EVROLIGA IZDALA OPŠIRNO SAOPŠTENJE, OGLASIO SE I BERTOMEU: Posle ovoga, nije ostalo prostora za različita tumačenja
Đordi Bertomeu, Foto: epa/andrej cukić

SAD JE SVE JASNO

EVROLIGA IZDALA OPŠIRNO SAOPŠTENJE, OGLASIO SE I BERTOMEU: Posle ovoga, nije ostalo prostora za različita tumačenja

- Evroliga i njeni klubovi posvetiće sve moguće napore i pokrenuti celokupne i pojedinačne akcije kako bi podržali napore zajednice u oporavku - između ostalog stoji u saopštenju

Objavljeno:

Evroliga je izdala i zvanično, opširno saopštenje, u kom je objašnjena odluka da sezona bude prekinuta, kao i da u eliti nastupaju iste ekipe kao prošle sezone.

Saopštenje posle koga nikakvih nepoznanica neće biti, prenosimo u celosti. Želimo samo da izdvojimo da su Partizan i ostalih sedam četvrtfinalista već obezbedili "vize" za Evrokup, dok će ostalih 16 klubova biti određeno kroz domaća prvenstva:

- Izvršni odbor akcionara Evrolige sastao se u ponedeljak, 25. maja, četvrti put otkako je sezona suspendovana 12. marta zbog globalne pandemije COVID-19. Nakon odluke donete 12. marta da privremeno prekine sva takmičenja u košarci. Evroliga, klubovi, igrači i svi zainteresovani stekli su spremnost i stalne napore za nastavak takmičenja.

Istražujući svaku moguću opciju, Izvršni odbor je doneo odluku o otkazivanju Evrolige i Evrokupa, kao i turniru sledeće generacije košarke Adidas Euroleague i sledećoj generaciji Akademije Evrolige, iz sledećih razloga: Zdravlje i sigurnost naših sportista, navijača, osoblja, partnera i lokalnih zajednica ostaje naš glavni prioritet.

Različita evolucija COVID-19 na različitim teritorijama Evrolige i EuroCup-a ne garantuje da će svi timovi moći da održavaju svoj kamp za trening i da se pripreme za zvanične utakmice pod istim uslovima. Navedeno je rezultiralo da lokalne vlasti uvedu različita ograničenja kretanja svojih građana, bez garancija da svi timovi mogu da putuju do i sa određene lokacije.

Smanjeni raspored trening kampa u odnosu na prethodno odobreni minimum od tri nedelje uzrokovao bi povećan rizik od povreda igrača. Iz razloga sportskog integriteta, sve modifikacije sistema takmičenja, uključujući smanjeni broj timova, su odbačene.

Uprkos izradi iscrpnog medicinskog protokola za takmičenja, medicinski protokoli koje trenutno sprovode javne zdravstvene vlasti zahtevaju period samoizolacije za bilo kog igrača, trenera ili sudiju koji imaju pozitivan test na COVID-19. Zbog toga, tokom poslednja dva i po meseca, nisu dobijene potrebne garancije da bi se takmičenja mogla redovno završiti u julu.

Naša odluka da ne menjamo nametnute rokove – krajem maja za donošenje konačne odluke i krajem jula za završetak takmičenja – kako ne bismo menjali i uticali na kalendar 2020-21, uključujući domaće ligaške igre kao i igre reprezentacija u letnjim mesecima.

Izvršni odbor se saglasio o sastavu takmičenja za sezonu 2020-21: Evroliga - sezona 2020-21 Turkish Airlines računaće na učešće istih 18 timova, i to: ALBA Berlin, Anadolu Efes Istanbul, AKS Armani Ekchange Milan, Crvena zvezda mts Beograd, CSKA Moskva, FC Barcelona, FC Baiern Minhen, Fenerbahce Beko Istanbul, Moskovska oblast Himki, KIROLBET Baskonija Vitorija-Gasteiz, LDLC ASVEL Villeurbanne, Makabi FOKS Tel Aviv, Olimpijakos Pirej, Panatinaikos OPAP Atina, Real Madrid, Valensija Basket, Zalgiris Kaunas i Zenit St. Petersburg.

Sezona 2020-21 u 7DAYS Evrokupu osam timova imaće zagarantovana mesta, a to su oni koji su se kvalifikovali za četvrtfinale 2019: Monako, Partizan Promiteas Patras, Segafredo Virtus Bolonja, Tofaš Bursa, Umana Reier Venecija, Unikaha Malaga i UNIKS Kazanj. Preostalih 16 mesta biće dodeljeno timovima koji se kvalifikuju kroz konačni poredak domaćih liga. Kao i prethodnih sezona, Odbor EuroCup-a će predložiti konačnu listu timova na usvajanje od strane Skupštine akcionara ECA.

2020-21 Treninzi za Evroligu će se sprovoditi duže vreme u odnosu na prethodne sezone kako bi se omogućilo igračima da oporave svoju fizičku i mentalnu formu na vreme za novu sezonu. Sezone Evrolige 2020-21 i EuroCup počeće 1. oktobra, odnosno 30. septembra 2020, kao što je prethodno odobreno. Liga i klubovi nastaviće da prate evoluciju COVID-19, održavajući bliski kontakt sa vladama i organima javnog zdravstva kako bi obezbedili optimalne uslove za sve učesnike kada sezona počne.

Evroliga i njeni klubovi posvetiće sve moguće napore i pokrenuti celokupne i pojedinačne akcije kako bi podržali napore zajednice u oporavku. EuroLeague Basketball će istražiti mogućnosti da organizuje dobrotvornu akciju otvaranja sezone koja bi proslavila povratak Eurolige na teren - stoji na sajtu Evrolige.

Đordi Bertomeu
Đordi Bertomeu foto: EPA

Prenešena je izjava prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua.

- Bez sumnje, ovo je najteža odluka koju smo morali da donesemo u svojoj 20-godišnjoj istoriji. Zbog razloga koji su van naše kontrole bili smo primorani da prekinemo najuspešniju i najuzbudljiviju sezonu u istoriji evropske košarke. To dolazi nakon dva i po meseca u kojima su svi akteri lige održali odlučnost i iscrpli sve moguće puteve pokušavajući da pruže kompletnu i jedinstveno posebnu sezonu našim navijačima, čija je strast pokretačka snaga svih naših napora. To je naša posvećenost i naša strast svake pojedine sezone, a toliko zaostajati zbog sila koje prevazilaze nikoga najviše tuguje. Bez obzira na to, rekordni podaci koji pokazuju koliko su naši navijači uživali u dosadašnjim igrama daju nam više energije nego ikad prije da počnemo planirati još bolju sezonu 2020-21. Posebno sam ponosan na to kako su zajednice Evrolige i Eurokupa ostale ujedinjene u neverovatno teškim vremenima. Ponosni na naše klubove i njihovo vlasništvo zbog hrabrosti u njihovim odlukama i zbog velikodušnog doprinosa njihovim zajednicama u tako teškim vremenima. Ponosni na naše komercijalne partnere, koji su pokazali svoju stalnu posvećenost i uverenje u naš brend i šta on predstavlja. Ponosni na naše igrače, trenere i sudije koji su nam u celosti pružali podršku i razumevanje. Ponosni na naše navijače, koji su nam ostali bliski i stalno izražavali koliko žele da se takmičenja vrate. Ovo je izvanredna zajednica, a mi smo privilegovani da budemo deo nje. Očito smo imali mnogo motiva za nastavak sezone 2019-20, ali u tako izuzetnoj situaciji moramo staviti zdravlje ljudi na prvo mesto i ispred bilo kojeg drugog interesa: naših igrača, naših trenera, naših sudija, naših klubova, njihovog osoblja , osoblje naše lige, naši emiteri i sve njihove porodice. Radeći to, ostajemo vjerni svojim vjerovanjima i onome za šta se zalažemo. U narednim mesecima imamo samo jednu misiju: da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo da se naše zajednice jačaju i da izgradimo najbolju verziju sebe – na i van terena – jer kada se možemo ponovo pridružiti navijačima. Ovo nije kraj, već novi početak - rekao je Đordi Bertomeu, a prevela je Sportska centrala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.