TRINKIJERI PRVI PUT OD UVOĐENJA VANREDNOG STANJA: Velika kriza, panika! Otkrio je i u kakvom stanju mu je porodica
Andrea Trinkijeri, Foto: Emilija Jovanović

intervju za arenu

TRINKIJERI PRVI PUT OD UVOĐENJA VANREDNOG STANJA: Velika kriza, panika! Otkrio je i u kakvom stanju mu je porodica

- Ne lažem, ovo je kompletno nova situacija, velika kriza

Objavljeno: 20:33h

Svet je potpuno stao zbog virusa korona, pa tako i sport. Znate sve i sami,broj zaraženih raste, preporučuje se ostanak kod kuće.

Trener Partizana Andrea Trinkijeri svakako je zanimljiv sagovornik za ovu temu, jer je njegova rodna Italija posebno teško pogođena ovom zarazom, ali on ističe: "Slušajte stručnjake, sport sada nije važan".

Trinkijeri je u razgovoru za TV Arena sport govorio o trenutnoj situaciji, ali i o košarci.

Najteže mu pada razdvojenost od porodice, koju podnosi "jako teško".

"Ne lažem, ovo je kompletno nova situacija, velika kriza. Panika. Za sada, moji su zdravi, zaključani u stan i to je to. Sad je trenutak u kome se mora biti jako pametan", rekao je Trinkijeri.

Da li ste iznenađeni brzinom kojom je situacija eskalirala?

"Nije svet bio spreman za takvu situaciju. Treba da budemo pametni, strpljivi, čekati da ovo prođe. Proći će, ne za sve, ali će za veliki broj ljudi proći i početi sve iznova", rekao je potpuno ozbiljno trener koji je poznat po tome što se stalno šali.

Situacija sada nije za šalu, očigledno. Što se tiče sporta, postoji li operativno sada ekipa Partizana?

"Postoji i uvek će postojati kad su u pitanju ljudski odnosi. Emotivne relacije. Trenutno je sport deo života i društva i nije sport sada prioritet. Nego zdravlje. I to mora tako da bude", kazao je trener.

Sva takmičenja su prekinuta, ne zna se kakav će epilog biti, sportski svakako neće biti, ali to je viša sila. Šta će trener reći igračima ako se sezona ne bude nastavila?

"U svakom takmičenje u koje je Partizan ušao, bio je prvi: Superkup, ABA liga...Partizan bi bio prvi i posle tog poslednjeg kola. U Evrokupu imamo rekordni renking, borili smo se zubima i noktima da imamo prednost domaćeg terena. Dobili smo kup Srbije. Ne moram ništa da kažem, teren priča", rekao je Trinkijeri.

Šta ste rekli igračima na poslednjem treningu?

"Rekao sam da moramo da iskoristimo ovu pauzu na najpametniji način i da moramo da budemo jako oprezni, da moramo da se čuvamo, da ne moramo da izlazimo, ali još je bila nekakva priča o košarci. Individualnog rada, teretana...da se vreme koristi na najpametniji način", odgovara on.

Što se tiče povratka na teren, da li trener misli da će se to desiti u skorije vreme?

"Iskreno, nemam pojma. I prestao sam da o tome mislim, jer niko ne zna šta će biti. Niko. Sad je veliko pitanje ako se vratimo na teren...Ja mislim da to neće biti produžetak onog što je bilo, nego novi početak. Ne znam da li to ima smisla", kaže trener.

Usledila je elaboracija:

"Biće jako teško vratiti ekipe u neku formu, jer nama je trebalo do januara da uđemo u vrhunac forme. To znači pet meseci rada. Ali tako je za sve, mada u Rusiji i Turskoj ekipe normalno treniraju. Pričamo o bezbednosti, hoćemo li biti u stanju da stavimo igrače u bezbednu situaciju za njihova tela. Jer je drugačije kad se igra za trofej, nego u septembru. Svi se malo više paze, svi su na istom nivou, ali trofeji...lopta te vuče", rekao je trener i zastao, a onda dodao.

"Zato kažem ne znam. Iskreno, nemam pojma. Nisam dovoljno pametan za to".

Poruka za navijače je prilično jasna i očekivana.

"Svi imaju nešto da kažu, ali mi smo u sportu i mi ne spasavamo živote. Nemam ništa pametno da kažem, nego slušajte one koji znaju. Pratite. Neki put nekim igračima disciplina smeta, a ja im kažem da disciplina smeta samo onima koji nemaju discipline. Jer disciplina je način da zajedno živimo bezbedno. Slušajte oni koji znaju. Mi iz sporta ćemo njih slušati", rekao je Andrea Trinkijeri za TV Arena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Arenasport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.