SAŠA OBRADOVIĆ GLEDAO SNIMAK FINALA IZ ATINE 1995: Gledajući sada ja ne bih sebe ubacio u tim momentima!
Saša Obradović je od tada pa u narednih 6 godina bio jedan od stubova reprezentacije, Foto: EPA/Srđan Suki

vratile se uspomene

SAŠA OBRADOVIĆ GLEDAO SNIMAK FINALA IZ ATINE 1995: Gledajući sada ja ne bih sebe ubacio u tim momentima!

Nekadašnji neizostavni šraf nacionalnog tima se setio kakva je to utakmica bila, ali i kakav smo tim imali

Objavljeno:

S obzirom da trenutno nema sportskih događaja zbog pandemije koronavirusa i da ljudi veliki deo vremena provode u izolaciji u svojim kućama gledajući televiziju, RTS je rešio da nas za vreme vanrednog stanja podseti nekih najvećih utakmica i uspeha srpskog sporta.

Tako su ovog petka reprizirali čuveno finala Evropskog prvenstva u košarci u Atini 1995. godine kada je Jugoslavija, na svom prvom takmičenju posle ukidanja sankcija, dominantno osvojila zlatnu medalju protutnjavši kroz taj šampionat.

U finalu je pala i moćna Litvanija u jednom legendarnom i epskom meču koji verovatno svi dobro znaju, pa i oni najmlađi koji su se upoznali s njime sigurno gledajući snimke na Jutjubu.

Snimak na RTS-u ovog popodneva je gledao i jedan aktivni učesnik tog finala i osvajač zlatne medalje, legendarni Saša Obradović, kojem su se vratile neke uspomene na ta dešavanja.

On je svoje viđenje iz današnje perspektive podelio sa korisnicima Tvitera i rekao da on recimo sebe tada ne bi izabrao u reprezentaciju s obzirom koliko je naša zemlja tada imala vrhunskih asova.

- Gledajući Evropsko prvenstvo iz 95- te , iz ove perspektive nisam siguran da bih ubacio sebe u tim momentima ( posebno sam ponosan na Dudinu izjavu da mu je to top 3 poteza u karijeri), ali isplatilo se - napisao je Obradović.

Podsećamo da smo tada u timu imali neke od najboljih košarkaša u istoriji ove igre poput Saše Đorđevića, Saše Danilovića, Vlada Divca, Žarka Paspalja, Zorana Savića, Dejana Bodiroge, Željka Rebrače, tu je bio iskusni Zoran Sretenović i kao mladi lavovi Dejan Tomašević, Dejan Koturović i Miroslav Berić.

Obradović je bio specijalista za odbranu u reprezentaciji i dobijao je uglavnom najteže zadatke da čuva najbolje protivničke bekove kao što je u tom finalu fantastično čuvao Marčuljonisa.

Tadašnji izbor Dude Ivkovića je bio vrlo ispravan, što se i posle dokazalo s obzirom da je Obradović postao jedan od najtrofejnijih srpskih igrača sa reprezentacijom i osvojio medalju skoro svakom svakom takmičenju, a nije propustio nijedno u narednih 6. godina.

Osim zlata u Atini, bio je vicešampion Olimpijskih igara 1996. u Atlanti, opet šampion Evrope 1997. u Barseloni, šampion sveta 1998. u Atini, treći na Eurobasketu u Parizu i oprostio se od nacionalnog dresa kao kapiten reprezentacije koja je osvojila Evropsko prvenstvo u Istanbulu 2001. godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.