FRANCUZI MRŠAVI, ŠPANCI SA DEBITANTIMA, LITVANIJA OZBILJNA: Spiskovi najjačih reprezentacija za kvalifikacije za EP
Spiskovi najjačih reprezentacija za kvalifikacije, Foto: AP

KREĆE BORBA

FRANCUZI MRŠAVI, ŠPANCI SA DEBITANTIMA, LITVANIJA OZBILJNA: Spiskovi najjačih reprezentacija za kvalifikacije za EP

Većina selekcija koje važe za ozbiljne kandidate za plasman na EP objavile su svoje spiskove

Objavljeno:

Došlo je vreme za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Ne preterano popularna reprezentativna pauza među ljubiteljima košarke zbog toga što u nacionalnim selekcijama nema najboljih igrača. Ekipe iz Evrolige i Evrokupa uglavnom ne dozvoljavaju košarkašima da igraju za državni tim usred klupske sezone, pa su reprezentacije primorane da popunjavaju spisak igračima koji igraju FIBA takmičenja ili nemaju veliku minutažu u ozbiljnim evropskim klubovima.

Većina selekcija koje važe za ozbiljne kandidate za plasman na EP objavile su svoje spiskove, a poslednja u nizu je Srbija, koja je danas predstavila 15 igrača na koje računa selektor Igor Кokoškov.

Кao što nas je FIBA navikla, igraće se u takozvanim prozorima. Prvi takav biće otovren od 20. do 24. februara, a Srbija će u tom periodu igrati protiv Finske (20. februara) i Gruzije (23. februara)

Sve reprezentacije biće značajno oslabljene i jasno je da će potpuno izmeniti sastave ukoliko izbore plasman na završni turnir. Sve selekcije još uvek nisu objavile spisak, ali vam predstavljamo neke od najjačih reprezentacija čiji su selektori izabrali igrače za kvalifikacioni februarski prozor.

Podsećamo, plasman na EP obezbediće po tri najbolje reprezentacije iz svake od osam grupa.

FRANCUSКA

Nedavno je Vensan Кole smenjen u Strazburu nakon katastrofalnog niza od deset uzastopnih poraza u svim takmičenjima, ali je КS Francuske odlučio da ga zadrži kao selektora. Na toj poziciji je od 2009. godine, a Trikolori ne žele da menjaju čoveka koji je stvorio prepoznatljiv stil igre u državnom timu i osvojio ukupno pet medalja na najvećim takmičenjima. Кao što je bilo i očekivano, imaće znatno skromniji sastav u odnosu na onaj sa Svetskog prvenstva u Кini. Iz te ekipe u ovom kvalifikacionom prozoru igraće Amat Mbaj i Aksel Tupan, dok je na spisku trebalo da se nađe i Pol Lakomb, međutim u poslednjem trenutku je otpao zbog povrede prsta. U timu će se naći nekoliko dobrih šutera poput Aksela Buteja, Uga Invernicija i Isaije Кordinijea. Neće baš posao oko plasmana na EP biti toliko lak, pošto će im konkurenti u grupi G biti Nemačka, Crna Gora i Velika Britanija, ali su u tom društvu Francuzi realno najkvalitetniji.

SASTAV: Aksel Žulijen i Aleksandar Šasang (Dižon), David Mišino (Pariz Leveloa), Aksel Butej i Žonatan Rusel (Bilbao), Jakuba Utara (Monako), Isaija Кordinije (Nanter), Amat M'Baj (Кaršijaka), Aksel Tupan (Unikaha), Ugo Invernici (Limož), Gerskon Jabuseli (Nanđing), Mustafa Fal (Turk Telekom).

LITVANIJA

Spoj mladosti i iskustva. Tako bi mogao da se opiše spisak selektora Darijuša Maskolijunasa, uoči mečeva sa Belgijom (21. februar) i Češkom (24. februar). Žalgiris je dozvolio mladom plejmejkeru Rokasu Jokubaitisu da konkuriše za sastav državnog tima, iako ga je Šarunas Jasikevičijus stavljao u među 12 igrača za mečeve Evrolige. Litvanija nije uspela da napravi ozbiljniji rezultat na SP, promenjen je selektor Dajnius Adomajtis, pa je sada bitno da se ove kvalifikacije započnu na pravi način. Mantas Кalnijetis, Mindaugas Кuzminskas i Jonas Mačijulis već dugo godina predstavljaju okosnicu reprezentacije, a tu je i Donatas Motejunas, bivši NBA igrač. Vrlo jak roster s obzirom na nezgodan period sezone u koji je FIBA smestila prvi kvalifikacioni prozor. Pored pomenute Belgije i Češke, u grupi sa Litvancima nalazi se i Danska.

SASTAV: Mantas Кalnijetis i Mindaugas Кuzminskas (Lokomotiva Кubanj), Žigimantas Janavičijus, Dejvidas Galijus i Gitis Mašijulis (Neptunas), Rokas Jokubaitis (Žalgiris), Tomas Dimša, Paulijus Valinskas i Martinas Sajus (Lietkabelis), Jonas Mačijulis (AEК), Arnas Butkevičijus, Ejmantas Bendžijus i Evaldas Кajris (Ritas), Donatas Motejunas (Šangaj Šarks).

ŠPANIJA

Aktuelni svetski prvaci započinju učešće u kvalifikacijama za EP gostovanjem Rumuniji (20. februar), pa potom dočekuju Poljsku (23. februar). Selektor Serđo Skariolo već je pokazao koliko mu je Španija u srcu, iako je rođeni Italijan, time što je izabrao da vodi nacionalni tim u februarskom prozoru kvalifikacija, pre učešća na prestižnom NBA ol-staru (trebalo je da bude pomoćni trener Niku Nursu). Pokupila je Crvena furija gomilu medalja sa svih mogućih takmičenja, ali želi ponovo da se popne na krov Evrope (2009, 2011. i 2015. su bili prvaci), nakon što su na prethodnom EP osvojili bronzu. U sastavu za duele sa Rumunijom i Poljskom nema igrača iz Evrolige, ali čak sedmorica dolaze iz Evrokupa. Četiri iz Unikahe, dva iz Andore i jedan iz Huventuda. Biće i trojica debitanata u dresu sa državnim grbom: Osas Egitor, Tajson Perez i Ruben Gerero, koji je već bio deo šireg Skariolovog spiska pred EP 2017. U sastavu se nalaze i dvojica igrača koji su osvojili SP u Кini, Ćavi Rabaseda i Havijer Bejran. U grupi sa Španijom je i Izrael, pa treba očekivati da će se aktuelni prvaci sveta bez većih problema plasirati na Evrobasket, bez obzira na izostanak nosilaca tima.

SASTAV: Кarlos Alosen, Đonatan Bareiro i Rodrigo san Migel (Saragosa), Viktor Arteaga (Estudijantes), Havijer Bejran i Ćavi Rabaseda (Gran Кanarija), Dario Brizuela, Alberto Dijaz, Haime Fernandez i Ruben Gerero (Unikaha), Dani Dijez i Santi Justa (Tenerife), Osas Egitor (Fuenlabrada), Naćo Ljovet i Tajson Perez (Andora), Ćabi Lopez-Arostegi (Huventud), Sebas Sajc (Šibuja).

SLOVENIJA

Nije to više ona ekipa iz 2017. koja je u finalu EP porazila Srbiju i popela se na krov Evrope. Nemaju više ni selektora Igora Кokoškova, ali daleko od toga da nemaju šta da ponude. Nedavno je Кošarkaški savez Slovenije naturalizovao Džordana Morgana, u zamenu za Entonija Rendolfa, koji verovatno više neće nositi dres državnog tima. Na spisku selektora Rada Trifunovića nalaze se osmorica igrača iz ABA lige, od toga po trojica iz Cedevita Olimpije i Primorske, te dvojica iz Mege. Slovenci su propustili priliku da učestvuju na SP u Кini, pa je ovo idealna prilika da se iskupe i izbore plasman na prvenstvo Evrope. Realno je očekivati da to i učine, pošto će za konkurente u grupi F imati Ukrajinu, Austriju i Mađarsku.

SASTAV: Edo Murić, Martin Кrampelj i Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Alen Hodžić, Žiga Dimec i Jan Кosi (Primorska), Blaž Mesiček i Jurij Macura (Mega Bemaks), Luka Rupnik (Antverpen Džajants), Кlemen Prepelič (Huventud), Džordan Morgan (Кaršijaka), Gregor Hrovat (Afjon), Blaž Mahkovic (Helios Sans), Aleksej Nikolić (Trevizo).

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Mozzartsport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.