DA LI BI PARTIZAN TREBALO DA BUDE PRVAK? Ražnatović izneo mišljenje, a otkrio je i šta radi Jokić tokom pauze!
Miško Ražnatović, Foto: Saša Pavlić Koky

dotakao se svih tema

DA LI BI PARTIZAN TREBALO DA BUDE PRVAK? Ražnatović izneo mišljenje, a otkrio je i šta radi Jokić tokom pauze!

Olimpijske igre su odložene na godinu dana, tako da postoji šansa da se neke elitne lige završe – kaže prvi čovek agencije „Beobasket“

Objavljeno:

Košarka je u karantinu, igrači i treneri širom sveta u kućnoj izolaciji. Veliki broj njih zastupa menadžerska agencija "Beobasket", čiji je vlasnik Miodrag Ražnatović, ujedno i neformalno prvi čovek Mega Bemaksa. Za "Novosti" govori o nedoumicama vezanim za nastavak takmičenja i o tome koliko se razlikuje menadžerski posao u periodu kada je virusna epidemija zamrzla igru. - Velika je razlika. Obično dobar deo dana prolazi u gledanju utakmica i analizama, toga više nema. Smanjeni su kontakti sa klubovima u smislu novih aktivnosti, sada bi već bilo vreme za to. U prekidu su i razgovori o kašnjenju uplata jer, objektivno, niko nije u mogućnosti da plaća. Glavni deo posla u poslednjih deset dana bila je pomoć igračima, saveti da li ostajati ili ne u mestima gde igraju. U nekoliko navrata bilo je veoma komplikovane organizacije njihovih putovanja, uglavnom u Ameriku. Ima li među vašim klijentima zaraženih? - Zasada nema, nadajmo se da će tako i da ostane. Kakva je situacija sa srpskim NBA igračima koje zastupate (Nikola Jokić, Boban Marjanović, Marko Gudurić)? - Vrlo loša. U kućama su, mogu da odu po osnovne potrepštine, ali kažu da ih nije lako ni nabaviti, da je dosta toga razgrabljeno. Drugačije je kada ste kod kuće, u svojoj zemlji. Ovako, bez društva, situacija je prilično deprimirajuća. Treniraju u kućnim uslovima. Trčanja nema, rade se vežbe snage sa tegovima, parterne gimnastike. U nešto boljoj situaciji su igrači koji imaju dvorište i žive u toplijim krajevima.

Kakav kvalitet košarke možemo da očekujemo ako se sezona nastavi?

- Kvalitet će biti nizak. Sportisti su navikli na svakodnevne treninge, problem je i pauza od sedam dana. Još veći problem je mogućnost povreda, tim pre što se nagoveštava da će se možda igrati i tri utakmice nedeljno. Neka istraživanja pokazuju da je nakon lok-auta broj povreda NBA igrača bio neuporedivo veći u odnosu na sezonu pre i sezonu posle.

foto: Starsport©

U kolikoj meri će ovo uticati na Jokića, koji je u trenutku prekida igrao na MVP nivou?

- U istoj meri u kojoj utiče na svakog drugog. Koliko znam, dopremio je neku kardio-spravu, bicikl ili traku, tako da daje sve od sebe da ostane u ritmu koji će mu olakšati povratak kad za to dođe vreme. Iz ove perspektive, kakve su šanse da se sezona nastavi? - Direktno je vezano sa tim kako će se ova pandemija razvijati, a to ni ozbiljni autoriteti u svetu medicine ne mogu da kažu. Olimpijske igre su odložene na godinu dana, tako da postoji šansa da se neke elitne lige završe. Moglo bi da se sačeka sa početkom još praktično dva meseca. Onda bi, u nekom ubrzanom ritmu, možda moglo da se odigra do kraja juna ili do prve nedelje jula. Zavisi i od želje da se završi, neke lige su momentalno proglasile kraj. Poslednja koja će se predati je Evroliga, veliki je finansijski gubitak i pokušaće na sve načine da završe sezonu. Samim tim, i neke lige povezane sa njima pokušale bi to da isprate. U prvom redu ACB liga, na kraju krajeva i ABA liga. Šta mislite o predlozima nekih klubova ABA lige? - Ne dopada mi se to što svaki klub koji nešto predloži, shodno svojoj poziciji na tabeli, bazira predlog na onome što njemu najviše odgovara. Zadar predlaže da se sezona ne nastavi i da se, pored toga što je odigrano 21 od 22 kola, poništi kao da se nije igrala, čime bi ostao u ligi. Bilo je i drugih takvih slučajeva. Treba sačekati i doneti najpravilniju odluku.

Hiljade bi ispratile legendarnog Borislava Stankovića:

- Otkad košarka postoji, u krug onih koji su za nju najviše učinili mogu da uđu Džejms Nejsmit, Bora Stanković i još veoma mali broj ljudi. Tužno je to što niko od ljudi iz sveta košarke nije mogao da prisustvuje sahrani, verujem da bi ih bilo na hiljade jer je on to stvarno zaslužio.

Predsednik Partizana predložio je da se sezona ne nastavi i trenutno stanje proglasi konačnim u ABA ligi.

- Moguće je i da će doći do toga ako ne bude moglo da se igra ni u julu. Onda postoje samo dve opcije: niko nije šampion ili je šampion prvoplasirani tim, niko ne ispada ili ispada poslednji. Zavisiće od vremenskog okvira, već je bilo predloga da se umesto plej-ofa igra fajnal-for, u Evrokupu fajnal-ejt. U najtežoj situaciji je Evroliga, kojoj je ostalo šest kola, plej-of i završni turnir. Deluje mi da neće biti dovoljno vremena za to i da će morati da prave izmene sistema takmičenja.

Da li je moguće "resetovanje" sezone u Evroligi? - Mislim da nije, odigrano je već 28 od 34 kola. Ukoliko bi do toga došlo, trebalo bi da prvoplasirani tim proglase za pobednika, tim pre što je Efes bio dominantan i ostavio sve daleko iza sebe na tabeli. Sigurno se ne bi moglo smatrati nepravednim rešenjem.

foto: AP

Da li se slažete sa tim da će NBA, zbog gubitaka, naći način da završi sezonu? - Nisam siguran, počele su da se pojavljuju informacije da bi takav scenario mogao i njima da se desi. Ako bude mogućnosti, igraće u junu, julu i avgustu. Ako ne bude... Gubici su svuda ogromni, tako je kako je. Kako gledate na predloge nekih evroligaških klubova da se zamrznu isplate igračima dok traje prekid? - Neumesno u ovom trenutku, ima vremena za finansije kada se popravi zdravstvena situacija i bude znalo šta će biti sa ligama. Mislim da Evroliga nema nikakve veze sa tim, to pitanje će se rešavati tumačenjem ugovornih odnosa. Većina igrača u Evroligi ima klauzulu u ugovoru da o sporovima odlučuje Arbitražni tribunal u Švajcarskoj (BAT). Videćemo kako će reagovati po prvom predmetu, BAT bi morao da bude jedinstven i da presudu u prvom slučaju primeni na sve druge. Da ne dođemo u situaciju da dva igrača jednog tima potražuju isto, da jednom sudija iz Novog Zelanda dodeli sve, a drugom sudija iz Argentine ništa. Takođe, ideja klubova da ne plate ništa je krajnje neobjektivna, jer je u svim ugovorima, osim u Španiji, navedeno da odluku donosi BAT na osnovu načela - jednakost, poštenje, fer-plej. Da li postoji "viša sila" kao faktor? - Ne, toga nema u ugovorima. Postoji u NBA kolektivnom ugovoru, po kojem mogu da ne plaćaju u uslovima više sile, prekida lige. Ako su klubovi u Evropi isplatili sedam plata, ostalo je tri i mislim da je samo pitanje da li će BAT odlučiti da se isplate sve tri, dve, jedna ili jedna i po. Mislim da nije fer da sav teret ove situacije padne na igrače. Mnogi klubovi su korektni i prave dogovore sa igračima, ali ima i onih koji su ovu situaciju iskoristili da odmah revidiraju plate. Kakve finansijske posledice može da ima ova situacija po evropske klubove?

- Čak i ako ne potraje, posledice će biti dramatične. Ne samo za ovu sezonu, nego i za sledeću. Već pripremam igrače na to da će biti loše leto u smislu potpisivanja novih ugovora, to je realnost. Nadamo se da će se za godinu dana sve vratiti u normalu.

IMA VIŠE IDEJA OKO EVROLIGE

Imate li možda neke informacije po kojim modelima bi mogla da se završi sezona u Evroligi i ABA ligi?

- Niko o tome još nije rekao ni reč, mislim da je prerano. Ima ideja individualaca, kao što je ona Krisa Singltona da se na Evrolige primeni model "martovskog ludila", što se sigurno neće dogoditi. Svi čekaju da vide kojim će vremenskim intervalom raspolagati. Mislim da je ABA liga napravila veliku grešku što nije dopustila da se odigra poslednje kolo. Radilo se o dva-tri dana, nije bilo smetnji da se odigra bez prisustva publike kao što je to uradila KLS i prvi put napravila bolji potez od ABA lige. Imali bismo jasnu sliku ko je poslednji, ko ide u baraž i koja četiri tima su u plej-ofu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.