DESET NAJVIŠIH KOŠARKAŠA KOJI SU IGRALI U NBA: Jedan Delija, jedan Grobar i ostali gorostasi - ovo su njihove priče
Dominacija Bobana Marjanovića ispod koša, Foto: AP

EVO KO SU

DESET NAJVIŠIH KOŠARKAŠA KOJI SU IGRALI U NBA: Jedan Delija, jedan Grobar i ostali gorostasi - ovo su njihove priče

Mnogi se pitaju koji su najviši igrači koji su ikada zaigrali u najjačoj ligi sveta

Objavljeno: 20:46h

Nepisano je pravilo da košarku igraju visoki ljudi. Iznad prosečna visina ne znači i uspešnu karijeru. Postoji mnogo primera u košarkaškoj istoriji koji su dokazali suprotno. S druge strane košarka je zabeležila neke divove od kojih su neki svojom pojavom ostavili trag, dok su neki imali prepoznatljivu veštinu. Svima je nažalost zajednička činjenica da je enormna visina uzrokovala zdravstvene probleme zbog kojih su znali ranije završavati karijere.

Mnogi se pitaju koji su najviši igrači koji su ikada zaigrali u najjačoj ligi sveta.

Boban Marjanović (224 cm)

Krenućemo od reprezentativca Srbije i bivšeg igrača Crvene zvezde. Zbog visine je postao omiljen među navijačima iako izgledom podseća na izbacivača ispred ruskog disko kluba. Čak se okušao u glumačkim vodama gde je dobro namučio Johna Wicka.

Sim Bular (226 cm)

Kanadski košarkaš idnijskih korena. Nije draftiran 2014. godina, ali iz marketinških razloga se nakratko izborio za 10-dnevni ugovor sa Sakramentu gde je bio zapažen za vreme Letnje lige. Na kraju je zaigrao u tri utakmice te upisao ukupno tri minute. Danas igra na Tajvanu.

Pavel Podkolzin 226 cm

Kao i Bular, nije se naigrao puno. Započeo u Rusiji, a kao 21. pick drafta izabran od strane Jute koji su ga odmah poslali Dalas .Odigrao je šest utakmica, ukupno 24 minuta i osam poena. S 35 godina na leđima i dalje je aktivan u svojoj domovini.

Čak Nevit (226 cm)

Za razliku od prethodne dvojice, Nevit je imao znatno dužu NBA karijeru, takođe uz dosta skromnu minutažu. Čak devet sezona bio je deo NBA cirkusa, ali odigrao je samo 155 utakmica ukupno. 1985. je s Lejkersima osvojio NBA titulu te je najviši igrač u istoriji koji je osvojio prsten.

Tako Fol (226 cm)

Neka merenja prikazuju ga kao 229 cm visokog igrača, ali službeno se vodi kao 226. Od aktualne sezone došao u NBA ligu gde su ga Boston prihvatili u svoje okrilje. 1995. rođen u Senegalu, kao 16-godišnjak došao u SAD. Stigao u doba velikog booma društvenih mreža pa je već u srednjoj školi izazivao pažnju. Nije fraftovan, ali preko Letnje lige se izborio za ugovor s Bostonom. Većinu vremena danas ipak provodi nastupajući u razvojnoj ligi.

Šon Bredli (229 cm)

Poznat po svojim igrama u dresu Dalasa, odnosno po blokerskim sposobnostima. Za vreme boravka na koledžu jednom je u NCAA utakmici zabeležio čak 14 blokada. S vremenom ipak postao “poster boy” gde je često znao završiti kao “posterized guy“. Zapažen po glumačkoj ulozi u filmu Space Jam.

Jao Ming (229 cm)

Najbolji igrač na popisu i azijski košarkaški GOAT kao i ambasador sporta. Njegovi roditelji su bili najviši ljudi u Kini, oboje bivši košarkaši. Poznato je da je Jao projekt kineske vlade gde su njegove roditelje “prisilno uparili”. 2002. kao prvi pik drafta biran od Hjustona. Ubrzo postao globalni fenomen i jedan od najboljih centara lige kada je bio zdrav. Međutim, povrede su mu uništile karijeru te je otišao u penziju s 30 godina. Od 2016. godine član košarkaškog Hall of Famea (op.a Kuće slavnih).

Slavko Vraneš (230 cm)

Crnogorski div s karijerom dugom preko 20 godina. 31 pick drafta 2003. godine, ali nije se naigrao za MNjujork Niksima, pa je usred sezone otpušten. Na 10-dnevnom ugovoru s Portlandom odigrao tri minuta u NBA ligi te se ubrzo vratio u Evropu gde je nastavio svoj put.

Manute Bol (231cm)

Često spominjan u reperskim pesmama i još češće “lice s naslovnice”. Nedostatak napadačke veštine nadoknađivao u obrani te je zbog toga ostao u ligi deset godina. Bol je igrač s drugim najvećim blokerskim prosekom u istoriji (3.3 blokade). Zanimljivo, u karijeri je ostvario više blokada nego poena.

Džordž Muresan (231 cm)

Rumunski centar je zajedno s Bolom najviši igrač ikada. Rumun je u svojoj trećoj sezoni postao starter te je stekao status pouzdanog igrača. Jedno vreme je predvodio field goal percentage u ligi. 1996. godine osvojio je “Most improved player” priznanje (op.a. nagrada za igrača koji je najviše napredovao). Uskoro su počeli problemi s povredama pa je 2001. zaključio karijeru kao prvak Francuske u dresu Pau Orteza.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/nbacro.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.