ŠAKOTA PREDVIĐA TEKTONSKE PROMENE U EVROPSKOJ KOŠARCI: Hrvatski sindrom moguć i kod nas!
Dragan Šakota, Foto: Starsport©

nije optimista

ŠAKOTA PREDVIĐA TEKTONSKE PROMENE U EVROPSKOJ KOŠARCI: Hrvatski sindrom moguć i kod nas!

- S obzirom da će budžeti najvećeg broja klubova biti manji, igrači će odlaziti u sredine koje bolje plaćaju, recimo u Aziju

Objavljeno:

Dragan Šakota šef struke Crvene zvezde i bivši selektor reprezentacije Srbije i Crne Gore, sa radnim stažom iz Grčke, Turske i Italije, dakle čovek bogatog životnog i trenerskog iskustva se prisetio, u razgovoru za "Sportski žurnal":

- Situacija jeste nova, ali sličnu smo, kada je ekonomija u pitanju, imali 2008. godine. Realno, ta svetska ekonomska kriza žestoko je pogodila sport, naravno i vrhunsku košarku. Grčka se od nje nikada nije oporavila, vidi se i po tome da u toj zemlji više nije organizovan fajnal for Evrolige. Bilo je to doba žestokog kresanja budžeta.

Razmislio je za trenutak Šakota, pa nastavio:

- Кošarka, sport generalno je u direktnoj zavisnosti od ekonomije, klubovi od budžeta koji im je na raspolaganju. U vrhunskoj košarci imamo košarkaške sekcije fudbalskih giganata, Reala i Barselonu, verujem da će oni kao i državni projekti poput CSКA, Makabija ili Žalgirisa biti u manje složenoj situaciji nego klubovi koji zavise od komercijalnih ugovora, broja prodatih ulaznica i televizijskih prava. Oni će biti u najdelikatnijoj ulozi prilikom formiranja tima.

Šakota širi temu:

- S obzirom da će budžeti najvećeg broja klubova biti manji, igrači će odlaziti u sredine koje bolje plaćaju, recimo u Aziju, konkretno u Кinu i Japan, zemlje koje u odnosu na Evropu ulažu neverovatne pare. To će doneti pad kvaliteta na Starom kontinentu. Prirodno, države koje obiluju talentima popunjavaće njima klupske sastave, ali to nije i dovoljno za najviši nivo takmičenja. Primer je Hrvatska, koja ima mnogo mladih darovitih igrača kao i NBA protagonista, a nema ekipu za najviši domet u evropskim klupskim takmičenjima, pa i u ABA ligi. Na žalost taj sindrom može da zadesi i srpsku košarku, posebno ako talenti rano i na prvu ponudu budu odlazili u inostranstvo.

Tu priči naravno da nije kraj:

- Mislim da će sledeće sezone mladi u Jadranskoj ligi generalno imati više prilike za igranje, jer će smanjeni budžeti diktirati selektiranje tima. Princip će ne samo u regionu verovatno biti da se uzmu dva dobra stranca i recimo tri jevtinija koja ne mogu ništa da garantuju u smislu rezultatskih očekivanja. Biće to svojevrsno kockanje prilikom njihovog izbora.

Šakota zaključuje:

- Sve su ovo ipak pretpostavke, ali jasno je da klubovi koji neće moći da dovedu toliki broj stranaca kao do sada, ili ne tog kvaliteta - biće prinuđeni da se oslone na podmladak. Takođe, jaz između bogatih i siromašnih biće sve veći, a promene će biti vidljive, ne samo naredne, već narednih sezona.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.