Skupština ABA: Svi klubovi za Evroligu, sem jednog hrvatskog!

očekivan epilog

Skupština ABA: Svi klubovi za Evroligu, sem jednog hrvatskog!

Klubovi su jednoglasno za regionalno takmičenje i za ugovor sa Evroligom, osim Cibone koja je za ABA i za FIBA Ligu šampiona
Objavljeno: 18:52h

Na održanoj Skupštini ABA lige zajednički stav svih klubova jeste da i dalje nastupaju u ABA, kakav god format i način funkcionisanja bude izglasan – bez obaziranja na eventualne kazne i suspenzije od strane FIBA – kao i da zadrže svoju podršku Evroligi. Klubovi su jednoglasno za regionalno takmičenje i za ugovor sa Evroligom, osim Cibone koja je za ABA i za FIBA Ligu šampiona. - Razmotrili smo trenutni status ABA lige u odnosu sa Evroligom i Fibom. Jadranska liga ostaje na istom kursu, to je zaključak svih klubova i ići će se istim pravcem i u sezoni 2016/17. Tačno pratimo dešavanja u evropskoj košarci, razmotrili smo neke stvari koje bi mogle da priprete regionalnoj košarci, U sredu ćemo uputiti poziv svim nacionalnim Savezima, kako bismo mogli da napravimo još bolju i jaču Jadransku ligu. Ova liga predstavlja ozbiljan biznis i želimo da ona bude jedna od najboljih u ovoj regiji u budućnosti - poručio je predsednik lige i prvi čovek Budućnosti, Dragan Bokan. - Dosta se spekulisalo poslednjih dana o budućnosti ABA lige, ali mi smo svi jedinstveni, bez obzira šta se piše i priča. Nijedan papir ni iz jednog saveza, niti institucije nije nam stigao gde piše da se ovakva Jadranska liga ne priznaje, tako da nismo ni mogli da reagujemo na sve ono što se piše. Moram da napomenem da imamo jednu stabilnu finansijsku situaciju i nadam se da će ona biti još bolja u narednim godinama. Treba videti šta će se desiti i biti spreman reagovati. Definitivno smo danas čuli od svih predstavnika klubova da im je najvažnije igranje ABA lige, što je interes svih nas u regionu - dodao je on uz to da neće biti nikakve promene kalendara u narednoj sezoni.

Predsednik Crvene zvezde, Nebojša Čović, je rekao da ne postoji nijedna zvanična odluka FIBA ili Saveza kojom se ne priznaje regionalno takmičenje i da žele što pre da održe sastanak sa nacionalnim "kućama košarke". - Dogovor je nastao na osnovu analize i informacija koje smo imali na raspolaganju. Mi nismmo prekršili nijedan osnivački akt ABA lige, koje su priznali Savezi i Fiba. Kada smo pogledali dalju dokumentaciju, mi nemamo ni jednu zvaničnu odluku ni Fibe, ni Saveza o nepriznavanju takmičenja. Mi maksimalno poštujemo propozicije, setite se da smo kompletnu dokumentaciju slali i Fibi i Evroligi na reviziju. Mi se držimo svega što je napisano i želimmo da sa nacionalnim Savezima organizujemo sastanak i rešimo ovu situaciju. Znamo da ništa nismo krivi, niti mislimo da su Savezi nešto pogrešili. Oni se nalaze u jednoj nezavidnoj situaciji i mi ih razumemo. Ako ne budemo mogli da dođemo do dogovora onda postoje ustanove, odnosno sudovi na kojima će se to rešiti. Ukoliko savezi odluče da suspenduju klubove, biće podnete tužbe protiv njih i ABA liga bi u tom slučaju bila zatvorenog tipa sa 12 klubova koji su u vlasničkoj strukturi i četiri vajld karte. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.