STOJAKOVIĆ SE SETIO ČUVENOG ZLATA IZ 2001. GODINE: Debakl u Sidneju nas je naterao da budemo žedni i gladni pobede!
Foto: Youtube / Printscreen

VREMEPLOV

STOJAKOVIĆ SE SETIO ČUVENOG ZLATA IZ 2001. GODINE: Debakl u Sidneju nas je naterao da budemo žedni i gladni pobede!

Predrag Stojaković želi da izbegne poređenja tog sastava sa sadašnjim ekipama u Evropi

Objavljeno:

Prošlo je 19 godina od kako je, tadašnja Jugoslavija, osvojila poslednje zlato na evropskim prvenstvima. O svemu tome je za sajt FIBA razgovaro Predrag Stojaković, tada najbolji strelac reprezentacije i proslavljeni NBA as.

- Već je prošlo skoro 20 godina! Ali kada razmišljam o 2001. godini, razmišljam o tome koliko smo bili dominantni i superiorni, žedni i gladni da se vratimo posle debakla na Letnjim olimpijskim igrama 2000. godine.

Sve te dominantne pobede govore koliko je tim Svetislava Pešića bio jak.

– Naš tim je bio zaista jak, zaista dubok. Nisam siguran da čak mogu i da nazovem klupu istinskom klupom, jer govorimo o momcima koji su bili glavni protagonisti u svojim klubovima, koji su igrali na zaista visokim nivoima profesionalne košarke, tako da smo imali dobar balans sa našom ekipom sa trenerom Svetislavom Pešićem kao dirigentom našeg orkestra.

Tada igrač Sakramento Kingsa je u proseku davao 23 poena, a za tri poena šutirao iznad 50 posto (18/35).

U finalu Stojaković nije bio na nivou utakmica u prethodnom delu prvenstva, šutiravši iz igre 6 od 14. U finalu se istakao Vlado Šćepanović sa 19 poena.

– To sam rekao o igračima uloga koji zapravo nisu igrači uloga, već kao igrači visokog nivoa i nosioci u svojim klubovima. Šćepo je svoju priliku odlično iskoristio u startnoj postavi, Dejan Bodiroga je prihvatio ulogu šestog čoveka, Saša Obradović je bio plej veteran koji nam je pružao puno mirnoće kad nam je to trebalo… Trebali smo samo da tim dobijemo kroz tranziciju od zlatnih generacija do nečeg novog, ali smo sa velikom podrškom starijih momaka i ogromnom motivacijom kod svih postali veoma izbalansiran sastav.

Predrag Stojaković želi da izbegne poređenja tog sastava sa sadašnjim ekipama u Evropi.

– Na Evrobasketu je tada bila drugačija konkurencija. Pobedili smo je u ‘samo’ šest utakmica, a znate da se format promenio i čini se da sada više timova ima šansu da pobedi, više timova ima šansu da se vrati posle lošeg meča. Mi smo tada imali smo tri utakmice, a zatim pravo u četvrtfinale, pa polufinale i finale.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.