BAT ZABRANIO RASKIDANJE UGOVORA SA IGRAČIMA TOKOM PANDEMIJE: Spomenuto je i smanjivanje plata!
Košarka, ilustracija, Foto: AP

oglasili se

BAT ZABRANIO RASKIDANJE UGOVORA SA IGRAČIMA TOKOM PANDEMIJE: Spomenuto je i smanjivanje plata!

Izdata je preporuka da se plate koje su visine do 2.500 evra mesečno ili ne umanje ili da smanjenje bude do 20%

Objavljeno: 18:22h

Virus korona napravio je pravi dar-mar u svetu košarke. Stoga postoji ozbiljna bojazan da će mnogi klubovi rešiti da prekrše određene ugovore sa igračima i trenerima, te da će pune ruke posla imati i Košarkaški sudski tribunal (BAT).

Ova nezavisna organizacija prepoznata od strane FIBE, pokušavala je da deluje preventivno, pa je samim tim donela niz smernica koji treba poštovati u doba krize. U potpisu dokumenta stoje imena predsednika BAT-a, Ulriha Hasa, potpredsednika Raža Parkera, kao i svih sudija.

Ističu da će se navedena pravila primenjivati samo dok bude trajala pretnja od virusa korona, da neće biti izuzetaka za pojedinačne slučajeve, da ne poništavaju već postojeća pravila i da će iste smernice biti ažurirane ukoliko to bude bilo potrebno.

Novi ugovori koji su potpisani tokom krize izazvane virusom korona biće isključeni i sa njima će se postupati u regularnom postupku, pri čemu se smatra da su oni uzeli u obzir sve rizike koje je donela aktuelna pandemija. Isto važi i za ugovore koji će biti načinjeni po završetku aktuelnog stanja. Ekonomski uticaj ne može da padne na leđa samo jedne strane, već će klubovi i igrači ili menadžeri podeliti odgovornost.

BAT ističe da se nijedan ugovor ne može raskinuti uz razlog "pandemije virusa korona". Svi ugovori koji su raskinuti pre krize ne ulaze u obračun, a oni koji ostanu na snazi, a lige budu produžene, važiće do poslednjeg dana date sezone.

Izdata je preporuka da se plate koje su visine do 2.500 evra mesečno ili ne umanje ili da smanjenje bude do 20%, dok da za sve ostale važi smanjenje od 50%, koje može biti prilagođeno (umanjeno ili uvećano). Sve će zavisiti od dogovora interesnih strana sa klubom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.