DVE EKIPE IZ ABA LIGE U ELITI NAREDNE SEZONE: Javio se direktor Evrolige i saopštio fantastične vesti!
Večiti derbi u košarci, Foto: Emilija Jovanović

ZA RADOST NAVIJAČA S OVIH PROSTORA

DVE EKIPE IZ ABA LIGE U ELITI NAREDNE SEZONE: Javio se direktor Evrolige i saopštio fantastične vesti!

Može da se desi, npr, da opet gledamo i Zvezdu i Partizan u Evroligi

Objavljeno: 18:20h

Kao i sve uslovno rečeno domaće lige, i ABA liga je izgubila direktnu licencu za Evroligu, ali joj je praktično garantovano da će jedna pozivnica u sezoni 2019/20 pripasti baš njoj.

Sve do prekida sezone zbog pandemije koronavirusa, Partizan je u Evrokupu odigrao sjajno i stekao realnu šansu da se i kroz međunarodno takmičenje dokopa elite. Do toga bi mu bilo potrebno da prođe do finala.

foto: Beta/Branislav Božić, Ilustracija

Pošto su pravila takva da osvajač Evrokupa sigurno ide u Evroligu, a da će u društvo najboljih otići i finalista ako Valensija ne bude igrala Top 8 u eliti ove sezone (a čini se da neće), postavlja se pitanje šta će se dogoditi za licencom namenjenom ABA ligi?

Odgovor na to pitanje je u razgovoru za "Sport klub" dao izvršni direktor Evrolige, Edvard Skot. - Pravila licenciranja Evrolige za sezonu 2020/2021. uključuju tri specijalne pozivnice, a jedna od njih rezervisana je kao prioritet za prvaka ABA lige. Ako šampion ABA lige nije Partizan, a Partizan bude šampion ili vicešampion Evrokupa i tako se direktno plasira u Evroligu za 2020/2021, postoji mogućnost da sledeće sezone dve ekipe iz Jadranske lige učestvuju u Evroligi - rekao je Skot za Sport Klub.

Zvezda u Evroligi
Zvezda u Evroligi foto: Starsport©

Postavlja se pitanje - kako će i da li će takmičarska 2019/20 uopšte biti nastavljena.

- Naš trenutni plan jeste da održimo fajnal-for Evrolige u Kelnu u ranije planiranom datumima. Ipak, ako bude potrebno, tu temu ponovo ćemo otvoriti u zavisnosti od razvoja situacije sa koronavirusom na evropskoj teritoriji.

Тrenutno se ne razmatra otkazivanje takmičenja.

- Naš cilj je da na ovaj ili onaj način dobijemo šampione Evrolige i Evrokupa, na koji god to bio način. Takođe, naši pravilnici ne uzimaju u obzir modifikacije postojećih formata takmičenja. Zato ćemo, u zavisnosti od razvoja situacije, sesti za sto zajedno sa klubovima i doneti odluku kako će se tačno i gde sezona završiti - dodao je visoki funkcioner Evrolige.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sportklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.