SAŠA ĐORĐEVIĆ SE JAVIO IZ ITALIJE: Čak i ako ne bude šampiona ABA lige, niko nema prava da se žali!
Saša Đorđević je sve vreme pandemije u Bolonji, Foto: Adria Media TV

rešenja još nema

SAŠA ĐORĐEVIĆ SE JAVIO IZ ITALIJE: Čak i ako ne bude šampiona ABA lige, niko nema prava da se žali!

Bivši selektor kaže da je najgora sada ova neizvesnost šta će biti sa sezonom

Objavljeno:

Legendarni Saša Đorđević je čitav period pandemije u Italiji, u Bolonji zajedno sa svojom porodicom.

Italija je jedna od zemalja koje su najteže bile pogođene pandemijom koronavirusa, a bivši selektor je preneo kakva je situacija na Apeninima sada kada se situacija za nijansu popravila i malo su "olabavljene" neke mere i propisi Vlade u vanrednom stanju.

- Situacija je stvarno tragična. Mi stalno gledamo neke brojke, ali to nisu brojke, to su ljudski životi. Ljudi koji su propatili, kroz koje je prošao virus, koji su oboleli od toga i Italija je stvarno na jednom velikom izazovu. Jako teško je došla do jednog određenog svetla na kraju tunela, sada malog, a kako se desi tako neki mali nama izgleda kao planina veliki. Želimo svi da razmišljamo pozitivno, da se okrenemo budućnosti, mada ne možemo da zaboravimo ovih par meseci, pa i više, jer je sever Italije i dalje pod velikim pritiskom - rekao je Đorđević za "Arena sport".

Sa njim je u Bolonji sve vreme njegova porodica.

- Moja porodica je ovde sa mnom u Bolonji. Sva sreća, supruga i mlađa ćerka su bile došle na vikend, samo da provedu 3-4 dana ovde, pre početka cele ove pandemije. Došle su iz Milana bukvalno sa ručnim prtljagom i sve vreme su ostale ovde, a starija ćerka koja studira u inostranstvu je isto došla posle 2-3 nedelje, tako da smo svi zajedno i to je jako dobro.

Ono što je jedno od glavnih pitanja za sve sportove jeste kako će se igrači posle ovoliko duge pauze vratiti i da li će moći da se vrate u takmičarski ritam za tako kratko vreme?

- To je jedan veliki problem za sportiste i veliki problem za igrače. Napravljene su i analize, mi smo poslali to i klubu. U celom ambijentu, košarkaškom, gde upotrebljavaju taj termin "ditrejning", profesionalaca. Vidim da je naš veliki stručnjak profesor Koprivica pričao o tome da će biti jako veliki problem da se igrači vrate u neku formu. Njihova tela i njihova glava, ceo taj limit kretanja, nemogućnost da se izađe iz kuće na sportiste je sigurno ostavio trag. Na nama će biti jedan veliki zadatak da u trenutku kada počnemo da ih treniramo ponovo da vodimo apsolutno računa da ne dođe do nekih povreda. Recimo, podatak do koga smo došli da je NFL napravio analizu sezone posle "lockdown-a", da je te sezone bio povećan broj povreda Ahilovih tetiva kod igrača za 75%. To su strašni podaci. Ozbiljne analize. Do dana današnjeg ovde se ne zna da li će krenuti fudbal. Danas je njima dozvoljen trening na otvorenom, individualni treninzi. Ne zna se još sa kojim merama klub može da pristupi... U suštini postoji mnogo nekih znakova pitanja iznad ove sporta u svetu. Mi smo u ovom trenutku lišeni te profesije koja nam sve znači.

Saša Đorđević o neizvesnosti koja i dalje traje u sportu
Saša Đorđević o neizvesnosti koja i dalje traje u sportufoto: Starsport©

Italijansko prvenstvo je prekinuto, ali Đorđevićev Virtus i dalje ne zna da li će se i na koji način završiti sezona u Evrokupu.

- Postoji taj neki završetak Evrokupa i Evrolige koje tri ekipe iz Italije čekaju - Milano, Venecija i mi. Čekaju i ekipe po Evropi. Ostale ekipe gde su završeni šampionati su jednostavno raspustili svoje igrače i već gledaju kako će da krenu u pripreme za sledeću sezonu, a opet je veliki znak pitanja i tu, jer se ne zna ni kad će sledeća sezona krenuti, ni kako, bez publike, u kom mesecu, da li će biti mogućnosti za pripreme, da li će biti priprema uopšte, da li ćemo to morati sve da obavljamo u salama, da li ćemo morati da treniramo u salama koje su vlasništvo, da tako kažem, grada, a ne privatno vlasništvo klubova. U ovom trenutku gradovi imaju jednu veliku odgovornost u odnosu na sportiste i klubove koji treniraju u njhovim prostorijama. Sve su to neki znakovi pitanja o kojima samo možemo da pričamo i razglabamo o tome, ali rešenja se u ovom trenutku ne vide.

Osvrnuo se na kraju i na brojne polemike u srpskoj javnosti oko završetka sezone ABA lige.

- Koliko je neki interes i koliko je bitno uopšte u ovom trenutku ko je šampion, ko će biti prvi. Mislim da će to izgubiti jedan značaj za sredinu, za društvo, za klub. Ovo je jedan veliki udarac. Sve nas je prizemljio i resetovao. Čak i ako ne bude šampiona ABA lige, NBA, ove sezone, mislim da niko nema prava da žali za time, jer u ovom trenutku možemo samo da žalimo za ljudskim životima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.