JUNIORI PARTIZANA U GOSTIMA U ESPRESU POSLE PLASMANA NA FAJNAL-EJT EVROLIGE: Otkrili tajnu čuda u meču sa Zvezdom!
Lazar Stefanović, Nikola Radovanović i Đorđije Jovanović, Foto: Emilija Jovanović

Espreso intervju

JUNIORI PARTIZANA U GOSTIMA U ESPRESU POSLE PLASMANA NA FAJNAL-EJT EVROLIGE: Otkrili tajnu čuda u meču sa Zvezdom!

U gostima su nam bila 3 juniora crno-belih koji su na nedavnom kvalifikacionom turniru napravili čudo u dva meča i plasirali se na završni turnir Evrolige

Objavljeno: 08:56h

Veliki uspeh su ostvarili juniori Partizana na ANGT turniru Evrolige u Beogradu i plasirali se na fajnal-ejt, odnosno završni turnir koji će se igrati u maju u Kelnu kada se bude igrao i fajnal-for u seniorskoj konkurenciji.

Talentovani dečaci predvođeni trenerom Milivojem Lazićem su tokom nekoliko dana turnira koji se igrao u dvorani FMP-a u Železniku ostvarili nekoliko neverovatnih pobeda uz lude preokrete.

U finalu je na kraju pala i ekipa Pariza 79:67 pa je ostvaren plasman na završni turnir i imaće priliku da se bore za titulu prvaka Evrolige.

To je bio povod da pozovemo neke od momaka da budu gosti redakcije Espresa, a u posetu su nam došli kapiten Đorđije Jovanović, zatim Nikola Radovanović koji je proglašen za MVP-ja turnira i Lazar Stefanović.

Junoiri Partizana proslavljaju plasman na fajnal-ejt Evrolige
Junoiri Partizana proslavljaju plasman na fajnal-ejt Evroligefoto: KK Partizan

Momci, prošlo je nedelju dana od kako ste ostvarili veliki uspeh, imali ste vremena da vam se malo slegnu utisci. Kako sada gledate na to što ste uspeli?

- Rekli bismo da je veliki uspeh to što smo napravili. Sve utakmice su bile zanimljive i svaka je bila drugačija na svoj način, nije nam se ponovila nijedna utakmica da je odigramo isto. Snašli smo se i kad nam nije išlo mi smo pronašli neki svoj ritam i na kraju smo ostvarili uspeh. Sad samo treba da nastavimo i da još veći uspeh napravimo u Kelnu - odgovara Lazar Stefanović.

Nikola, vaš uspeh je izazvao veliku pažnju javnosti. Postali ste momci o kojima mediji pišu, možda pomalo neočekivano u tolikoj meri. Koliko su se stvari za vas sada promenile u odnosu na pre turnira?

- Ne znam šta bih rekao. Mi smo od početka turnira davali sve od sebe. Imali smo samo 2 dana da se pripremimo za turnir, ali smo se nadali da ćemo osvojiti. Došao je novi trener, kao i igrači iz Mladosti (Zemun) uz Stefana Todorovića koji je bio na tom kampu. Imali smo 4 teške utakmice i zasluženo smo to osvojili. I sada nam ostaje to da se pripremamo za Keln i da budemo još bolji - kaže MVP turnira Radovanović.

Đorđe, ono što je bilo karakteristično za vaše utakmice na ovom turniru jeste vaša borbenost. Borili ste se do poslednje sekunde, nijednog trenutka se niste predavali.

- Kao što ste rekli, bili smo odlučni. Imali smo želju i volju da osvojimo taj turnir i to je preovladalo. Kao što je Nikola rekao, imali smo samo dva dana da treniramo, novi trener, nas dvojica što smo došli iz Mladosti. Možda nije bila neka timska igra, ali je naša želja je bila velika i to je uslovilo da osvojimo turnir - kaže Jovanović.

Najveću pažnju ste privukli u onom odlučujućem meču protiv Crvene zvezde koji je donosio plasman u finale. Učinili ste nešto što je pomalo neverovatno čak i za seniorsku košarku, u poslednja dva minuta ste nadoknadili 11 poena zaostatka i pobedili. Gubili ste 11 razlike 100 sekundi do kraja. Šta vam je u tim momentima prolazilo kroz glavu?

- Samo pobeda i ništa drugo - kaže kapiten Jovanović.

Juniori Partizana u gostima u Espresu
Juniori Partizana u gostima u Espresufoto: Emilija Jovanović

Čekajte, je li postojao neki plan?

- Ma bilo je samo kad uzmeš loptu idi što pre i napadni koš da stignemo, onda udvajaj po celom terenu da oduzmeš loptu - objašnjava Stefanović.

- Nekako se sve spontano dešavalo - nadovezuje se Jovanović, pa potom preuzima ponovo reč Stefanović.

- Određene pojedinačne odluke u određenim trenucima svakog igrača su dovele do tog rezultata.

foto: Emilija Jovanović

Da li vam je možda u nekom trenutku delovalo sve izgubljeno i kada se pojavila nada da ipak postoji šansa za preokret u tom meču?

- Čim smo dali taj prvi koš, Lazar kad je dao onu prvu trojku za 8 razlike dobili smo još više energije, iako smo tokom cele utakmice imali energiju, ali se tada vratila još veća želja i samopouzdanje i shvatili smo da možemo to da stignemo. I u prethodnom meču smo ih stigli kad je bilo 6 razlike za njih na 30 sekundi do kraja. Rekli smo samo da idemo jako do kraja - ispričao je svoje viđenje dešavanja Radovanović.

Koje savete vam je trener Lazić davao u tim trenucima?

- Sećam se da nam je na tajm-autima pričao da ne gubimo nadu, da utakmica nije gotova, da se ne predajemo. Nije da smo mi počeli da verujemo tek kad smo počeli da se vraćamo, mi smo verovali svih 40 minuta da ćemo dobiti tu utakmicu. I kad smo gubili -15, bilo je i -18 u jednom trenutku, mi smo sve vreme verovali da ćemo se vratiti, verovali smo u sebe, u tim, u želju i to nam se isplatilo - prepričava Stefanović.

foto: Emilija Jovanović

Kako vam deluje sada rad sa trenerom Lazićem?

- I prošli trener i sada novi nas uče da što više igramo timski, da igramo sa mnogo dodavanja i mnogo više energije - rekao je Radovanović.

Da li dobijate savete od nekih igrača iz seniorskog tima Partizana?

- Svakako, stalno nam neko daje savete. Često i mi sami odemo i pitamo, posebno kad smo na treninzima s njima, pa nam nešto nije jasno, pa pitamo.

Ko je od njih najpristupačniji?

- Ne bih mogao nikoga da izdvojim. Svi nam stvarno pomažu i u svakoj situaciji. I kad igramo odbranu i napad 5 na 5 na treninzima, neko priđe i kaže "Pazi sad na ovo" ili "Pazi ovo ovde". Zaista nam pomažu i to nam mnogo znači da bismo napredovali - pojasnio je svoja iskustva sa treninga sa seniroskim timom Stefanović.

foto: Emilija Jovanović

Lazar i Đorđije igraju za Mladost u Prvoj ligi, sećam se priča Novice Veličkovića kada je on bio vaših godina i igrao za B tim Partizana u B ligi i da je tu stekao presudno iskustvo za prelazak u seniore. Koliko vama pomaže igranje za Mladost protiv daleko iskusnijih igrača u KLS?

- Pa poprilično. Postajemo stabilniji i sigurniji na terenu pri donošenju odluka. Možda nismo iskusniji, ali sve više donosimo zrele odluke - kaže Jovanović, a nadovezuje se saigrač Stefanović:

- Uviđamo više neke greške koje se dešavaju na terenu, a koje ranije možda nismo videli i može da se uporedi seniorska i juniorska košarka, jer nije isto. Tako da može lakše da se igra u juniorskoj konkurenciji kao što je bio slučaj sada na juniorskom turniru. Igramo protiv igrača koji imaju preko 30 godina i ti dueli nam donose iskustvo koje nam mnogo znači.

foto: Emilija Jovanović

Ko je od starijih igrača čestitao plasman na fajnal-ejt i da li se i trener Trinkijeri javio?

- Svi su nam čestitali. Sećam se poruka u grupi Partizanovoj koje su stigle i desetak minuta posle utakmice i sa Zvezdom i posle finala. Svi su slali poruke.

S obzirom da već imate 18 godina i nije zgodno reći da imate idole, ali ko su vam neki košarkaški uzori, čiju igru najviše gledate i pokušavate to da primenite kod sebe?

- Celokupno je to možda bio Kobi Brajant. On je meni bio idol, mogu tako da kažem. Stalno gledam njegove snimke, pre svake utakmice i svakog treninga - naveo je Jovanović.

- I meni Kobi Brajant i Kevin Durent, a od naših mi je Bogdan Bogdanović. Kod Kobija mi se sviđa želja za radom i treningom, a Durent zbog toga kako sa svojom visinom sve to dobro radi, jer i ja sve više i više rastem. Imamo i sličnu atletsku građu otprilike - kaže MVP Radovanović.

Bogdan Bogdanović
Bogdan Bogdanovićfoto: AP

- Meni je idol Bogdan Bogdanović. Imao sam letos prilike da čak i treniram nekoliko puta s njim, da popričam s njim, igrali smo čak i 1 na 1. I to mi je bilo jako veliko iskustvo i prilika da vidim kako razmišlja pravi profesionalac, kako se ponaša na terenu, kako se ponaša van terena, kako vodi računa o svom telu. Mnogo mi je značilo tih nekoliko dana ili dve nedelje koliko sam imao vremena da ga upoznam i pričam s njim - ispričao je Stefanović.

Sada već znate nekoliko protivnika na fajnal-ejtu. Tu su za sada Real, Gran Kanarija i RItas, dok će nekim ekipama još biti dodeljene specijalne pozivnice, ali kakva su neka vaša očekivanja, iako do turnira u Kelnu ima još dosta vremena?

- Biće teško, ali imamo mnogo više vremena da se pripremimo i da se uigramo nego što je to bilo sada. Daćemo sve od sebe, potrudićemo se, pa šta bude - kaže Radovanović, a Stefanović ima još nešto da doda:

- Biće jake ekipe, imaćemo još 3-4 jake utakmice i sa dobrim ekipama. Da odmerimo snage sa momcima koji su naših godina, ali mi pre svega moramo da znamo čiji dres nosimo, čiji grb nosimo na dresu i za šta se borimo, tako da moramo da idemo na pobede i osvajanje titule prvaka.

foto: Emilija Jovanović

Mladi ste, pa je malo nezgodno govoriti o dugoročnijim planovima za karijeru, ali koji su to neki kratkoročni ciljevi koje imate sada u ovom trenutku?

- Što se mene tiče to je svakako da probam da se izborim za mesto u prvom timu Partizana. Želja mi je od malih nogu da igram Evroligu za Partizan, da izađem pred punu halu, da mi navijači skandiraju i to je nešto za šta se živi - navodi Lazar Stefanović.

- I ja bih da igram s Partizanom Evroligu, ali, naravno, moram još mnogo da napredujem, da treniram da bih došao do toga, ali to je za sada prvi cilj.

- Za sada je i meni prvi cilj da uđem u prvi tim Partizana, da budem među 12 igrača, a za dalje ćemo videti - nadovezuje se Jovanović.ž

Nikola, za kraj te moram pitati ono što je postalo hit među navijačima Partizana na društvenim mrežama, ono fotografisanje prilikom izbora u prvu petorku turnira, pa okretanje kese sa grbom Crvene zvezde, da li je to bilo namerno?

- U tom trenutku stvarno nisam ni video šta je na kesi, mahinalno sam okrenuo. Tek sam kasnije video šta je bilo i to je to.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.