualnoj bolesti - kaže dr Pavlović, pa zatim nastavlja:

foto: Starsport©

- Moje neko iskustvo je to da lekari imaju predrasude i ne posvete dovoljno pažnje sportisti. Oni vide kako izgleda, da ima mišiće, da je zategnut i odmah misle "Ma, on je zdrav, njemu ni ne treba pregled, vidi kakav je". Upravo, suprotno, treba proveriti sve kako treba, jer smo svedoci svakakvih slučajeva u poslednje vreme. Ja sam lično poznavao Majkla Odža, on je izgledao bukvalno kao džin i nije ni čudo što su doktori imali predrasude prema tome.

Pojavila se i informacija da je Odžo bolovao od koronavirusa pre mesec dana. Da li mislite da je pametno da se sportisti vraćaju u trenažni proces odmah nakon što dobiju negativan test?

- To je katastrofalna greška. Ljudskom organizmu treba dosta vremena da se oporavi, jer poznato je da koronavirus napada i neke srčane mišiće i izaziva promene na njima. Prema istraživanjima, čovek nakon koronavirusa bar 3 do 6 meseci ne sme da se bavi nikakvim sportom, ali to je sve drugačije kao što vidite.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.