LEGENDU HTELI DA STAVE U LUDNICU: UDBA je zbog religije uništavala život jednom od najvećih eks-Ju igrača!
Foto: Printscreen/Twitter

kakva priča

LEGENDU HTELI DA STAVE U LUDNICU: UDBA je zbog religije uništavala život jednom od najvećih eks-Ju igrača!

Komunistička partija u Jugoslaviji stvarala je Ćosiću velike probleme zbog everenja

Objavljeno: 20:49h

Legendarni košarkaš Krešimir Ćosić je ostavio neizbrisiv trag u košarci na ovim prostorima, a imao je mnogo problema u svom životu zbog religije.

- Poznata je stvar da je imao problema s Komunističkom partijom jer nisu mogli shvatiti da je njegovo mormonstvo pitanje samo veere i religije, a ne nekakvog protivdržavnog elementa. Progonili su ga, a to je na kraju bio i jedan od razloga zašto je otišao u Olimpiju - rekla je supruga legendarnog Ljerka Ćosić za hrvatski portal 24 sata.

Komunistička partija u Jugoslaviji stvarala je Ćosiću velike probleme zbog everenja i Crkve. Pretili su mu, pratili su ga... Tako je Ćosić jednom šetao Zadrom s Glenom Poterom, bivšim trenerom. Odjednom je netko dotrčao i nešto rekao Kreši. I otišao, a Poteru ništa nije bilo jasno.

- Rekao mi je kako je upravo došao sa sastanka Komunističke partije, a član odbora rekao mu je da me upozori da će me, ako ne prestanem prozivati ​​i propovedati, smestiti u mentalnu ustanovu - objasnio je Krešo.

Prijatelj i saigrač Krešimira Ćosića Đuzepe Gjergija (82) se pirsetio nekih neverovatnih detalja iz tog perida.

- Krešo je u Zadru osnovao mormonsku ustanovu, prvu u Hrvatskoj i tadašnjoj Jugoslaviji. Zbogi toga je bio maltretiran, a čuvari komunizma su mu pretili. U to vreme bio je slogan SUBNOR-a (Savez udruga boraca Narodnooslobodilačkog rata) ' Đerđa i Ćosić van iz kluba ako treba, neka Zadar ide u 2. ligu ako treba, ali da bude ideološki čist'. Bila je to čista glupost, ali bilo je to 70-ih godina. Nakon toga u Zadru više niko nije vikao. Mi smo Titovi, Tito je naš. Indoktrinirani imbecili čak su ga optuživali da je agent CIA-e. Kasnije je Ćosić bio visokorangiran u mormonskoj crkvi i njihov agitator , zbog čega je bio pod velikim pritiscima SUBNORA I UDBE, tajne policije. No Krešo je u svim odlukama bio samostalan i voleo je svoje odluke - rekao je Gjergja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24 sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.