Kako je Krešimir Ćosić došao na utakmicu u pidžami i da li je radio za CIA? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Print Screen Youtube

21 godina od kako ga nema

Kako je Krešimir Ćosić došao na utakmicu u pidžami i da li je radio za CIA? (FOTO) (VIDEO)

Predstavljamo vam neke stvari o legendarnom košarkašu koje možda niste znali
Objavljeno:

Stariji ljubitelji košarke sa setom ga se sećaju, noviji su pak tek skoro nakon nastanka filma "Bili smo prvaci sveta" imali prilike da se bliže upoznaju sa njegovim likom i delom, ali svako ko iole voli igru pod obručima, na ovaj ili onaj način se susreo sa imenom Krešimir Ćosić. Legendarni jugoslovenski košarkaš preminuo je na današnji dan pre tačno 21 godinu. Do njegove smrti je došlo nakon teške bolesti, a preminuo je u Baltimoru. Tada je radio kao član hrvatske ambasade u SAD.

Zadru Nakon univerzitetske karijere odbio je nekoliko ponuda da igra u NBA klubovima (draftovan od LA Lejkersa) i vratio se u KK Zadar, gde je ostao do 1975.
Cibonu Sa Cibonom je osvojio Kup pobednika kupova 1982. reprezentacijom Jugoslavije
1973, 1975. i 1977, srebro 1969, 1971. i 1981. i bronzu 1979. a na Olimpijskim igrama zlatnu 1980. u Moskvi i srebrnu medalju 1968. u Meksiko Sitiju i 1976. u Montrealu. Kao selektor reprezentacije Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu 1986. u Španiji i bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 1987. u Grčkoj.
- 2006. godine mu je povučen dres na Univerzitetu Brigam Jang. Samo još jednoj osobi je priređena takva čast - Deniju Endžu - 2007. godine je primljen u Kuću slavnih - Kup Hrvatske i dvorana u Zadru nose njegovo ime - Ima svoj trg u Zagrebu - 1991. godine je uvršćen u 50 najbolji igrača po izboru FIBA - 2008. godine je uvršćen u 50 osoba koje su najviše doprinele razvoju košarke Krenućemo sa anegdotom o pidžami: - Ćosić je bio često glavni akter zabavnih anegdota, naročito iz njegove “pred-mormonske ere” kada je bio pravi nestaško. Selektor Ranko Žeravica pozvao ga je u reprezentaciju sa 18 godina, bilo je to na jednom turniru u Urugvaju pred Svetsko prvenstvo 1967. Pošto je i u hotelu i u dvorani bilo jako hladno, “cimeri” Rato Tvrdić i Krešo Ćosić smislili su da preko dresa navuku i pižame kako bi im bilo toplije i da ujedno budu spremni kad dođe vreme za polazak. Krešo je, međutim, na popodnevni odmor ipak otišao bez dresa a kada je došlo vreme polaska shvatio je da nema dres i počeo je da ga trazi ali ga je Rato požurivao: -Ma daj, navuci brzo trenerku, ionako nećeš igrati… Krešo ga je poslušao i sve je bilo u redu do pred sam kraj meča. Krešo je mirno sedeo na klupi u trenerci ispod koje je bila pižama, ali je Žeravica odlučio da ga u poslednjim minutima ubaci u igru jer je razlika bila velika. Poslao ga je na zagrevanje a uplašeni Krešo pobegao je negde iza koša, van vidokruga selektora. Žeravica je istezao vrat ne bi li video gde je mladi centar a kada ga pogledom nije pronašao poslao je nekoga da ga dovede. Umesto Kreše došao je Rato Tvrdić i rekao: - Šjor Ranko, onaj mulac ne može u igru, od straha se u***o -Znao sam da od njega nikad neće biti igrač-izustio je ljutiti Ranko.
Tekst preuzet sa sajta sportelja.com.
nastavićemo sa pričom da je Ćosić navodno radio za CIA. Cela priča je počela nakon što je postao deo mormonske crkve kada je studirao u SAD-u: - I mene je hteo da prevede u mormone, donosio je iz Amerike knjige o toj religiji i pokušao da ih objavi sa prevodom na hrvatski, ali to mu nije uspelo. Zbog toga je anatemisan u javnosti i bukvalno proteran iz Zadra uz optužbe da je ukrao 800.000 maraka. Tada je otišao u Ljubljanu da igra za Olimpiju, a imao je zaštitu jednog od najjačih ljudi u državi, Staneta Dolanca –
i završiti sa jednom izjaveom njegovog sina, koji je rekao da je njegov otac bio velika pristalica dobroh humora:
OVAJ NJEGOV OPŠIRAN INTERVJU.

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.