DOK JE ON BIO NA ČELU FIBA, SVI SU NAS PROZIVALI DA SUDIJE GURAJU SRBE: Ovo sigurno niste znali o Bori Stankoviću!
Borislav Stanković, Foto: Starsport©

VELIKI JE BIO

DOK JE ON BIO NA ČELU FIBA, SVI SU NAS PROZIVALI DA SUDIJE GURAJU SRBE: Ovo sigurno niste znali o Bori Stankoviću!

Nažalost, ovog petka nas je napustio velikan, a ovoga moramo da se prisetimo

Objavljeno:
Aleksa Radosavljević

Nažalost, danas je tužan dan za srpsku i svetsku košarku, jer je preminuo jedan od pionira ovog sporta na našim prostorima - Borislav Bora Stanković.

Čovek čiji je uticaj u svetskoj košarci bio nemerljiv, koji je 26 godina bio generalni sekretar FIBA, čovek čiji je glas uvek bio dignut u međunarodnoj federaciji kada je neko hteo da ošteti Jugoslaviju, a onda i Srbiju, bio je cenjen u gotovo celom svetu, ali nisu sve nacije delile naše mišljenje da se radi o legendi.

Hrvatima, Grcima i Argentincima, gospodin Stanković, tačnije njegova era vladavine, ostaće zauvek neprežaljeni jer su, kako tvrde, direktno njegovim uticajem, bili u nekoliko navrata oštećeni protiv Jugoslavije/Srbije.

Prvo, vraćamo se u 1995. godinu. Tada su nas Grci i Hrvati optužili da nas je Stanković prvo "progurao" na dodatni kvalifikacioni turnir u Bugarskoj, jer zbog sankcija koje su tek bile ukinute, nije trebalo ni da učestvujemo.

Tu se nije završio njihov "vapaj" u javnosti, jer su nastavili i otišli korak dalje. Tvrdili su da su nas sudije zahvaljujući uticaju gospodina Bore štitile, favorizovale i "gurale" tokom samog takmičenja.

Sećate se već, to je ono prvenstvo Evrope u Atini kada su nas "braća" Grci izviždali, a kada su Hrvati sišli sa postolja odbivši da prime bronzane medalje, o čemu su posle i pričali neki košarkaši te zemlje, rekavši da su bili politički naterani da to urade.

Tu nije bio kraj žalbi neke od reprezentacija posle nekog velikog poraza od Srbije (tada još zvanično Jugoslavije, ali samo zvanično). Tako su Argentinci posle finala u Indijanapolisu 2002. godine doslovno "zakukali" da su ih sudije Nikos Picilkas i Rejnaldo Mercedes unakazile, pošto su prosuli dvocifrenu prednost u poslednjih minut i po.

O tome su Argentinci čak i otvoreno, javno govorili u filmu "Golden Generation", u kom su doslovno rekli da su ih sudije i uticaj Bore Stankovića, koji je baš 2002. istupio sa mesta u FIBA i prepustio ga svom "protežeu" Patriku Baumanu, koga je spremao ceo život za taj poziv. Stanković je posle toga postao počasni generalni sekretar FIBA, ali je njegov uticaj do dana smrti bio ogroman.

Od njegovog odlaska, pa sve do preuzimanja reprezentacije od strane Dušana Dude Ivkovića i Aleksandra Saše Đorđevića, naš nacionalni tim nije uspevao da se vrati na stare tokove slave, ali je njihovim dolaskom ipak pokazao da presudno za naše uspehe nije bilo košarkaško arbitriranje ili Stankovićevo lobiranje, već umeće u ovom sportu.

E, za to gospodin Stanković možda ipak i ima malo zasluge - zato vam je svima i bio trn u oku...

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.