UMRO BIVŠI KOŠARKAŠ PARTIZANA I PROLETERA LAJOŠ ENGLER: Izgubili smo još jednog velikana i pionira košarke!
Lajoš Engler je preminuo u 58. godini, Foto: Printscreen/Youtube

In memoriam

UMRO BIVŠI KOŠARKAŠ PARTIZANA I PROLETERA LAJOŠ ENGLER: Izgubili smo još jednog velikana i pionira košarke!

Jedan od onih koji su sa Borom Stankovićem, Acom Nikolićem, i ostalima tabali put magičnoj igri pod obručima na ovim prostorima

Objavljeno:

Strašno tužna vest za srpsku košarku koja je izgubila još jednog od svojih pionira. Čuveni Lajoš Engler preminuo je u 92. godini života.

Engler je bio jedan od pionira košarke na ovim prostorima, takoreći ono što su Bora Stanković, Asa Nikolić, Nebojša Popović i Radomir Šaper radili u Beogradu, to je Lajoš Engler uz pomoć još nekih prijatelja i drugova radio na području Vojvodine.

Engler je bio predvodnik čuvene šampionske Proleterove petorke, o kojoj je snimljen i dokumentarni film.

U ovoj petorci bili su još i Loci Vilmoš, Dušan Radojčić, Ljubomir Katić i Milutin Minja koji su 1956. godine postali šampioni stare Jugoslavije.

Prvi put u istoriji jugoslovenske košarke petorica igrača iz jednog kluba istovremeno su bili i članovi najbolje državne reprezentativne dvanaestorice.

Lajoš Engler je rođen 1928. godine i bio je poznat po nadimku Lala, a osim Proleterovog, nosio je i dres beogradskog Partizana od 1948. do 1953. godine.

Engler je bio član reprezentacije Jugoslavije na Svetskim prvenstvima 1950. i 1954. kao i na Evropskim prvenstvima 1953. i 1957.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.