PAVLOVIĆ O POKOJNOM SLOUNU: Nisam znao engleski, a ispred mene NBA gromada! Delo mu je veće od svakog prstena!
Saša Pavlović, Foto: Starsport©

odlazak velikana

PAVLOVIĆ O POKOJNOM SLOUNU: Nisam znao engleski, a ispred mene NBA gromada! Delo mu je veće od svakog prstena!

“Znate kako je kada ste klinac, svestan da imate talenat, a opet nemate iskustva"

Objavljeno:

Džeri Sloun nije uspeo da se domogne NBA titule sa Jutom. Ali, njegova trenerska karijera, duga preko tri decenije, daleko je većeg sjaja od plemenitog metala ili dragog kamena u bilo kom šampionskom prstenu.

Njegovo ime “izgravirano” je u karijere NBA ikona Karla Meouna i Džona Stoktona, koji su poput njega ušetali u Kuću slavih, zatim Džefa Hornaseka, Marka Itona, Derona Vilijamsa, Karlosa Buzera… ali i evropskih asova Andreja Kiriljenka, Raula Lopeza, Mehmeta Okura, Aleksandra Pavlovića, Kirila Fesenka koji su zahvaljujući njemu dosanjali NBA snove.

“Bio je veliki trener i veliki čovek”, kaže za Nova.rs Aleksandar Pavlović, koji se prisetio svojih prvih NBA koraka uz slavnog trenera.

Ne krije da nije bilo lako da se navikne na “novi svet”, bez obzira na veliki talenat koji je “poneo” u Evropu, ali da je to uspeo upravo zahvaljujući Slounu.

“Znate kako je kada ste klinac, svestan da imate talenat, a opet nemate iskustva, ulazite u sve novo, bez znanja (engleskog) jezika. Ispred vas stoji trener – NBA gromada. I onda, polako sedne s vama da razgovara, sa velikim razumevanjem i poštovanjem. Bio je ogroman autoritet, slično kao evropski treneri, ali sa ozbiljnim uvažavanjem svakog igrača i njihovih ličnosti”.

U vreme kada je Pavlović stigao u Solt Lejk Siti, Sloun je bio trenerska zvezda, jedan, ako ne i najplaćeniji stručnjak u NBA.

“To ste možda mogli da saznate na interentu ili u novinama, jer su u SAD ti podaci javni. Međutim, Sloun nikada nije pokazivao bilo kakvu nadmenost, niti je iskazivao da se bilo šta meri novcem. Uvek su mi u sećanju slike kako na trening dolazi kamionetom, sa kačketom “Džon Dir”, kao sav ostali svet.”

Na treningu je bilo drugačije.

“Naravno, znao se red. Do detalja je vodio računa o gotovo svemu, ukazivao na greške, trudio se da budemo ne samo bolji igrači, nego i ljudi… Brinuo se o nama, čak i van dvorana. daću vam jedan mali primer: u vreme kada nije potojao NBA dres kod, uvek nas je upozoravao da budemo adekvatno obučeni, dok nam je tokom utakmica odmah skretao pažnju da uvučemo dres u šorts. Možda se to nekome sa strane čini beznačajno, ali zapravo govori o jednom ozbiljnom sistemu vrednosti koji je uspostavio Sloun i koji je i danas izuzetno cenjen. Ostaje žal što sav njegov trud nije nagrađen šampionskim prstenom, ali, kao što ste rekli, njegovo delo je veće o svakog šampionskog prstena, to najbolje znamo mi koje nas je trenirao”, dodao je Pavlović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.