MIŠKO IZDAO SAOPŠTENJE: Neprihvatljv predlog Evrolige!
Miško Ražnatović, Foto: Dado Đilas

oglasio se

MIŠKO IZDAO SAOPŠTENJE: Neprihvatljv predlog Evrolige!

Evo šta je rekao

Objavljeno:

Miodrag Miško Ražnatović, prvi čovek košarkaške agencije Beobasket, izdao je saopštenje na zvaničnom sajtu pomenute agencije.

Ražnatović, koji je između ostalog advokat, pričao je o trenutno najaktuelnoj temi u evropskoj košarci – platama.

Usled pandemije koronavirusa prekinuta su sva košarkaška takmičenja, klubovi nemaju očekivane prihode i sada se traži rešenje za plate igrača.

Prenosimo vam reči Ražnatovića:

"Pre svega, nema argumenata da trenutna suspenzija svih takmičenja zbog pandemije pada pod kategoriju 'nepredvidivih okolnosti', pravno nazvanih – 'force majeure', odnosno viša sila. Drugo, takođe nema argumenata da evropski ugovori nemaju kaluzulu koja reguliše te nepredvidive okolnosti, čineći naše ugovore drugačijim od onih u NBA.

Situacija se mora rešiti u skladu sa opštim načelima zakona, a posebno je važno za sve ugovore, koji potpadaju pod BAT jurisdikciju, moraju rešiti u skladu s principom 'ex aequo et bono', tačnije jednakost, pravda, pravičnost.

Po mom mišljenju, situacija nije komplikovana. Košarkaši su već zaradili 70 odsto svojih plata, što znači da je ostalo da im se isplati još 30 odsto.

Nezvaničan predlog Evroligaških klubova je da se isplati 67 odsto vrednosti ugovora, prevedeno samo ono što su do sada košarkaši zaradili. To je definitivno neprihvatljivo jer takav predlog stavlja sve negativne efekte trenutne situacija samo na košarkaše.

Uz to, nije prihvatljivo ponuditi kao objašnjenje činjenicu da klubovi nemaju prihode i da zbog toga igrači neće biti plaćeni. Ovo predloženo rešenje ostavlja košarkaše bez ikakvih primanja, što se ne može smatrati ravnopravnošću i korektnošću. Nadalje, nezvanični predlog Evroligaša je suprotnost 'jednakosti, pravde i pravičnosti' (ex aequo et bono) i može se reći da se sa sigurnošću neće biti prihvaćena.

S obzirom da pričamo o 30 odsto ugovora, uveren sam da će šteta biti boljena na jednake delove. To znači da je na klubovima da isplate 15 odsto, što znači da će košarkaši primiti 85 odsto od onoga što su na početku sezone potpisali.

Rekavši to, moram napomenuti da čak i nezvanične informacije da će ELPA (Udruženja košarkaša Evrolige) zatražiti 80 odsto, po mom mišljenju, nije zadovoljavajuće.

U zavisnosti od specifičnosti svakog slučaja, odšteta može biti i vića, ali će vrlo teško biti i manja od onoga što sam gore napisao, posebno ako se uzme u obzir da klubovi ne bi imali više 'force majeure' u njihovim ugovorima.

Konačno, napominjem da je ovo moje profesionalno mišlenje iza kojeg apsolutno stojim i siguran sam da je u skladu sa principom 'ex aequo et bono' i očekujem da će BAT zauzeti istu poziciju. Sve gore navedeno ostaje moje gledište, osima ako se sezone na neki način ne nastave. U suprotnom, klubovi bi po mom mišljenju morali da plate dodatni novac i da najverovatnije ispune čitave ugovorne obaveze.

Ništa od gore pomenutog nije primenljivo za igrače koji u svojim ugovorima nemaju klauzulu BAT klauzlu i čiji ugovori spadaju u nadležnost lokalnog zakonodavnog tela", piše u saopštenju na zvaničnom sajtu Beobasketa.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.