Danas je poseban dan za Nikolu Jokića: Debeljuca iz Sombora koji je pokorio Ameriku!
Nikola Jokić je veliki ljubitelj konja, Foto: Starsport©

oda jokiću

Danas je poseban dan za Nikolu Jokića: Debeljuca iz Sombora koji je pokorio Ameriku!

Da li ste znali?

Objavljeno: 13:56h

Pre tačno 25 godina, u gradu Somboru, rodio se Nikola Jokić.

Ko je mogao da zamisli da će ovaj debeljuca popeti na "košarkaši Olimp" i postati jedan od najboljih košarkaša koje je dala ova zemlja?

Na prvi pogled i danas kada je postao NBA superstar ne odaje utisak da je vrhunski sportista, ali kada košarkaška lopta dođe u njegove ruke magija počinje, publika širom otvara oči i čeka novi trik popularnog Džokera.

Za svojih 25 godina je uradio ono što većina običnih smrtnika nikada u svom životu neće. Simatični Srbin je otišao "preko bare" i pokorio tu veliku Ameriku, svojim talentom, pristupom i radom.

1 / 2 Foto: Starsport©

Kada ga je Denver 2014. godine izabrao u drugom krugu NBA drafta kao 41. pik ni na kraj pameti im nije bilo da će samo tri godine kasnije postati igrač franšize, kako to vole da kažu Amerikanci.

Datum koji pored današnjeg treba istaći je 7.01.2020. godine. Upravo je na Božić Srbin upisao rekord karijere po broju poena. On je ubacio neverovatnih 47 poena, ali ono što je pored rekorda karijere najimpresivnije jeste podatak da centar nije imao nijednu izgubljenu loptu. Upravo zbog toga, Jokić je po još jednom statističkom parametru ušao u istoriju.

U istoriji Denvera samo su dvojica košarkaša više puta od Jokića beležila učinak od najmanje 40 poena, pet skokova i pet asistencija – u pitanju su legende Aleks Ingliš (11 puta) i Karmelo Entoni (pet puta). Jokić je protiv Atlante stigao do četvrtog takvog učinka.

Pored toga, pre Jokića su u istoriji NBA samo još dvojica košarkaša imala 45 i više poena bez ijedne izgubljene lopte – to su legendarni centri Šakil O‘Nil i Mozes Meloun.

Tačno pre godinu dana, na svoj 24. rođendan, Nikola Jokić je došao do još jednog rekorda.

Srpski reprezentativac je jedan od samo petorice igrača koji su pre 24. rođendana uspeli da u najjačoj ligi sveta ostvare više od hiljadu asistencija, više od 200 trojki i više od 200 blokada.

Pre njega to su učinili samo ovi velikani igre pod obručima: Kobi Brajant, Trejsi Mekgrejdi, Lebron Džejms i Kevin Durant.

Reč rekord i Nikola Jokić je tako prirodno da se nađu u jednoj rečenici, pošto ne možemo ni da pobrojimo sva istorijska dostignuća Somborca visokog dva metara i 13 centimeta.

Jokić je ostvario najbrži tripl-dabl u istoriji NBA lige za samo 14 minuta i 33 sekunde provedenih na terenu. Ujedno je postao evropski košarkaš sa najvećim brojem tripl-dabl mečeva i ušao među 10 najboljih igrača po ovom parametru u istoriji NBA lige.

Horposkopski znak Nikole Jokića

Ako ste se nekada pitali šta je Jokara u horoskopu, odogovor je riba. Možda vam ovo pomogne sledeći put kada budete sastavljali tiket. Vidite šta kažu astorlozi za taj dan, pa vam možda Nikola Jokić donese novčani dobitak :)

Inspiracije za pisanje o debeljuci iz Sombora je uvek napretek, tako da ćemo sada stati, ali budite uvereni da nam neće dugo trebati da 'izbacimo' nešto novo o momku koji sinonim za inspiraciju, pošto ono što on radi na košarkaškim terenima nije sa ove planete...

Nikola, srećan rođendan, pa da nas vodiš do zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju, želi ti sportska redakcija portala Espreso.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.