IMA ISTI EFEKAT KAO KOKAIN I ZABRANJENA JE: Na obdukciji otkrivena šokantna supstanca u krvi Kobija Brajanta!
Kobi Brajant je poginuo u padu helikoptera 26. januara, Foto: EPA/Larry W Smith

Niko to nije očekivao

IMA ISTI EFEKAT KAO KOKAIN I ZABRANJENA JE: Na obdukciji otkrivena šokantna supstanca u krvi Kobija Brajanta!

U pitanju je ritalin koji izaziva zavisnost, a čak ga je i Uprava za suzbijanje narkotika svrstala na listu onih za koje postoji visok rizik od zloupotrebe

Objavljeno:

Izveštaj obdukcije pogibije Kobija Brajanta i još 8 osoba u padu helikoptera početkom januara objavljen je u subotu i pojedini detalji tog izveštaja su šokirali javnosti.

Kako navode mediji, u izveštaju na 180 stranica je između ostalog otkriveno da je u krvi Kobija Brajanta pronađen medikament metilfenidat Ritalin, koji se nalazi na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije, jer povećava eksplozivnost i snagu takmičara. Ritalin se koristi za kontrolisanje poremećaja hiperaktivnosti i narkolepsije, odnosno poremećaja pažnje.

Ritalin obično se koristi za poboljšanje koncentracije kod hiperaktivne dece starije od šest godina. Pod njegovim dejstvom povećava se količina neurotransmitera u mozgu – dopamina i noradrenalina, koji regulišu nivo pažnje.

Stručnjaci kažu da se zavisnost o ovim tabletama razvija vrlo lako, posebno ukoliko se uzimaju količine veće od propisanih ili se ne unosi na adekvatan način, već intravenozno ili ušmrkavanjem. Kada se uzima na način koji nije medicinski propisan, izaziva efekte slične kokainu tj. proizvodi efekat euforije. Američka Uprava za suzbijanje narkotika svrstala je ovaj lek na listu onih za koje postoji visok rizik od zloupotrebe.

Ono što sada izaziva spekulacije s obzirom da ovaj lek može da izazove zavisnost jeste da li je Kobo Brajant to koristio i tokom igračke karijere?!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.