ŽALIĆU CEO ŽIVOT ZA TROFEJOM EVROLIGE: Da smo imali para kao Partizan danas, osvojili bismo fajnal-for u Parizu!
Duško Vujošević se setio fajnal-fora u Parizu 2010., Foto: Profimedia

Žali za porazom u polufinalu

ŽALIĆU CEO ŽIVOT ZA TROFEJOM EVROLIGE: Da smo imali para kao Partizan danas, osvojili bismo fajnal-for u Parizu!

Legendarni trener crno-belih se prisetio učešća na fajnal-foru pre 10 godina

Objavljeno:

Prošlo je tačno deset godina od Partizanovog učešća na fajnal-foru Evrolige u Parizu, a 9. maja 2010. godine su crno-beli bili poraženi posle produžetaka od CSKA u borbi za treće mesto.

Nije sreća tih nekoliko dana u Parizu bila naklonjena Partizanu, jer su posle produžetaka ostali i bez finala, a onda i bez trećeg mesta.

Duško Vujošević, legendarni tadašnji trener crno-belih, se za "Kurir" na jubilej prisetio tog učešća na fajnal-foru i cele te sezone.

- Ja u Gradu svetlosti svetlost video nisam. Ipak, rado se sećam te sezone. Pred početak je ekipu napustilo nekoliko značajnih košarkaša. Peković, Tepić, Tripković, Veličković, Lazme, Rakočević, Vitkovac... Mi nikako nismo mogli da napravimo pravi kontinuitet, i to iz materijalnih razloga. Da je bilo stabilno, sigurno bi Peković ostao. Da smo imali novca i uslove kao Partizan ove sezone, naprimer, osvojili bismo Evroligu - kaže Vujošević.

Onaj poraz od Olimpijakosa u polufinalu još više boli. Partizan je vodio, Teodosić je promašio ceo koš pri šutu za tri poena, ali se niotkuda pojavio Džoš Čildres i u skoku poentirao i tako doneo Grcima produžetak u kome su kasnije trijumfovali.

- U karijeri sam imao mnogo pobeda i poraza, ali taj mi je među dva najgora. Imali smo dobijen meč, skoro da je bila smo stvar tehnike. Papalukas nam je dao koš mimo dogovora, potom je španski sudija dosudio nošenu loptu Mekejlebu. Nikad posle nisam gledao snimak, kažu da je moglo da se svira, ali da smo bili veće ime, ne bi to dosudio. Na dva poena razlike za nas u poslednjim sekundama stao sam u zonu da odbranimo jedan šut i ta odbrana je odradila posao do te mera da je Teodosić promašio ceo obruč. Da je lopta pipnula obruč ili tablu, sve bi bilo drugačije... Međutim, Čajlders, koji se do tada nije video, je skočio, niko ga nije zatvorio iz prve linije zone...Dao je koš. Jednostavno, nismo imali sreće. Finale je jedan meč, bez obzira na to što bi Barselona bila apsolutni favorit. Mnogi su protiv nas to bili, pa smo ih pobeđivali. Plasman na fajnal-for je veliki uspeh, ne samo moj, nego igrača, uprave i navijača, koji zaslužuju veliko poštovanje.

Vujošević dodaje da nikada nije razgovarao s Teodosićem o tom finišu, njegovom šutu i pogotku Amerikanca.

- Ne, on, kad god se vidimo van terena, se javi, pozdravi me. Vaspitan je momak. Poštujem sve što je uradio u karijeri, ali o tom i nemamo šta da pričamo.

Duško Vujošević kaže da bi crno-beli osvojili Evroligu da je bilo novca kao danas
Duško Vujošević kaže da bi crno-beli osvojili Evroligu da je bilo novca kao danasfoto: Saša Pavlić Koky

Neizbežna je i paralela između legendarne Kecmenove trojke u Zagrebu i onoga što se desilo u Bersiju.

- Mnogo je veći uspeh eventualno finale fajnal-fora nego osvojiti ABA ligu. Cenio sam to takmičenje kao neku zamenu za ligu bivše Jugoslavije, a poznato je da sam i ja i dalje Jugosloven. Dobro je Kecman rekao, šutneš, pa šta Bog da. A Bog je dao to. Čovek mora da bude spreman da primi takve poklone, a i da podnese ono iz Pariza.

Danas su možda neke druge vrednosti na sceni, košarka je postala deo sistema "koliko novca, toliko muzike", a Vujošević na pitanje da li će neki naš klub uskoro biti u šansi da izbori fajnal-for, odgovara:

- Kada je novac u pitanju, nisu ni naši klubovi bez šanse. Nisu među najjačima, ali ni među najgorima. Kad je u pitanju budžet Partizana iz onog vremena i ovog sada, to je neuporedivo. Uz svest da sam napravio ogroman uspeh, mnogo toga nerealnog, žaliću ceo život za trofejem Evrolige. Ja ne bih bio to što jesam bez Partizana, niti bi klub bio to što jeste bez mene.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.