ZVEZDA NIJE HTELA MIROTIĆA! Nikola rekao da je čekao da se crveno-beli jave, ali da to nikada nisu učinili!
Foto: EPA/Javier Lopez Hernandez

da se ovo ostvarilo...

ZVEZDA NIJE HTELA MIROTIĆA! Nikola rekao da je čekao da se crveno-beli jave, ali da to nikada nisu učinili!

Ko zna šta bi bilo...

Objavljeno:

Na specijalizovanom košarkaškom portalu "Koš magazin" pojavio se jedan izuzetno zanimljiv tekst, a vezan je za Crvenu zvezdu i Nikolu Mirotića.

Kako se piše, crveno-beli su imali priliku da dovedu velikog asa i dobrotvora, ali to nisu iskoristili!

Tekst sa portala "Koš magazin" prenosimo u celosti.

Ajmo odmah o naslovu. Nije nikakav trik, varka da se privuku čitaoci. Oni koji nas prate znaju da se mi time ne služimo. Priča je istinita, čuo sam je, što se kaže, iz prve ruke, tačnije iz „dve ruke“, odnosno iz dva izvora. Crvena zvezda je u četvrtak u Barseloni odigrala jednu od najboljih utakmica sezone, ali je ipak izgubila. Tesno, ali poraz je poraz, „umetnički dojam“, što bi rekla Milka Babović, postoji samo u umetničkom kllizanju. Zvezdi svaka čast za prikazanu igru bez petorice povređenih igrača, za vođstvo posle 20. i 30. minuta, za visok moral i borbenost. Izgubila je jer je Barselona imala Nikolu Mirotića kome je Zvezda promenila i odredila sudbinu tako što ga je svojevremeno – odbila. Ovo je priča o tome.

Upoznao sam ga na omladinskom turniru u Ospitaletu dok je igrao u juniorima Real Madrida. Ne sećam se da li mi je tada ispričao kako je stigao u Madrid, ili je to bilo kasnije kada je već bio prvotimac „kraljevskog kluba“, ali taj detalj i nije toliko bitan. Pitao sam ga kako to da nije igrao bar u Budućnosti, ako ne u Zvezdi i Partizanu, nego direktno u Madrid. Iznenadio me je odgovorom:

– Zvezda me nije htela!

Objasnio mi je da je trenirao u Podgorici u privatnoj školi Jadrana Vujačića, a glas o njegovom talentu brzo se pročuo. Stigao je i poziv od Crvene zvezde.

– Bio sam u Beogradu, odradio nekoliko treninga sa Draganom Šakotom koji je tada bio trener, rekli su mi da će se javiti, a nisu – pričao mi je Mirotić.

Proverio sam priču kod Dragana Šakote koji je bio na klupi Zvezde od 2005. do 2007. Potvrdio mi je da je Mirotić bio na probi, i da je on kao trener dao pozitivno mišljenje.

– Rekao sam upravi kluba da mali pokazuje talenat, da ima sve predispozicije da bude odličan igrač i tu je moj deo posla bio završen. Kasnije sam čuo da menadžment kluba nije hteo da plati koliko je Jadran Vujačić tražio, i Mirotić nije došao u Zvezdu – ispričao mi je Šakota.

Real Madrid je video mladog Crnogorca (rođen je 11. februara 1991.) na nekom turniru u Saragosi 2005. i nije oklevao da Vujačiću plati ono što Zvezda nije htela, možda i više. Ne držite me za reč, ali čini mi se da se radilo o nekih 70.000 evra. Možda grešim, davno je bilo. Tako je počela španska karijera mladog Crnogorca. Već u sezoni 2008/09. debitovao je za prvi tim, odigrao je samo jednu utakmicu, ali je zato u naredne 4 bio jedan od ključnih igrača madridskog kluba. U sezonama 2011/12 i 2012/13 bio je dva puta uzsatopno „rising star“, dolazeća zvezda. Više puta je bio igrač nedelje i meseca u Evroligi. Sa Realom je 2013. bio prvak i Španije, 2014. osvojio je Kup kralja. U međuvremenu je dobio i španski pasoš, zaigrao za špansku reprezentaciju, prvo za mladu selekciju sa kojom je u Bilbau 2011. bio evropski prvak a on MVP. U najboljoj petorci uz njega su bili još Alsesandro Đentile, Evan Furnier, Bojan Dubljević i Furkan Aldemir. Bio sam na tom prvenstvu i pamtim trijumf Španije sa 9-0, u finalu protiv Italije, sa Đentileom i Nikolom Melijem, bilo je 82-70. Na seniorskom EP 2015. u Lilu bio je prvak Evrope. Ima i bronzanu medalju sa Olimpijskih igara 2016.

Sledeći korak bila je, očekivano, NBA. Ivica Dukan, nekadašnji igrač Jugoplastike, kao šef skauta Čikago Bulsa nije mogao da „promaši“ Mirotića. Pred sezonu 2014/15. obreo se u Čikagu gde je ostao 4 godine, onda je dve sezone proveo u Nju Orleansu i poslednju, prošlogodišnju, u Milvokiju. Od ove sezone igra za Barselonu jer ga, kažu, „njegov“ Real Madrid nije hteo nazad. Tokom F4 u Vitoriji prošlog maja načuo sam nešto o njegovom mogućem dolasku u Barselonu, ali priznajem da nisam poverovao i nisam nigde objavio jer sam oduvek izbegavao da širim glasine za koje nisam imao pouzdan izvor informacija.

Mirotić je korektno obavestio Real Madrid da bi se rado vratio, ali nije naišao na otvorena vrata. Ne znam da li su u pitanju bile pare ili se nije uklapao u koncepciju igre trenera Pabla Lasa, ali bilo kako bilo odlučio se da ode u redove večitog rivala Barselone. Igrama u dosadašnjem delu sezone sasvim je opravdao očekivanja, „Barsa“ je u vrhu sa šansama da uđe u plej-of, a on je drugi igrač Evrolige, odmah iza Šejna Larkina iz Efesa.sa prosečnim indeksom vrednosti 21,8. Četvrti je strelac lige sa prosekom 18,7 poena po meču dok je u skokovima treći sa 7,4 uhvaćene lopte. Ovih 25 poena protiv nesuđenog kluba nisu rekord sezone, Himkiju je dao 28, Makabiju je takođe ubacio 25, Efesu i Žalgirisu po 24. Na 6 utakmica imao je više od 10 skokova, rekord mu je 15 protiv Olimpijakosa, a samo loptu manje uhvatio je protiv Makabija.

A ko zna šta bi bilo da je menadžment Crvene zvezde pre 15-ak godina poslušao Dragana Šakotu i platio obeštećenje za talentovanog klinca iz Podgorice… Nekome iz tadašnje uprave „crveno-belih“ Nikola Mirotić duguje veliku zahvalnost - piše u tekstu "Koš magazina".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Koš magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.