POČEO RAT ZA EVROPSKU KOŠARKU: Evroligu napao i bivši saveznik! Borba će se voditi na sudu!
ULEB se priključio FIBA u napadu na Evroligu, Foto: Profimedia

Uleb se priključio FIBA

POČEO RAT ZA EVROPSKU KOŠARKU: Evroligu napao i bivši saveznik! Borba će se voditi na sudu!

Kompanija ECA u čijem su vlasništvu Evroliga i Evrokup ostaje sama da se bori protiv sve više neprijatelja

Objavljeno:

Evroliga stiče sve više neprijatelja koji kreću u otvoreni rat protiv nje.

Posle FIBA s kojom već nekoliko godina ratuje, sada se u bitku oko budućnosti i primata nad evropskom košarkom uključio i njen nekadašnji saveznik ULEB.

Svojevremeno su zajednički Evroliga i ULEB oteli FIBA organizaciju evropskih klupskih takmičenja 2000. godine, ali u međuvremenu je to partnerstvo prekinuto.

S obzirom da je kompanija ECA koja stoji iza Evrolige i Evrokupa takoreći "privatizovala" evropska takmičenja, pogotovo "zaključavanjem Evrolige", to je počelo da smeta i ULEB-u (udruženje 11 evropskih košarkaških liga).

Zato se ULEB priključio FIBA i podneo tužbu protiv kompanije ECA za nekonkurentno ponašanje.

U sredu je ULEB saopštio da od danas učestvuje u tužbi koju je FIBA podnela još 2016. godine i u kojoj je navedeno da "ECA" zloupotrebljava svoju dominantnu ulogu na tržištu evropskih košarkaških liga.

- Zajedno sa ligama članicama naporno radimo da zaštitimo sportske principe ove igre, kako na nacionalnom tako na međunarodnom nivou. To ćemo raditi i ubuduće. Verujemo da svi naši klubovi moraju imati mogućnost da se takmiče na najvišem nivou. Želja nam je da održimo u životu taj san za sve klubove, na svim nivoima - rekao je predsednik ULEB-a, Tomas Van Den Špigel.

- Uzimajući u obzir to kako su odluke "ECA" uticale na kalendar u poslednjim godinama, kao i raznovrsnost sistema ulaska klubova u takmičenja kojima ta kompanija rukovodi (Evroliga i Evrokup), osetili smo potrebu da preduzmemo akciju i da branimo svoja prava. Zato se ULEB zvanično pridružio žalbi Evropskoj komisiji koju je FIBA podnela protiv "ECA" zbog nekonkurentnog ponašanja - dodao je Den Špigel.

Najveća bitka za "konkurentnu evropsku košarku" vodiće se u narednom periodu - na sudu!

- Uvereni smo da je ovo važan korak ka očuvanju evropskog sportskog modela u košarci i radujemo se zato što ćemo Evropskoj komisiji objasniti kako "ECA" šteti evropskoj košarci na domaćem i međunarodnom nivou"

Odluka ULEB-a je manje-više očekivana, a stigla je nakon radikalnog zaokreta Evrolige da ukine direktnu prohodnost svim nacionalnim ligama u to takmičenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.